FOTO VIDEO Fonduri europene și guvernamentele pentru modernizarea comunei Oltina. Șapte proiecte, printre care realizarea canalizării, reabilitarea școlii și a căminului cultural, schimbă fața localității  

Lucrări în comuna Oltina. FOTO Ctnews.ro

Comună constănțeană Oltina se modernizează cu fonduri europene, iar primarul Gheorghe Chirciu reușește să pună pe picioare 7 proiecte importante pentru localnici: cinci pe fonduri europene nerambursabile și două pe fonduri guvernamentale. Anul acesta vor fi realizate sau vor fi reabilitate canalizarea comunei, căminul cultural, școala și grădinița plus un centru social pentru persoanele în vârstă.

“Pe programul guvernamental PNDL-2 avem două proiecte foarte importante. Unul este reabilitarea sistemului de alimentare cu apă în satul Razoarele, cu termen de implementare 30 martie 2022, dar noi îl terminăm anul asta. Are o valoare de 5 milioane de lei. Rețeaua de apă e veche, are 50-60 de ani, e de pe vremea CAP-ului și ruginise. Se spărgea coloana că era din fier, iar acum băgăm din PVC. Aproape 200 de gospodării vor primi apă prin noua instalație. Decolmatăm și puțul de apă, și instalația de pompar , izolăm și bazinul de decantare… facem o treaba ca lumea pentru încă 40-50 sau 100 de ani ! Om trăi și-om vedea…”, spune primarul din Oltina.

Al doilea proiect cu bani de la Guvern la care primarul Gheorghe Chirciu ține foarte mult este construcția de podețe și reamenajarea văii “Groapa Adâncă”, cum o denumesc localnicii. Este un proiect amplu în valoare de 3,5 milioane lei și foarte necesar pentru localitate, menit să scape comuna de inundațiile anuale.

Localitatea Oltina este situată într-o zona colinară, pe văi și dealuri și intotdeaua când plouă mai puternic apele se adună de pe versanții înconjurători și se revarsă cu aluviuni cu tot peste drumul județean și pe străzile comunale. Acum administrația locală construiește rigole, șanțuri și casete colectoare și pe toate le dirijează pe sub străzi cu ajutorul unor podețe mici și dese.

“La Valea Adâncă avem cel mai mare debit de apă pluvială care colectează după o suprafață mare și totul vine acolo și se duce către Lacul Oltina. Prin anii ’60 am avut o inundație majoră pluvială (au fost dărâmate și case în zona aceea). În ultima vreme am încercat să decolmatăm șanțurile cu excavatoare, le-am și adâncit ca să nu mai avem probleme și chiar dacă au mai fost ploi mari, nu am mai avut probleme. Acum vrem să facem un pod mare pentru ca apă să treacă pe sub drumul județean, să nu mai încurce circulația rutieră”, explică primarul din Oltina.

Când vine vorba de bani europeni, cel mai important obiectiv al administrației din Oltina rămâne canalizarea menajeră. Este un proiect de un milion de euro pentru care  Gheorghe Chirciu s-a zbătut ani de zile că să obțină bani și aprobări, și de fiecare dată a dat peste piedici de tot felul. A insistat până când a reușit, iar acum este foarte aproape de a își vedea visul cu ochii.

“Mă chinui cu proiectul ăsta de când am venit primar. Prima dată nu l-am prins, a doua oară l-am prins și mi-au reziliat contractul dintr-o greșeală și neglijență a AFIR-ului. Acum am dat și ordinul de începere al lucrărilor și mâine deja trebuie să apară utilajele. Implementăm proiectul, dar deocamdată nu pe toată localitatea, ci în zona centrală unde sunt instituțiile publice: primăria, școala, dispensarul, postul de Poliție, și ne-am limitat la o parte a localității pentru că atât ne-au permis banii. Mai apoi, în viitor vom face o extindere și o să cuprindem toată localitatea” spune primarul Chirciu.

Nu doar infrastructura stradală și menajeră este în atenția administrației locale din Oltina, ci concomitent și cea școlară, socială și culturală. Echipa de la primărie merge simultan pe dezvoltarea mai multor dosare cu bani nerambursabili, iar unul foarte important este la școala generală din Oltina.

