FOTO VIDEO Medicii care îți schimbă complet viața operează la Ovidius Clinical Hospital. Chirugia Bariatrică te ajută să scapi de bolile asociate obezității, iar analizele și investigațiile se fac la spitalul modern de la Ovidiu

Ovidius Clinical Hospital. FOTO OCH
Ovidius Clinical Hospital. FOTO OCH

Aproape un sfert dintre români suferă de obezitate și tot mai mulţi apelează la operaţia de micşorare a stomacului. În limbaj medical aceasta se numește chirurgie bariatrică. Este o tehnică de vârf cu care medicii luptă împotriva obezităţii în SUA şi Europa, iar acum este disponibilă şi la Constanţa. Pacienții care au primit diagnosticul de obezitate morbidă se pot opera în cadrul spitalului Ovidius Clinical Hospital (OCH) şi nu mai trebuie să plece la Bucureşti sau peste hotare.

“Începem cu primul consult, de chirurgie bariatrică, iar planul de investigații se poate face aici la noi în spital; o mare parte din investigații se pot face în acord cu Casa Națională de Sănătate și dacă se ajunge la intervenție chirurgicală, spitalul OCH creează condițiile optime pentru efectuarea acestei intervenții chirurgicale. Materialele care se folosesc sunt de cea mai bună calitate și ca în orice domeniu există produse low-cost și produse premium. Noi folosim doar produse premium și ăsta este motivul pentru care rezultatele sunt cele pe care le avem”, spune medicul Gabriel Serac, de la Ovidius Clinical Hospital.

Pe înțelesul tuturor, în operația bariatrică, de fapt, chirurgul taie o porțiune din stomac și îl face mai mic. Drept urmare, pacientul va mânca mai puțin și pe cale de consecință numărul caloriilor ingerate va fi cu mult mai redus. Astfel, mecanismul îngrășării va fi redus aproape de zero. Operația de îndepărtare a unei porțiuni din stomac se numește “gastrectomie longitudinală” și prin această manoperă medicală se reduce şi numărul de celule responsabile cu senzaţia de foame, iar saţietatea apare mai repede.

“Pacienții nu mai resimt senzația de foame pe care o resimțeau înainte de intervenție pentru că se taie o mare parte din stomac și practic rămâne un stomăcel de 60-80 mililitri. Atunci nu mai încape o cantitate foarte mare de alimente și bazându-ne pe o dietă strict hidrică, organismul își consumă rezervele de grăsime. Așa se face că în prima lună pacienții ajung să slăbească și 20-25 de kilograme”, explică medicul Alina Vîncă, de la spitalul OCH.

Indiferent cât de mare este dorința pacientului ca să scape de kilogramele în plus, medicii de la OCH îl ghidează pe acesta prin toate etapele care trebuie parcurse înainte de a ajunge pe masa de operaţie. Pacienții facă analize, investigaţii, sunt văzuţi de mai mulţi medici și în cele din urmă se programează intervenția chirurgicală.

“În primul rând trebuie să facă o serie de investigații care evaluează starea cordului, starea plămânilor. Apoi se face o ecografie abdominală, se face o endoscopie digestivă superioară care arată starea stomacului ce va rămâne, urmează analize de laborator și o evaluare psihologică, pentru că este foarte important după această intervenție chirugicală ca pacientul să respecte un regim alimentar strict, pentru că intervenția este una restrictivă, care nu îi mai permite pacientului să mai consume cantități mari de alimente. În plus de asta, e important că pacientul să fie stabil psiho-emoțional”, spune medicul Gabriel Serac, de la Ovidius Clinical Hospital.

Pierderea relativ rapidă a kilogramelor este unul dintre beneficiile gastrectomiei longitudinale laparoscopice. Un al doilea beneficiu vizibil imediat este acela că deși stomacul este redus în volum, el îşi păstrează funcţiile intacte, astfel că pacienţii duc, ulterior, o viaţă normală.

Doctorul Serac explică:

“La o gastrectomie longitudinală intervenția chirurgicală durează o oră, plus minus 20 de minute, însă mai mereu pacienții au asociată și o hernie hiatală sau pot avea litiază biliară și atunci se fac uneori chiar trei intervenții în același timp, și asta poate să prelungească un pic timpul operator. Pacientul se externează la 48 de ore de la intervenția chirurgicală și își reia activitatea. Dacă are o muncă de birou, atunci la 7-10 zile ar putea că să își reia munca de birou; poate nu full-time dar, oricum, poate să se prezinte la job. La trei săptămâni își reia activitatea fizică mai intens.”

