FOTO VIDEO Iată cum a fost la Ziua Porților Deschise din Portul Militar Constanța

Ziua Porților deschise în Portul Militar. FOTO Catalin Schipor

Marți, 15 august, se sărbătorește Ziua Marinei, cele mai ample manifestări desfășurându-se în garnizoana Constanța. Sâmbătă, în Portul Militar a fost Ziua Porților Deschise.

Navele Gărzii de Coastă, navele militare, un elicopter Puma Naval aparținând Forțelor Navale și chiar și bătrânul submarin Delfinul au fost deschise pentru vizitare de către civili. Localnici, dar și turiști au luat cu asalt Portul Militar, atracția cea mai mare fiind la submarinul Delfinul, fregata Regina Maria și elicopterul militar.

Copiii au fost cei mai curioși, dar nici părinții lor nu s-au lăsat mai prejos, sau domnișoare care încercau să iasă în evidență, dorind probabil să atragă atenția marinarilor în uniformele lor alb imaculate. Nu au lipsit nici expoziții de armament, pentru anul acesta fiind expuse multe dintre noile tipuri de arme cu care au fost înzestrate forțele militare. Au fost prezente și bătrânele AKM-uri, cele mai apreciate fiind cele cu lunetă.

Vizitatorii au putut asculta și muzică din repertoriul popular și bineînțeles, nu a lipsit nici fanfara Forțelor Navale.

 

Programul complet și actualizat pentru Ziua Marinei 2017

La ora 9.55, va fi intonat Imnul Național, în timp ce pe catargul de pe faleză va fi ridicat cel mai mare drapel de la malul Mării Negre, iar la bordul navelor, militarii vor arbora pavilionul, geacul și Marele Pavoaz.

Momentul va fi urmat de salutul solemn al celor 21 de salve de tun, ce se vor auzi din Portul Tomis. În continuare, Şeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrșu, va prelua cuvântul de deschidere, ce va fi precedat de citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2017.

La ora 10.13, când se va desfășura alocuțiunea persoanei oficiale cu rangul cel mai înalt în stat. După care, Muzica Militară și garda de onoare se vor retrage de pe faleză, pentru a permite accesul publicului, mai aproape ca niciodată, alături de marinarii militari.

La ora 10.20, se va oficia serviciul religios, concomitent cu depunerea de ancore de flori pe mare, iar, 15 minute mai târziu, Zeul Neptun va sosi din larg, în timp ce navele vor pune în funcțiune mijloacele de semnalizare acustică, iar pe digul din Portul Tomis se va realiza spectacolul de efecte pirotehnice pe timp de zi. Salutul de deschidere a exercițiului va fi dat, la ora 10.50, de elicopterul Puma Naval și cei cinci parașutiști militari lansați de la înălțime, care vor purta drapelele României, NATO și UE. Momentul de început al spectacolului va cuprinde evoluția remorcherelor multifuncționale Voinicul, Vânjosul și Vârtosul pe acorduri de vals, începând cu ora 10.55. Grațiosul dans este urmat, la ora 11.05, de salturile efectuate de scafandrii de la Forțe Speciale din două elicoptere Puma Naval și două ambarcațiuni rapide.

La 11.10 cele șase avioane de vânătoare, ce vor trece pe deasupra dispozitivului de nave și vor executa atac cu bombe. Printre acestea, pentru prima dată, se vor număra și două avioane Typhoon. Această secvență va fi completată de respingerea atacului cu instalațiile artileristice anti-aeriene de la bordul navelor din larg. În același timp, un elicopter Puma Naval va lansa spre tribuna oficială capcane termice „Flare”.

La ora 11.20, se va derula exercițiul de căutare și atac submarin inamic. Actanții principali sunt un avion de cercetare P8 Posseidon și un elicopter Puma Naval, iar cel din urmă va identifica un submarin și va lansa o geamandură reactivă hidroacustică. Momentul include și lansarea unei torpile împotriva submarinului de la bordul unei corvete, iar explozia va fi marcată de o salbă de bombe reactive.

La ora 11.30, cu exercițiul de respingere a desantului maritim. Acesta va include zece bărci de asalt ale infanteriei marine, ce se vor deplasa dinspre larg spre faleză și vor executa atacul, aeronave F16 și elicoptere Puma Naval, ce vor simula atacul grupării navelor fluviale, dar și un monitor și o vedetă blindată, ce vor respinge atacul aviației inamice și al asaltului cu instalațiile artileristice de la bord.

La ora 11.40, Navele Gărzii de coastă vor desfășura un exercițiu de combatere a imigrației ilegale pe mare. Vor fi observați oameni în apă și o ambarcațiune suspectă în timpul unei misiuni de supraveghere, după care va fi anunțată Autoritatea Română de Salvare a Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM), care va trimite pentru intervenție o șalupă, iar navele MAI vor escorta ambarcațiunea suspectă în port.

Începând cu ora 11.50, Fregata „Regele Ferdinand” se va deplasa de la sud spre nord, iar elicopterul Puma Naval se va apropia și va apunta la pupa fregatei, după care, binomul fregată-elicopter va defila prin fața tribunei.

La ora 12.00, va avea loc salutul cu trei elicoptere Puma Naval, simultan cu defilarea navelor și salutul final. În această secvență vor mai fi implicate o corvetă, o navă purtătoare de rachete, un dragor maritim, un monitor fluvial, o vedetă blindată fluvială, un remorcher multifuncțional și câte o navă de la Garda de Coastă, ISU și ARSVOM. După defilarea navelor dintr-o ambarcațiune rapidă se vor lansa la apă patru scafandri de luptă, care vor fi recuperați din apă de un elicopter Puma Naval prin procedeul RIG-ROPE, iar în timpul zborului, scafandrii vor saluta publicul.

La ora 12.20, publicul se va putea bucura de trecerea aviației civile, simultan cu defilarea velierelor.

La ora 12.45, Muzica Militară a Forțelor Navale încheie activitățile.

De la ora 13.00, punctul de atracție va fi mutat în Portul Tomis, unde se vor organiza jocuri marinărești.

La ora 20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert extraordinar pe faleza Cazinoului, iar navele din dispozitiv vor aprinde pavoazul electric. Seara se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor militari, de la ora 22.00, pe itinerariul: Vraja Mării – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu – Prefectura Constanța.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*