FOTO VIDEO Maternitatea Spitalului Medgidia, renovată de americani. Primarul Valentin Vrabie: “Am atras investiții de 12 milioane de euro pentru unitatea medicală și Policlinică”

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia și Abigail Rupp, adjunctul ambasadei SUA la București. FOTO Adrian Boioglu

Armata americană a descins astăzi la Medgidia, nu pentru vreo aplicație militară, ci pentru un scop mult mai nobil și onorant în același timp: demararea lucrărilor de reabilitare a blocului materno-fetal aflat în incinta Spitalului Municipal Medgidia. Investiția înseamnă lucrări de reabilitare în principal pentru o sală de operații, două săli de nașteri aseptice, o sală de nașteri septică, o cameră resuscitare nou-născuți, salon preoperator, salon postoperator, grupuri sanitare, cabinet personal medical, vestiare și dușuri personal și dependințe funcționale.

“Noi ne-am ocupat de partea documentației, a avizelor necesare, în așa fel încât la sfârșitul lucrărilor să aibă tot ce-i trebuie pentru funcționare. Am asigurat conducerea spitalului că toate celelelate lucruri (care nu intră în acest proiect) pentru dotare vor fi asigurate de Primăria Medgidia”, spune primarul orașului, Valentin Vrabie.

Prezența americanilor la Medgidia onorează orașul. Până să aleagă proiectul Spitalului din Medgidia americanii s-au documentat, au făcut calcule și au decis în cunoștință de cauză. Reabilitată și modernizată, unitatea medicală  va deveni un mare beneficiu pentru locuitorii orașului și a unei mari zone adiacente.

“Este o onoare pentru mine să fiu aici cu dumneavoastră, în ziua în care le sărbătorim pe femeile din toată lumea. Viață oricăruia dintre noi începe într-un loc ca acesta așa că sprijinim femeile ce devin mame, o provocare de altfel în toată lumea și la fel și în România. Este modul în care Guvernul Statelor Unite poate contribui la ajutorarea României ca să-și îmbunătățească sistemul de sănătate. Aceste este unul dintre proiectele umanitare pe care le finanțăm de la Departamentul Apărării de aproape 20 de ani, în toată lumea și în România”, a declarat în conferința de presă, Abigail Rupp, adjunctul ambasadei americane la București.

“Dacă acum câțiva ani de zile spuneam că deservim  150.000 de persoane, iată acum se vorbește de 180.000. Operăm în condiții bune și întotdeauna s-a știut asta însă de acum încolo condițiile vor fi mult mai bune. Această aripă a spitalului pe care o denumim Bloc Materno-Fetal izolează momentul nașterii: pre și post partum. Că nașterea e naturală sau prin cezariană, asta-i mai puțin important în discuția noastră. Important este că vom avea un control mai bun, circuit medical așa cum trebuie să fie, va exista și o cameră de resuscitare pentru nou născuți, traseele medicale vor fi scurte, iar siguranța și confortul pacienților vor fi la nivel înalt” a spus doctorul Mihail Cocoș, șeful secției obstetrică-ginecologie a Spitalului Muncipal Medgidia.

Spitalul din Medgidia este unul dintre “obiectivele cheie” de pe lista primarului Vrabie, pe care îl vrea refăcut de la A la Z. A luptat pentru fiecare bănuț obținut pentru finanțarea multor investiții în secții diferite, uneori războindu-se cu propriul consiliul local și cu consilierii care votau împotriva, dar până la urmă a reușit.

“Mai avem și alte investiții care însumate cu sprijinul ambasadei americane ajung la 12 milioane de euro – spital, ambulatoriu integrat, dotarea lor și tot ce credem că e necesar pe sănătate”, spune Valentin Vrabie.

“Vom încerca să organizăm trei săli de naștere, cât mai firești, cu pat, cu duș și tot ce îi trebuie unei mămici că să se simtă în siguranță și cât mai aproape de mediul ei natural. Am angajat în ultimul an 13 medici, inclusiv 2 radiologi, iar momentan ne mai trebuie un neonatolog. Am acoperit aproape toate specialitățile medicale. S-a convenit că tot ce înseamnă aparatură fixă, fixată în tavan sau podea este asigurată de finanțator, de Biroul Militar, iar restul asigurăm noi: paturi, celelalte aparate mobile, electrocardiograf, aparate de resuscitare, etc. Au fost deja bugetate de către Primărie. Cam 500 de mii de euro cu totul” ,a declarat în conferința de presă, Eugen Aglițoiu, managerul Spitalului din Medgidia.

Pentru administrația locală din oraș, sănătatea este prioritate declarată. Echipa de la Primărie caută continuu finanțare pentru tot ce înseamnă medicină în oraș, pentru că la spital vin oameni din toate colțurile urbei și toți merită un tratament egal și de calitate.

“Astăzi de Ziua Internațională a Femeilor, le urăm la mulți ani iar o parte din importanța vieții lor începe în sălile de naștere, pentru că după aceea viața lor are mari șanse să devină minunată. Încercăm să le acordăm condițiile cele mai bune la standarde europene și am cu adevărat speranța și încrederea că se va întâmpla lucrul acesta. Sunt convins că am contribuit în toți acești ani la asigurarea unui număr cât mai mare de nașteri de calitate”,a afirmat doctorul Mihail Cocoș, șeful secției obstetrică-ginecologie a Spitalului Muncipal Medgidia.

Prin proiectul inaugurat astăzi, Medgidia a reintrat într-un circuit diplomatic al ambasadelor, confirmând faptul că procesul de înnoire și modernizare al orașului continuă în ciuda opoziției unor consilieri cu care primarul se luptă de multă vreme.

“Suntem încântați de acest proiect și de faptul că această idee a ajuns la noi exact de Ziua Femeii : este un omagiu extraordinar adus femeilor din întreaga lume și în special celor din România. Este o onoare să colaborăm cu dumneavoastră în acest proiect. Avem o echipă extraordinară și credem că vom termina în toamnă toată treaba”, a precizat maiorul Bradford Stark, Ofițer cu Relații Bilaterale în cadrul armatei americane.

“În încheiere vreau să mulțumesc în numele întregii comunități pentru acest dar frumos și atât de necesar pentru viața care începe în acea secție și la sfârșitul lucrărilor vă vom invita să vedeți câtă bucurie va crea această investiție pe care am obținut-o” , a mai afirmat Valentin Vrabie, primarul Medgidiei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*