FOTO VIDEO Nava-școală Mircea a plecat în marșul aniversar. 80 ani de funcționare pentru Ambasadorul Marinei românești

Bricul Mircea a plecat într-un nou voiaj de trei luni de zile, aniversând și 80 de ani de când a fost lăsat la apă. FOTO Cătălin SCHIPOR

Nava Școală Mircea, împlinește anul acesta 80 de ani de când a fost lansată la apă, iar aniversarea o va face într-un lung voiaj de trei luni de zile.  Duminică, 5 mai, Bricul Mircea a plecat în marșul de instrucție anual și va ajunge și în portul Hamburg din Germania, unde a fost lansată la apă.

În dimineața de duminică 5 mai, NȘ Mircea a ridicat ancora din Portul Constanța, având la bord echipajul navei – 179 de membri, dintre care 57 de studenți de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, 32 de elevi din anul I de la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, cărora li se alătură și 14 cadeți străini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franța, Polonia, Portugalia, Turcia și Ucraina.

În acest marș va traversa Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franța), Rouen (Franța), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) și Istanbul (Turcia).

În portul Almera va acosta în perioada 25 – 26 mai, iar aici, membrii echipajului își vor putea exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

În viitorul apropiat, Nava Școală a Marinei Militare Române va pleca într-o cursă de anduranță – înconjurul lumii. Pentru acest eveniment, comanda Forțelor Navale Române au lansat o colectă publică pentru ca misiunea să poată fi susținută financiar.

„Ne dorim să avem alături de noi instituții publice și nu numai, să avem sponsorii care sunt alături de Forțele Navale Române și de către Armata României, printr-o colectă publică să reușim să proiectăm această acțiune istorică. Primii care vor vor subscrie acestei colecte sunt șeful Statului Major al Apărării, domnul general Ciucă și de asemenea, comandantul Forțelor Navale Române, viceamiralul Alexandru Mîrju“, a declarat contraamiral de flotilă Mihai Panait, locțiitor al Șefului Statului Major al Forțelor Navale Române.

Nava – Şcoală „MIRCEA” este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, având o înălțime de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Aceasta a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval „Blohm & Voss” din Hamburg, Germania. Certificatul de naștere al noii nave-școală s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, același an, a fost lansată la apă și botezată cu numele MIRCEA, alegere justificată de bogata tradiție și renumele predecesorului său. Numele navei provine de la vestitul voievod Mircea cel Bătrân ce a cârmuit Țara Românească, între anii 1386 și 1418, sub a cărui domnie navigația autohtonă și comerțul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele românești navigând, încă de pe atunci, nu numai în Marea Neagră, ci și în Marea Egee și Marea Mediterană. La 27 aprilie 1939, a avut loc ceremonia ridicării pavilionului național, iar pe data de 1 mai 1939, Mircea, o navă cu caracteristici superioare, ce asigura condiții de navigație și viață la bord mult îmbunătățite, a intrat în serviciul Marinei Militare.

Mircea a intrat în portul Constanța pe data de 17 mai 1939, fiind salutat de oficialități, de tinerii elevi ai Școlii Navale, de navele aflate în port, între care și vechiul bric adus de la Galați pentru a preda ștafeta pregătirii marinărești noii nave. La 3 iulie 1939, Mircea a plecat în primul său marș de instrucție în Marea Mediterană unde a făcut escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger și Alexandria.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*