FOTO VIDEO Festivalul Rodul Pâmântului a adunat cei mai buni producători și cântăreți la Cumpăna. Mariana Gâju, apreciată de peședintele CJC, Horia Țuțuianu

Horia Țuțuianu, Mariana Gâju și Anghel Panait la Festivalul "Rodul Pământului" 2018 de la Cumpăna. FOTO CTnews.ro
Horia Țuțuianu, Mariana Gâju și Anghel Panait la Festivalul "Rodul Pământului" 2018 de la Cumpăna. FOTO CTnews.ro

Sunt zeci de producători din toată țara în aceste zile la ziua recoltei din Cumpăna, denumită de localnici “Festivalul Rodul Pământului”, cu produse alimentare specifice toamnei târzii. Li se alătură mici meşteşugari, producători de conserve şi dulceţuri, producători de preparate tradiţionale din carne şi lapte. Nu lipsesc mustul proaspăt şi vinurile româneşti, dulciurile, micii, pastrama şi mâncărurile preparate la ceaun. Atmosfera e întreţinută de ansambluri şi interpreţi locali.

“Avem peste 100 de expozanți, atât producători de legume, fructe, cereale, miere de albine, flori, procesatori de tot felul din toată țara: din Maramureș, din Bihor, Harghita, Cluj … Găsiți la noi produse de carne, preparate din lapte, meșteri ai sculpturii în lemn, țesături, ii – tot ce vreți dumneavoastră! Avem un partener de nădejde în acest an – Ministerul Culturii, care și finanțează acest festival internațional” spune primărița din Cumpăna, Mariana Gâju.

Startul zilei de sărbătoare l-a dat parada fiilor Cumpenei, un șir lung de ansambluri folclorice locale, asociații și grupuri culturale din comună, completate de cluburile sportive din localitate. Cu toții s-au adunat la troiţa de la Biserica „Sf.Maria” și cu fanfara în frunte au defilat pe artera principală până la stadionul din cadrul Complexului Sportiv ”Victoria” Cumpăna. Zece mii de spectatori au asistat la parada portului popular, la expoziția cu vânzare a recoltei pamântului, promovarea turistică și gastronomică, atelierele de gastronomie aplicată și la spectacole de muzică populară.

“Mă bucur să fiu azi în fața dumneavoastră, mulțumesc doamnei primar de invitație. De când am preluat mandatul merg în comunitățile din județ, de la sud la nord, de la nord la vest, de la vest la sud și mă întâlnesc cu oamenii. Mă întâlnesc cu cei din comune, mă întâlnesc cu consilierii locali, cu primarii, să văd cu ce probleme se confruntă comunitățile respective. Vin de fiecare dată cu plăcere la dumneavoastră pentru că aici știu că sunt oameni sănătoși și, cel mai important, sunt oameni muncitori, cu un primar de soi” a spus pe scena de spectacol, Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Stadionul din Cumpăna era plin la orele amiezii. Gospodinele căutau gogoșarii, castraveții și pepenii cei mai buni pentru murat și cum recolta a fost bogată, au avut de unde alege. Vânzătorii s-au târguit și au mai lăsat din preț, așa că nu este de mirare că legumele nu au stat mult pe tejghea.

“Avem conopidă, struguri, prune, vinete, pepeni, ceapă, cartofi – tot ce trebuie unui gospodar pentru toamnă. An de an vin aici la târg cu produse din grădina mea” spune Livia Simion, un producător din Cumpăna.

După goana cumpărăturilor a venit și răspalata: fripturi și mici stropiți cu bere din belșug lângă grătarele încinse pe gazon. Iar la final, cei cărora le-au mai rămas niște bani prin buzunar, s-au răsfățat și cu o bucată de pastramă de oaie însoțită de un pahar cu must din struguri abia culeși. Întreaga manifestare a fost un succes organizatoric.

“Cumpeneni, dragi oaspeți ai comunei Cumpăna; eu nu sunt cel ce-o va felicita pe doamna Mariana Gâju. Eu, mai degrabă îmi manifest admirația și compătimirea. De ce compătimirea? Pentru că știu cât de mult aleargă și nu știu cum poate. Sincere felicitări nu merită dumneaei, ci merită locuitorii comunei Cumpăna care-au știut să aleagă. Vă felicit pe dumneavostră că ați știut pe cine să alegeți în fruntea comunei și vă adresez sincerul salut al tuturor comunelor din România! Ce minunat ar fi, ca în fiecare comună să se petreacă astfel de manifestări!” a spus Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Constănțenii sunt poftiți să își umple cămările cu legume și fructe proaspete scoase la vânzare de producătorii ce s-au adunat, și în acest an, la vechiul stadion din centrul localității Cumpăna, acolo unde se desfășoară „Ziua Recoltei”. Evenimentul, aflat la a 16-a ediție, a început pe 29 septembrie și ține până duminică, 30 septembrie 2018. Pe scena de spectacol urcă Margareta Clipa, Veta Biriș, Elena Gheorghe și Ionuț Galani. Festivalul Internațional “Rodul Pământului” se încheie duminică seară cu un grandios foc de arttificii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*