FOTO VIDEO Lucrările de asfaltare la Cernavodă sunt în plină desfășurare. Echipele de muncitori modernizează străzi care nu aveau nici carosabil asfaltat, nici sistem de drenaj

Primăria Cernavodă modernizează mai multe străzi din oraș. FOTO Adrian Boioglu

Se apropie iarna cu pași repezi, sezon care nu este prietenos cu constructorii sub nicio formă așa că muncitorii din Cernavodă dau zor ca să termine proiectele de infrastructură începute și care se află acum în execuție. Pe strada Călărași sunt echipe de lucrători care toarnă rigolele pe marginea străzii. Practic, sunt segmente prefabricate după un tipar anume, care montate una lângă alta alcătuiesc șanțul de scurgere a apei de ploaie.

“Momentan, lucrările decurg conform planificării, cu mici întârzieri care se pot recupera, datorită racordurilor la termoficare pe care le și vedeți aici, ceea ce presupune o rezolvare locală și independentă în funcție de fiecare situație în parte. Soluții tehnice există, deja se lucrează la depășirea problemelor urmând ca această stradă sau porțiune de stradă – Călărași – pe care suntem în momentul asta, în următoarele două săptămâni deja să fie la stadiul de piatră spartă și stratul de bază să fie realizat, ceea ce va permite locuitorilor să nu mai se afle în acest disconfort creat temporar de un șantier în lucru” explică inginerul Silviu Bănuță de la Primăria Cernavodă.

Muncitorii au luat strada de la zero, adică de la stratul cel mai de jos, de fundație. S-a lucrat continuu și susținut astfel încât să nu existe întârzieri în calendarul de lucrări însă chiar și așa au avut câteva obstacole care i-au mai ținut pe loc uneori. Strada Călărași este termoficată, iar țevile prin care agentul termic ajunge în casele oamenilor sunt foarte aproape de suprafață. Rigolele turnate din ciment au întâlnit de multe ori în cale racordurile de la țeava mare către fiecare casă în parte, pentru agent termic.

“Aici avem un racord de termoficare. Pentru cazurile cele mai rele vom face cuve de beton turnate în interior, cu pereți de beton ca să reîntregim aliniamentul rigolei, iar în alte cazuri, unde conductele sunt mai jos sau apropiate de nivelul de fund al rigolei, vom băga niște tuburi de PVC care vor fi înglobate în beton în așa fel încât partea superioară a betonului să fie la fața rigolei. Lovește în beton și trece prin conducta de PVC care va fi. Aici avem 30 de centimetri, în care vom băga o conductă de 250, adică de 25 de centimetri și spațiul care rămâne se va umple cu beton. Și într-o parte și într-alta, plus beton pe toată zona respectivă” spune inginerul de șantier Eugen Mănescu.

Strada Călărași nu a mai fost reabilitată în această manieră de nu se știe când. Este o stradă veche care nu avea un carosabil reparat și nici sistem de drenaj pentru apele de ploaie. O lucrare de întreținere pe o astfel de stradă ca și investiție imediată, ar fi fost mult mai ieftină, dar ca și costuri totale în exploatarea ulterioară ar fi condus la niște cifre mult mai mari, și fără durabilitate timp. Pentru aceste considerente Primăria Cernavodă a decis ca pe anumite străzi, printre care și strada Călărași, să se facă niște lucrări de modernizare trainice care să permită și să gestioneze în timp, o investiție bună.

“Toată strada aceasta începând de jos de unde suntem noi acum, intră într-un program de reabilitare, ceea ce înseamnă începând de la excavații, înlocuirea straturilor de bază cu compactare, cu straturi de piatră, de asfalt, și în final va arăta ca o stradă nouă, inclusiv cu toate straturile de fundații și de bază făcute să mențină o durată de viață de cel puțin douăzeci de ani. Fără ca să mai întâmpinăm dificultăți datorită pantelor care sunt pe această stradă, de a o repara în fiecare an așa cum se mai întâmplă, din cauza ploilor sau a infiltrațiior” spune Silviu Bănuță.

Pentru strada Călărași, sistemul de captare a apelor pluviale este ceva nou; ea nu a fost gândită inițial cu sistem de preluare și de scurgere a apelor pluviale. Iar primăria când reface o stradă ia în calcul și acest detaliu: captarea apei de ploaie. Se împlinesc deja trei ani de când municipalitatea repară și ia la mână stradă cu stradă în Cernavodă. Stradă Călărași nu a fost reabilitată niciodată în ultimii treizeci de ani, dovadă fiind straturile pe care le-au găsit muncitorii sub asfalt: piatră cubică, tehnologie care se folosea acum câteva zeci de ani.

“Principala problema de care ne-am lovit au fost aceste racorduri care sunt foarte sus. Îi asigurăm pe oameni că vor avea în continuare apă caldă și căldură pe rețeua de termoficare pentru că noi nu vom distruge absolut nimic din ce există aici. Vom adapta fiecare soluție pe care o avem trecută în documentație, în funcție de situația din teren. Aceste racorduri de termoficare sunt executate acum 4-5 ani; așa au fost ele executate la vremea respectivă.

Noi acum trebuie să adaptăm proiectul nostru la situația reală din teren. Construim pe marginea străzii aceste rigole carosabile care vor prelua și vor capta apele pluviale. La intersecții există și casete geiger. Racordurile de termoficare ne încurcă și ne întârzie un pic, dar sperăm să recuperăm timpul pierdut cu traversările lor, prin efectuarea altor lucrări, mai rapid” spune inginerul de pe șantier Eugen Mănescu.

Altă stradă, alt stadiu al lucrărilor. Pe strada Energiei, prima porțiune, se lucrează de aproximativ o lună și jumătate. Primăria cu muncitorii ei pe de-o parte, iar RAJA, care a schimbat conductele de apă, pe de altă parte. Acum strada a ajuns în stadiul de pregătire pentru asfaltare. Urmează să ajungă capacele de cămin pentru a fi montate și apoi intră utilajele cu mixtură de asfalt. În trei săptămâni, prima parte a străzii Energiei ar trebui să fie gata cu totul, urmând ca lucrările să continuie în zona Stadionului.

“Proiectul aflat în lucru la nivelul ăsta cuprinde strada Energiei, concomitent cu Călărași, și mai avem strada Cazărmii, unde încă nu au început lucrările tocmai din pricina faptului că suntem în luna octombrie și se apropie iarna și nu vrem să ne prindă așa. În acest proiect nu mai sunt cuprinse și alte străzi dar continuu se fac proiecte de reabilitare sistematică: finalizăm acest proiect, începem altele în paralel.

Deja suntem în faza de proiectare cu un altul care vizează strada Medgidiei, Canalului, care va reface practic toată centura orașului și legătura de la Centrala Nucleară până la ieșirea din localitate, către Seimeni. Acest proiect este astăzi în faza de proiectare și preconizăm să începem execuția lui în primăvara anului viitor, astfel încă să profităm de perioada caldă care să permită realizarea de lucrări continue fără întreruperi” explică inginerul Silviu Bănuță de la Primăria Cernavodă.

Proiectul ce cuprinde străzile aflate acum în lucru valorează 7 milioane de lei, bani proveniți de la bugetul local.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*