FOTO VIDEO Elevii din Aliman învață într-o școală modernizată. Primăria a transformat radical unitatea de învățământ și a dotat-o cu un sistem de securitate performant

Școala din comuna Aliman. FOTO Adrian Boioglu

Se încheie anul și odată cu el și multe proiecte ale comunităților locale din Constanța. La Aliman, școala gimnazială Dan Spătaru a îmbrăcat haine noi, odată cu reabilitarea recentă și arată acum incomparabil față de cum era. Clădirea cochetă cu o arhitectură în stil interbelic își trăiește a două viață: primăria a băgat bani frumoși în renovare, reabilitare și modernizare, iar acum elevii învață în condiții mult schimbate față de odinioară.

“Lucrarea nu a durat nici mult: 3-4 luni de zile și arată cum arată. Izolare termică, acel polistiren de 5-6 centimetri, sau mai mare cred că, 10 parcă, și la corpul celălalt s-a dat și țigla jos și s-a pus și șipcă dedesubt, și învelitoarea acoperișului, pentru că aveam probleme, curgea pe tavan la laboratorul de informatică și aveam foarte multe calculatoare, și pentru scurgerea apei deja se vede că sunt foarte noi. Și nu numai în acea clădire, se vede și aici, dar aici sunt de culoare grena, sunt din plastic, și acolo sunt metalice” spune Elena Florescu, directorul școlii Gimnziale Dan Spătaru din Aliman.

Școala a fost construită în vremea comunismului, în anii ’60 și de atunci nu suferise nicio modificare. Timpul își pusese amprenta pe clădirea veche, iar intemperiile își croiseră drum spre interior. Administrația locală a întocmit un proiect, a calculat necesarul de materiale și estimarea de costuri și a trimis dosarul la București. Aprobarea n-a durat mult, iar banii au intrat în conturi. Ca urmare, muncitorii și-au făcut apariția imediat și lucrul a început.

“Lucrarea s-a chemat Reabilitare și Modernizare Școală Dunăreni, și a constat în punerea unei asterieli sub acoperișul școlii pentru că apa intra prin țiglele vechi. A fost pusă o asterială din scândură lângă scândură, carton asfaltat și celelalte materiale conform proiectului întocmit, zugrăveli exterioare, trotuarele, burlanele, jgheaburile pentru apa de la ploaie și scările”, spune George Nicola, primarul din Aliman.

Acum școala arată foarte bine. Totul este nou și au fost montate chiar și camere de supraveghere la fiecare colț. Sistemul de securitate e conectat la o instalație de  alarmă și are tot ce trebuie. Școala din Aliman rivalizează cu multe școli din Constanța: arată ca o școală bună de oraș. În anul 2010 avea 400 de elevi. Acum, aici învață 160 de copii. Și grădiniță a fost reabilitată: i s-a făcut o consolidare în spatele ei, a fost zugrăvită, și a fost reparat acoperișul. Ar mai fi de lucru la terenul de sport dar pentru că primăria nu are bani suficienți, proiectul mai așteaptă un pic.

“Instituțiile pilon ale statului român sunt școala, armata, biserica și sistemul de sănătate. Fără un popor sănătos și bine educat nu putem vorbi despre acel popor.

Am construit de la zero un dispensar în satul Dunăreni întrucât este cel mai mare sat component și nu exista un disensar medical; în prezent reabilităm dispensarul din satul Aliman care este satul de reședință al comunei.

Deci am terminat cu reabilitarea școlilor, asfaltăm străzile și urmează să instalăm la școli și toalete interioare. Suntem la stadiul de întocmire a proiectului tehnic și urmează să obținem avizele necesare. Cu puținii bani pe care-i primim de la Ministerul Educației, venim noi în completare de la bugetul local și le facem” explică primarul din Aliman.

Omul sfințește locul, spune o vorbă veche din bătrâni. Localnicii au școală nouă reabilitată și frumoasă arhitectural. Mai rămâne să o îngrijească pentru ca să reziste așa mulți ani de-acum încolo. Și să devină unul din motivele de mândrie ale comunității.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*