FOTO VIDEO Natura a făcut prăpăd la Cernavodă. Două străzi s-au prăvălit peste case după ce s-au topit zăpezile. Primăria Cernavodă caută sprijin pentru lucrări

Străzi distruse de zăpezi la Cernavodă. FOTO CTnews.ro
Străzi distruse de zăpezi la Cernavodă. FOTO CTnews.ro

Ultimele zăpezi și furtuna cu viscol de cod portocaliu de la începutul lui martie au lăsat în urmă pagube și efecte care acționează precum o bombă cu ceas: au efect întârziat. S-a întamplat la Cernavodă unde, după ce a trecut urgia, nămeții abundenți s-a topit odată cu sosirea zilelor neobișnuit de calde. Apa provenită din zăpada de pe dealuri s-a infiltrat în straturile adânci ale solului, iar când îmbibarea a fost maximă, pământul a luat-o la vale dintr-o dată, fără niciun avertisment. S-a întâmplat în două locuri aproape simultan.

Viceprimarul din Cernavodă, Șerif Cîrjali, explică: “Sunt două străzi care au fost afectate – eu cred că din cauza zăpezilor abundente – sunt două ziduri care au picat pur și simplu. E vorba de strada Razoarelor și strada Pictor Grigorescu. Ne-am dus la fața locului… pur și simplu, strada nu are infrastructură. Nu are fundație ! E făcută pe pământ ! Cred că din cauza zăpezilor abundente, s-a infiltrat și-au picat. S-a surpat pur și simplu gardul cu o parte din șosea… deci este dezastru”.

Orașul Cernavodă are o formă neregulată ca desfășurare în lungul Dunării, pe o distanță de 8 km. Relieful este de o mare varietate, alternandu–se dealuri de înălțimi, dimensiuni și forme diferite cu văi sinuoase, pante neuniforme sau versanți abrupți. În limbajul arhitecților, este un oraș “dificil” predispus la accidente naturale de tot felul. Mai ales la ploi torențiale sau zăpezi abundente, pantele accelerează efectul torenților formați de apele pluviale iar apa antrenează cu ea solul. În urmă se creează goluri, și în cele din urmă pică tot.

Am stat de vorba cu Mirela Mândru, care lucrează la compartimentul Protecție Civilă, la Cernavodă.

“La noi se-nregistreaza periodic ploi torențiale care afectează infrastructura. Rupturile astea au cam 50 de metri lungime, fiecare. Când am ajuns noi la fața locului, căzuse cam jumătate din drum, iar jumătate a trebuit să-l înlăturăm noi cu utilaje pentru a preveni surparea peste imobilul de pe strada Răzoare nr. 14. A căzut și trotuarul și zidul de sprijin al imobilului. Tot, într-o noapte. Ne-au chemat a doua zi că a căzut zidul. În decursul anilor ni s-a-ntamplat mai mereu: fie-n urma unei ploi torențiale, fie-n urma zăpezilor abundente, au alunecat zidurile. Ori fundația nu era făcută bine, sau zidul n-a fost … Acum însă e prima dată când ne cade și șoseaua și zidul” spune Mirela Mândru, de la Protecția Civilă.

Surprizele s-au ținut lanț la Cernavodă. Primăria a constatat nu numai că șoseaua nu avea fundație fiind doar niște asfalt turnat direct pe pământ, ci și că unul dintre localnicii afectați săpase sub malul de pământ ca să-și lărgească curtea. Ilegal, pentru că nu ceruse și nu obținuse nicio autorizație de construcție. Acum primăria va suporta toate cheltuielile pentru punerea în siguranță a lucrărilor urmând să se îndrepte ulterior împotriva cetățeanului pentru recuperarea prejudiciului, în instanță.

“Avem niște note de constatare făcute pe strada Pictor Grigorescu în dreptul numărului 5 și mai avem o situație pe strada Razoarelor, la nr 16. În cele două locații am avut prăbușiri de maluri cu zid de sprijin, în proximitatea locuințelor din zonă. Inclusiv carosabilul este afectat în cele două zone. Am luat primele măsuri de urgență cu un proiectant de specialitate prin care am întocmit două note de constatare care să ne dea posibilitatea să facem următorii pași: se va elibera, pentru ambele amplasamente, Autorizație de Construire în regim de urgență, vom efectua lucrările, în același timp se va merge și cu partea de proiectare în paralel pentru genul ăsta de situații, urmând ca în prima fază să eliminăm cauzele care au dus la prabusire – pentru că există încă posiblitatea ca străzile să se rupă în continuare – iar în faza a doua să avem noi ziduri de sprijin ca să protejăm zona și să înlăturăm toate deficiențele” spune Silviu Bănuță din serviciul tehnic al primăriei Cernavodă.

Cum pot fi reparate străzile surpate din Cernavodă

Constructorii nu vor avea viață ușoară pe cele două străzi din Cernavodă. Un rol important în comportarea complexă a terenurilor îl reprezintă factorul climatic, deoarece în perioadele calde (secetoase) are loc o evaporare a apei din scheletul pământului ceea ce conduce la contracția și apoi la fisurarea lui. Procesul invers și anume acela de umflare, are loc în perioadele ploioase, atunci când datorită infiltrării apei în scheletul pământului, fisurile se închid.