Clădirea este veche, din anii ’70,  iar timpul și-a lăsat amprenta pe ea: parchetul s-a degradat, încălzirea centrală la fel, nici acoperișul nu mai e bun, iar exteriorul lasă și el de dorit. Și grupurile sanitare trebuiesc schimbate de la zero. Administrația locală a obținut 1 milion de euro cu care va reface clădirea aproape de la zero, iar la final o va și dota la standarde moderne: copii din Oltina vor avea table electronice în clase și mobilier școlar de ultimă generație. Nu e de mirare, câtă vreme nota de plată a tuturor lucrărilor se ridică la 1 milion de euro. Apoi, când școala va fi gata, și copiii din satul Răzoarele vor învăța aici.

“Tot anul asta reabilităm și grădinița din Oltina. Ultima oară a văzut reparații și renovări prin 2006 și nu are încălzire centrală, iar plafoanele se degradează pentru că a plouat prin acoperiș. Vrem să o reabilităm, să-i facem încălzire centrală și o sală de sport” spune primarul Chirciu.

Oltina trece printr-un proces de îmbătrânire demografică la fel ca toată România. Anul trecut de exemplu, la primăria din Oltina s-au înregistrat 7 nașteri și 52 de decese. Sporul natural e negativ, iar populația este îmbătrânită. Tocmai la acești bătrâni se concentrează atenția primariei care pregătește construcția unui Centru Social destinat vârstnicilor. Soluția cea mai la îndemână este să renoveze două saloane vechi, de nunți, și să le dea o nouă destinație.

“Vom reabilita o clădire veche aflată într-o stare avansată de degradare plus alte două clădiri care au fost saloane de nunți. Saloanele astea deveniseră între timp ateliere de lucru pentru școala generală. Vom face o Cantină Socială cu 25-50 de locuri și cabinete medicale de consultații, de kinetoterapie, etc. Ne-am gândit la un centru social pentru bătrâni pentru că la noi populația este majoritar îmbătrânită. Mai avem în jur de 2.200 de locuitori, de la 5 mii cât aveam în anii ’70 “ spune primarul din Oltina.

Toate proiectele de la Oltina se desfășoară concomitent, semn că administrația locală are resursele implementării lor și a supravegherii pe durata derulării. Unul din dosarele complexe este Căminul Cultural în valoare de 1.300.000 lei. Din vechea clădire doar pereții vor mai rămâne în picioare și vor fi subziditi pe la interior pentru că sunt șubrezi și s-au cam crăpat. După ce clădirea va fi consolidată, muncitorii vor trece la acoperiș și-l vor face ca nou. În final, interiorul va suporta modificări astfel încât spațiul final să fie mai mare.

“Urmează proiectul “Dotări cămine culturale” tot pe fonduri europene, prin care aducem instalații de aer condiționat, băncuțe, scaune, aparatură electrotehnică de amplificare și instrumente muzicale: acordeoane, chitare, etc.  Separat de asta achiziționăm și costume populare pentru copii printr-un alt proiect european “Conservarea și Dezvoltarea Tradițiilor Locale”, spune primarul Gheorghe Chirciu

Cu 7 proiecte mari aflate în derulare, comună Oltina se transformă. Pare că s-au adunat toate pentru anul 2019, când ar fi putut fi făcute gradual, în timp, însă edilul are și o explicație:

“În două mandate pe care le-am avut anterior nu am făcut proiecte, decât unul – asfaltări de drumuri, un drum comunal și pe ăla l-am prins cu mare greutate fiindcă era “Era Nicușor Constantinescu” și de câte ori trimiteam proiectele, la sfârșit de an ne chema să le luăm înapoi. Iar le trimiteam primăvara, iar ne punea să le luăm! Acum am scăpat de influenţa lui Constantinescu și a lui Mazăre și avem multe proiecte în derulare. Am aceste șapte proiecte: 5 pe fonduri europene și 2 proiecte pe fonduri guvernamantale. Nu mă așteptam să mi le aprobe: am pus numai două, deși puteam să punem mai multe, dar am fost reticent că nu o să ni le aprobe nici pe astea”.

Exemplul primarului Gheorghe Chirciu din Oltina poate fi urmat cu succes de orice primar din România, interesat să contribuie la creșterea calității vieții locuitorilor din mediul rural.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*