FOTO VIDEO Poliția Locală Cernavodă va avea un nou sediu. Cu acest prilej va fi realizat și un Centru Local de Monitorizare Video pentru supravegherea celor mai importante zone din oraș

Sistemul de supraveghere al orașului Cernavodă. FOTO CTnews.ro
Sistemul de supraveghere al orașului Cernavodă. FOTO CTnews.ro

Cernavodă se pregătește ca să intre în clubul restrâns al orașelor cu supraveghere și monitorizare video stradală. Zilele acestea se construiește ceea ce va fi Centrul Local de Monitorizare video, în fapt, o platformă de gestionare a comunicațiilor, monitorizare și supraveghere video. Banii pentru înființarea Centrului de Monitorizare au fost alocați de la bugetul local încă de anul trecut, iar acum se lucrează de zor la realizarea lui.

“Este vorba despre fosta Arhivă a Primăriei aflată în proximitatea actualului sediu al Poliției Locale, în care poliția se va muta cu realizarea unui perete, al unui video-wall se cheamă, deci a unui perete cu monitoare pentru observarea domeniului public. Acolo va fi și un centru de permanență unde se va răspunde la telefonul Poliției Locale și tot acolo va fi, de asemenea, locul unde se va face instruirea polițiștilor locali, schimbarea și predarea turelor și cam tot ceea ține de viața poliției.

Va fi practic noul sediu al Poliției Locale, cu accent pe acest Centru de Monitorizare care are două roluri, să spunem așa. Un rol este acela de a ține legătura cu agenții din teren – pentru că vor putea să devină mult mai operativi, având informația din prima mână, pe sursă video, vor putea comunica cu agenții care fac munca de teren și aceștia vor interveni mai prompt. Pe de altă parte, atunci când totuși s-a întâmplat ceva pe domeniul public și acel ceva nu a fost sesizat pe camere, ca urmare a unei plângeri a oricărui cetățean, se poate merge în arhiva filmată a Poliției și atunci se va identifica persoana care este vinovată pentru deprecierea domeniului public”, spune Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Cu ajutorul acestui sistem, Primăria orașului Cernavodă va putea să ia măsuri eficiente în privința traficului auto, ordinii publice, afişajului stradal, accesului auto în zonele aglomerate și așa mai adeparte. Toate acestea se vor putea realiza pentru că administrația locală deja a investit bani de la buget pentru achiziția și montarea mai multor camere video.

“Ne dorim foarte mult că acest centru să fie operațional și funcțional din mai multe motive: un motiv este acela de creștere a siguranței cetățeanului în orașul Cernavodă. Un al doilea obiectiv îl reprezintă mai buna distribuție a oamenilor în teren – oamenii în general spun “Nu văd Poliția Locală!” , “nu sunt la locul unde mi-aș fi dorit eu să fie”. Cei care fac patrulă trebuie să fie în general în locurile fierbinți, acolo unde se întâmplă evenimente.

Acum lucrul acesta se întâmplă din noroc iar în viitor se va întâmpla pe baze științifice, în sensul că vom avea informații de primă mână și Centrul de Comandă va comunica cu ei operativ, astfel încât să se deplaseze la locul faptei. Deplasarea în Cernavodă, pe cea mai mare distanță este de 15-20 de minute cu automobilul. Asta înseamnă că poți să fii operativ cu adevărat și oamenii să simtă prezența polițistului local în sprijinul lor, în fiecare zi”, explică Marian Iordache.

Cu ajutorul camerelor video s-ar putea prinde și hoții de telefoane mobile sau portofele, spun agenții de poliție. Omul este văzut pe camere și este urmărită direcția spre care merge, iar patrula cea mai apropiată este anunțată prin stație și omul este prins imediat. Simplu ca bună ziua. Trebuie realizat doar dispeceratul central, cunoscut și sub denumirea de Centrul de Monitorizare al Poliției Locale.

“Lucrările de construcții costă 350 de mii de lei, iar dotarea Centrului de Monitorizare cu tot ceea ce este necesar – vorbim de servere, de instalații electronice, de video wall – mai înseamnă încă 150 de mii de lei. Deci, în total, 500 de mii de lei. Banii sunt programați încă de la începutul acestui an, partea de proiectare a fost realizată de anul trecut iar în acest moment s-a trecut la execuție” a declarat pentru Constanța News, Marian Iordache.

Centrul Poliției Locale va avea în permanență 3-4 oameni care monitorizează camerele video. Când are loc un furt la un magazin sau la un restaurant, se dă prin stație și se vizionează imediat imaginile surprinse de respectiva cameră de supraveghere. Agenții din teren sunt anunțati apoi de direcția spre care au fugit infractorii, iar patrulele trec la urmărirea lor.

 “E un proiect care a fost gândit încă de la începutul mandatului domnului primar Negoiță. Domeniul Public suportă din păcate ca în toate localitățile, destul de multe pagube care sunt în general determinate de deteriorări ale bunurilor publice: vorbim de bănci, vorbim de coșuri de gunoi, vorbim de mizeria stradală și de diverse alte “accidente” în legătură cu acestea. Pentru ca această mică infracționalitate să fie stârpită și mai ales pentru a se asigura un climat de conviețuire mai bun, Primăria își dorește realizarea acestui Centru de Monitorizare în care toate informațiile care vin de la camerele de luat vederi de pe domeniul public, să fie fructificate imediat.

Avem camere video care țin de obiectivele de învățământ, de sănătate, parcurile publice, principalele intersecții din oraș, zona containerelor de gunoi care sunt subterane (pentru că ne-am dorit foarte mult să educăm populația în legătură cu depozitarea deșeurilor menajere și în acest caz am montat camere în toate amplasamentele respective) – și cu gândul de a extinde acest sistem de camere pe domeniul public, am gândit un proiect care se numește Centrul de Monitorizare al Poliției Locale”, a precizat consilierul primarului din Cernavodă.

Va fi o investiție benefică, pentru că orice oraș civilizat din străinătate are un astfel de Centru de Monitorizare. S-a demonstrat în timp că prezența lui are un rol crucial în scăderea infracționalității. Iar statisticile au dovedit asta peste tot.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*