Inginerul Silviu Bănuță ne explică: “se vor face ziduri de sprijin, se vor pune și piloți forati astfel încât acel zid de sprijin să capete stabilitate, pentru c-avem înălțime destul de mare, peste 3 metri între cota terenului pe care se află locuința și strada care s-a rupt deasupra. Sunt lucrări destul de costisitoare și de amploare, dar vor trebui făcute urgent. În plus, se vor practica și niște orificii în zid pentru drenajul apelor pluviale”

Urgența lucrărilor a determinat și urgența acțiunilor primăriei din Cernavodă. În mod normal pentru asemenea lucrări de infrastructură trebuiesc parcurși o mulțime de pași, fiecare cu termenul lui și aprobările de rigoare. Acum lucrurile trebuiesc grăbite, pentru că tragedia prăbușirii se poate repeta oricând pe cele două străzi. Iar în joc sunt viețile oamenilor care locuiesc la câțiva metri de zona de prăbușire.

“Am început deja să facem expertiza ca să vedem cauza; întâi trebuie să-nlăturam cauza și apoi să ne-apucăm de reparații. Avem nevoie de bani, clar. Ori folosim fonduri locale, ori cu sprijin de la nivel județean, cert este că trebuie să reparăm întrucât străzile sunt blocate și nu se mai poate circula. Și există și riscul să se surpe în continuare strada peste imobilele respective. Dacă ar veni o ploaie torențială ar lua terenul la vale mai tare !”, a mai spus Mirela Mândru. 

Viceprimarul Șerif Cîrjali spune că lucrurile nu sunt deloc ușoare.

 “Am dat telefon repede la un proiectant – a zis “39 de mii de lei să-ți fac proiectul”. Adică 40 de mii de lei, să …?! Este mult, zic. Hai să găsim altă formă… să vedem ce soluții găsim. Să dăm Autorizația de Construcție în urgență… Problema este că infrastructura e dezastru, fiind din pământ. Trebuie să atacăm un pic  și zona de infrastructură, s-o stabilizam cu niște piloni… Va fi complicat” oftează vicele din Cernavodă.

În acest moment primăria a luat deja primele măsuri ca să limiteze viitoarele pagube și mai mult, să prevină accidentele nedorite soldate cu victime. Viceprimarul Șerif Cîrjali a mers la fața locului, a inspectat cele două zone de prăbușire, iar Primăria a închis cele două străzi pentru că circulația mașinilor producea vibrații în sol care puteau determina alunecări de teren. Mai rămâne de rezolvat problema banilor. Astfel de evenimente nu sunt cunoscute dinainte astfel încât bugetul primăriei să fie pregătit cu alocări speciale pentru ele, din timp. Tragediile nu vin anunțate, niciodată. Mereu te iau pe nepregătite, iar edilii din Cernavodă trebuie să scoată acum bani din piatră seacă pentru consolidarea celor două străzi și-a zidurilor de rezistență.

Viceprimarul Șerif Cîrjali trece în revistă opțiunile pe care le are: “o să facem și-o solicitare către Prefectura, poate reușesc să ne dea ceva bani, am făcut o expertiză… Dacă Prefectura nu ne va da niciun ban, vom apela la Consiliul Local și vom face o Hotărâre de Consiliu prin care să bugetăm lucrările. O rezolvăm, nu-i lăsăm pe oameni așa. Din păcate, în loc să facem încă două străzi, trebuie să facem ziduri de sprijin – ăsta este necazul și durerea.”

Lucrările vor fi de durată. Trebuiesc obținute avize, proiectanții să elaboreze planurile iar la urmă partea de execuție. Numai zidul înalt de 3 metri e-o bătaie de cap în sine. Lucrurile se vor rezolva în cele din urmă, iar finalul va fi refacerea șoselei de deasupra.

“Asfaltul va fi ultimul lucru după ce se vor face zidurile de sprijin, după ce se vor reface umpluturile compactate, cu toate straturile de fundații pentru drum și pentru trotuar și da, acela va fi ultimul pas ca și strat final. Nu e o lucrare grea însă situația e una atipică pentru noi. Adică, nu a fost până acum nicio situație de urgență care să impună emiterea de Autorizație de Construire în regim de urgență, contractarea și executarea lucrărilor în paralel cu proiectul tehnic, practic nu-l avem în acest moment și nu avem nicio evaluare a acelor lucrări. S-au făcut niște estimări în această fază: ambele depășesc 50 de mii de euro fiecare, însă valorile finale le vom ști exact la sfârșit, lucru puțin atipic ca și etapizarea lucrărilor de investiții” spune Silviu Bănuță de la serviciul tehnic al Primăriei Cernavodă.

“Cu natura nu te pui !” spune o vorbă românească, iar cernavodenii au simțit-o pe pielea lor. Asta nu-nseamnă că stau cu mâinile-n san: administrația locală mișcă lucrurile astfel încât în cel mai scurt timp să repare tot ce-a stricat natura, iar lucrurile și viața oamenilor să revină la ceea ce a fost înainte de alunecările de teren.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*