FOTO VIDEO Parcul din cartierul Trust din Cernavodă este aproape finalizat. Primăria lucrează și la refacerea scărilor din tot orașul  

Parcul din cartierul Trust din Cernavodă este aproape finalizat. FOTO Ctnews.ro

Primăria din Cernavodă vrea să reabiliteze anul acesta toate locurile de joacă din oraș. Și cum cele mai multe dintre ele sunt mijlocul unor parcuri, împușcă doi iepuri dintr-o lovitură: și cei mici vor profita de noile facilități, și adulții vor avea parcuri amenajate frumos și transformate în adevărate oaze de verdeață.

În planul de lucru al administrației locale sunt cinci locuri de joacă ce se vor reface anul acesta, împreună cu un al 6-lea care este 90% gata. E vorba de parcul de pe strada Medgidiei, la intersecția cu San Sebastian, în cartierul Trust. A fost refăcut în întregime și odată cu el și peisajul urban care îl înconjoară, adică scările care vin de la strada de sus până jos în părculeț.

“Eu nu sunt de aici, din localitatea aceasta, dar e foarte frumos! Au amenajat foarte frumos față de cum era în alți ani când nu prea era mare lucru pe-aici. Acum e foarte frumos  pentru copii. Nota zece! Încă mai sunt lucrări de făcut, dar oricum… Am rugat primăria să vină să instaleze aici niște băncuțe să mai stăm și noi ăștia bătrânii, să ne mai așezăm și noi jos, nu doar în picioare. La fel și scările: înainte erau jalnice, nici nu puteam să coborâm pe ele. Cel puțin asta de-aici era sub orice critică, iar acum… nu se compară! S-au schimbat în bine, clar!” spune o bunicuță cu păr alb.

Locurile de joacă pentru copii sunt insule citadine de verdeață și relaxare de care beneficiază și cei mici dar și cei mari.  Un loc de joacă pentru copii poate fi inclus foarte bine într-un parc pentru adulți și-l transformă pe acesta din urmă într-un loc plin de viață, care îi adună și-i unește pe oamenii din cartier. Primăria din Cernavodă le vrea nu doar funcționale și practice, dar și atrăgătoare din punct de vedere arhitectural și peisagistic. De aici și ideea cu refacerea scărilor în peisajul general.

“La acest parc de copii mai trebuie puse pavelele pe aleea de trecere din parc. Au fost puse o dată dar în momentul în care s-au apucat de scări a trebuit să le scoată pentru că au trecut utilajele pe aici cu care am spart vechile scări, le-am demontat și le-am și cărat. Aleea a trebuit demontată și am depozitat pavelele într-un loc mai încolo, iar după ce terminăm scările repunem aleea pe locul ei. Mai trebuie puse niște bănci, dar a durat un pic achiziția, licitația… Luni vin și băncuțele și le montăm, cișmelele sunt funcționale iar la curentul electric încă mai avem o problema de aviz pentru a funcționa și fântânile arteziene. Suntem aproape gata, oricum” a declarat viceprimarul orașului, Șerif Cîrjali.

Locurile de joacă și parcurile transformă  zonele urbane unde acestea apar. În cenușiul blocurilor de locuințe, verdele parcurilor și culorile jucăriilor pentru copii înveselesc orașul. Refacerea acestor locuri de joacă vine la pachet cu reamenajarea spațiilor verzi și a aleilor. Iar primul și cel mai vizibil este acesta, de la intersecția dintre strada Medgidiei și San Sebastian Sur Loire.

“Felicitări pentru Cernavodă! Eu sunt din Brăila, nepoțica mea are 7 ani și de la început am venit în parcul asta. Am fost mult timp dezamăgită: era praf, erai obligat să te joci într-un leagăn la care trebuia să stai cu copilul acolo… Acum sunt protejate, e altfel. Dacă ar funcționa și fântâna arteziană ar umecta atmosfera, mai e și un pic de iarbă și într-adevăr câteva băncuțe și pentru noi ar fi bune. Sunt niște foișoare construite mai încolo, dar știți că e bine să fim cât mai aproape de copii, pentru protecția lor” spune o femeie între două vârste în timp ce-și supraveghează fetița.

 “Eu locuiesc de treizeci de ani în Cernavodă. E o diferență ca de la cer la pământ, între ce e acum și ce a fost. Încet-încet cred că va fi bine și în Cernavodă, va fi frumos. Orașul Cernavodă are poziția asta, cu taluzuri, cu trepte. Scările astea vor fi specificul Cernavodei. Când va veni cineva, dacă vor fi toate scările așa, va fi specificul orașului nostru și va spune, domnule, Cernavodă e un oraș cu scări multe și e frumos! Sperăm să fie tot orașul așa. Locurile de joacă alea vechi erau sărăcuțe, aveau foarte puține echipamente din astea… N-aveau copiii unde să se joace. Astea noi sunt bune pentru că le dezvoltă abilități copiilor și chiar le plac. Mă uit la nepotul meu: nu puteam să-l scot din casă însă de când s-a făcut părculețul ăsta (de câteva luni) vrea tot timpul afară, în parc”, spune un bărbat în vârstă.

Un inventar rapid al parcurilor din Cernavodă arată că orașul are 21 de locuri de joacă mai mari sau mai mici, iar administrația locală vrea să le reabiliteze încet-încet, pe toate. Primul lot e format din 5 lucrări, în afară de cel care e deja gata. De anul viitor intră pe rol și celelalte din oraș Locurile de joacă sunt proiectate pe o platformă de beton care e acoperit cu tartan – un material moale, cauciucat care amortizează căzăturile celor mici. De asemenea, ele sunt prevăzute ca să fie înconjurate cu un gărduț care să-i împidice pe prichindei să iasă accidental în stradă.

“Banii sunt din bugetul local și cu ocazia asta fac apel către cetățeni și în privința scărilor și-a locului de joacă: să le întrețină, să nu le deterioreze. Aici sunt banii localnicilor, deci ar trebui să le pese și să fim civilizați. Nici n-am făcut recepția oficială a părculețului și deja au apărut desene și mici stricaicuni. Am propus să punem niște camere de luat vederi și să-i educăm pe oameni, pentru că sunt unii care nu respectă și nu-mi dau seama de ce. Lucrările astea sunt făcute pentru cetățenii orașului… Lucrările la scări au început acum o săptămână și deja se vede că s-au conturat. Avem o firma din Cernavodă care a câștigat licitația lucrării și se mișcă foarte bine. Eu zic că termină în 3-4 luni, toate scările. E vorba de trei mii de metri pătrați de scări, cu aproximație” a explicat pentru Constanța NEWS viceprimarul Șerif Cîrjali.

Orașele noastre duc lipsă mare de spații deschise și sigure, iar cei care suferă în principal sunt cei mici. Aglomerările urbane au multe teatre, cluburi şi muzee, dar când vine vorba de copii, puține lucruri au fost gândite doar pentru ei. De-aici vine și strategia Primăriei Cernavodă care ia în calcul toate categoriile de vârstă, iar copiii orașului au fost întotdeauna o prioritate. Primul parc care e gata deservește cartierul Trust – cel mai mare din Cernavodă, cu străzile San Sebastian Sur Loire, Energiei și Panait Cerna.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*