FOTO VIDEO Model de credință și simplitate la Ivrinezu Mare. Sătenii au sărbătorit hramul bisericii Sfântul Ioan Botezătorul

Icoana din Naos. FOTO Adrian Boioglu

Ivrinezu Mare este un sat așezat la 20 kilometri sud de Medgidia. Aparține de Peștera, dar ca să ajungi acolo nu trebuie să mergi până în comună. Drumul ușor șerpuit este marcat de denivelări și uneori noroiul adus de pe dealurile din împrejurimi îți poate ajunge sub roți.

De cum intri în sat observi care a fost interesul Primăriei. Poate că trotuarele nu sunt în cea mai bună formă, dar școala și cămunicul cultural arată foarte bine. Biserica așezată pe un deal pare fadă la exterior, dar interiorul este plin de picturi impresionante.

Coloanele exterioare au fost unite prin geamuri menite să împiedice vântul și ploaia să ajungă la biserica propriu-zisă, iar pe jos este plin de covoare, cele mai multe, țesute manual.

De ziua Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul acestei biserici este frig. Nimic din ceea ce găsești în lăcașul de cult nu poate încălzi, dar asta nu i-a împiedicat pe localnici să umple biserica. Preoții veniți să oficieze slujba de Hram sunt ajutați de dascăli în cântecele lor, dar momentul cel mai de preț este acela în care toată lumea rostește rugăciunile.

La mijlocul slujbei vezi cum mai multe femei și câțiva bărbați se apropie de zona unde cântă dascălii și încep să li se alăture pe mai multe voci. În ziua de Hram printre ei îl poți vedea și pe Primarul Valentin Vrabie. Nu vrea să iasă în evidență de această dată și stă ascuns după zidurile Naosului. Catapeteasma este simplă, de lemn, dar icoanele de pe pereți impresionează vizitatorii.

La finalul slujbei preotul i-a chemat pe credincioși mai aproape de altar și i-a împărtășit. O astfel de biserică de sat, plină într-o zi de joi, ne demonstrează încă odată atașamentul oamenilor modești de la sat de credință și felul în care gerul nu îi împiedică pe toți aceștia să se bucure de o slujbă frumoasă și să cânte alături de dascăli.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*