“În general pacienții urmează o dietă strictă formată numai din lichide, pentru 3 săptămâni. Și lichidele sunt oarecum condiționate: apă, ceai, o supă strecurată și o zeamă de compot. Practic avem de depășit un prag psihologic pentru că după ce un număr de ani te-ai obișnuit să te alimentezi cu hrană solidă, să treci la un regim atât de strict nu e chiar simplu. Dar după cele 3 săptămâni de hrană lichidă, urmează o perioadă de alimente pasate și de piureuri, iar după alte 4-6 săptămâni pacienții ajung să consume alimente în cantități mult mai mici față de ce consumau inițial, dar vor mânca din toate felurile de mâncare câte puțin. De evitat tocături, prăjeli, alimente care balonează, dar se pot alimenta cu hrană normală și sănătoasă”, precizează doctorul Alina Vîncă.

O pacientă a alesă să facă această intervenție la Ovidius Clinical Hospital, spunând că dorește să fie mai sănătoasă și mai plină de energie.

“Sunt și emoționată și entuziasmată și cred că am făcut o alegere bună. Cred că o să fiu mai ușoară. Nu știu ce mă așteaptă, dar asta e tot ce sper: să fiu mai ușoară, mai sănătoasă și mai plină de energie. Prima dată s-a operat tatăl meu având mai multe  boli asociate obezității și n-am vrut să ajung până acolo. Am vrut să fac asta din timp ca să nu ajung până în punctul acela. Cred că după operație voi avea și mai multă încredere în mine. Îmi place aici: îmi place OCH, îmi plac și medicii – mă simt ca acasă”, a spus femeia.

Chirurgia bariatrică este o operație ce se realizează pe cale laparoscopică și constă în îndepărtarea a aproximativ 70-80% din stomac, rezultând astfel, un tub gastric de circa 80-150 ml (stomacul având capacitatea de 1.000-1.500 ml). Odată cu eliminarea acelei porțiuni din stomac se elimină și zona responsabilă de producerea grelinei (hormonul foamei), iar pacientul scapă în acest fel de senzația de foame.

“Dacă se forțează stomacul cu alimente solide, în primele 4-6 săptămâni, există riscul ca sutură să se desfacă și se formează o fistulă. Acest lucru poate duce la deces. Deci recomandarea este de a urma cu strictețe regimul pe care noi îl dăm pacientului și să nu încerce să supraîncarce stomacul. Când apare senzația de sațietate, cantitatea de alimente introdusă trebuie oprită. Sunt de preferat mesele mici și dese decât să introducem o cantitate mare o dată și să apară senzația de vomă”, spune medicul Alina Vîncă.

Prin scăderea ponderală se ajunge și la remisia diabetului, prin creșterea sensibilității la insulină a țesuturilor periferice. Există unele studii medicale de dată recentă care arată  și ameliorarea unor mecanisme hormonale prin acest tratament chirurgical. Iar normalizarea glicemiei apare chiar în primele zile postoperatorii, chiar înaintea scăderii în greutate.

“Se poate spune clar că operația asta îți prelungește viața. Este dovedit 100% că riscul de deces la pacienții cu obezitate morbidă este de 10 ori mai mare dacă nu își fac această intervenție chirurgicală sau dacă nu slăbesc, față de cei care fac acest pas și aleg să fie operați”, încheie doctorul Gabriel Serac.

Cum faci o programare la Ovidius Clinical Hospital

Ovidius Clinical Hospital este un spital multi-disciplinar cu dotări ultra-moderne, conceput să ofere îngrijiri de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale din numeroase de specialități.

Programul de lucru al Ambulatoriului este de luni până vineri, între orele 8.00 și 21.00 și sâmbătă între 8.00 și 15.00.

Spitalul are program permanent cu 2 linii de gardă în spital în specialitățile chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă, dublate de linii de gardă la domiciliu în specialităţile chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă şi imagistică medicală.

Informații și programări la telefon: 0241 480 400. E-mail: office@ovidius-ch.ro sau pe site-ul: www.Ovidius-CH.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*