FOTO VIDEO Două proiecte vizând acordarea de fonduri pentru primăriile din județ, respinse în cadrul ședinței Consiliului Județean Constanța. Tuțuianu: “Colegii consilieri de la celelalte partide nu au înțeles importanța dezvoltării județului”

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu. FOTO Ctnews.ro

Consilierii județeni s-au reunit pe data de 24 iulie într-o nouă ședință ordinară, iar pe ordinea de zi s-au aflat 24 de proiecte de hotărâre și trei au fost pe ordinea suplimentară. Printre punctele importante aflate în dezbatere au fost proiecte care vizau acordarea de fonduri pentru primării din județ, acestea fiind respinse după ce consilierii PNL au votat împotrivă.

Astfel, proiectul numărul 22 făcea referire la repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumelor defalcate din T.V.A. pe anul 2019, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, iar proiectul cu numărul 23 viza repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a unor sume din cote defalcate din impozitul pe venit în anul 2019 pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare, pe care unitățile administrativ-teritoriale din județ, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoare adaugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Îmi pare rău și asta vreau să spun răspicat, colegii consilieri de la celelalte partide nu au înțeles importanța dezvoltării județului Constanța, din punct de vedere administrativ și mă refer la UAT-urile din județ, la primăriile județului Constanța, au respins proiectele în ceea ce privește UAT-uri, vorbim de Drumuri Județene, Drumuri Comunale și dezvoltarea UAT-urilor. Și mă refer aici: creșă, grădiniță, dispensar, școală, s.a.m.d. Această respingere de proiect vine în cascadă cu mai multe probleme. Se apropie anul școlar, se pare că, colegii de la PNL refuză dreptul la învățământ copiilor din județ, pentru că mare parte din acele alocări sunt către școli și grădinițe, mă refer aici la reabilitare, dotare ș.a.m.d”, a spus Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Marius Horia Țuțuianu spune că va reintroduce aceste două proiecte în ședința următoare și speră ca atunci să treacă, iar un vot negativ va atrage de la sine repercusiuni și va fi în defavoarea copiilor și a primarilor.

Un alt proiect important a fost cel privind atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice pentru proiecte sportive. Inițial consilierii PNL nu au vrut să voteze acest proiect pe motiv că a fost inițial retras, apoi reintrodus pe ordinea de zi și nu au apucat să studieze documentația. În cele din urmă, președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a reușit să-i convingă, însă cu două amendamente ”se constată atribuirea contractelor de finanțare” și nu că ”se aprobă atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă”.

În sala s-au aflat și artiști care își doresc să fie reluat Festivalul Mamaia, după opt ani de pauză, însă proiectul de hotărâre nu s-a aflat pe ordinea de zi.

”Vreau să spun foarte clar în ceea ce privește Festivalul Mamaia, nu știu de ce acest proiect nu a fost pus pe ordinea de zi, nu cred că cineva ar fi fost împotrivă de a vota un asemenea proiect și de a face acest festival. Eu vă garantez că în prima ședință îl vom pune pe ordinea de zi, și consilierii, vorbesc în numele consilierilor PSD, vom vota acest proiect să reînviem acest festival important pentru județul Constanța și chiar pentru țară”, a precizat Horia Țuțuianu.

Pentru președintele Consiliului Județean cea mai mare prioritate o reprezintă sănătatea și drumurile județene.

”Prioritar pentru mine anul acesta este sănătatea. Cele mai mari investiții sunt în sănătate. Cele mai mari cheltuieli se vor duce pe sănătate, pe spitale, pe Centrul Multifuncțional de la Năvodari”, a mai adăugat președintele Consiliului Județean Constanța.

Controverse între social democrați și liberali au fost la proiectul privind reabilitarea și modernizarea Teatrului de Vară din Mamaia, care a fost votat de opoziție, însă nu și de social-democrați. Președintele Consiliului Județean a argumentat că încearcă să atragă fonduri europene sau o altă axă de finanțare.

”O prioritate mai mare mi se pare sănătatea locuitorilor județului Constanța și investițiile în sănătate și drumuri județene decât în stabilimentul de la Mamaia. Am avut discuții la Ministerul Culturii, la Ministerul Dezvoltării, la Ministerul Fondurilor Europene să găsim o axă de finanțare să nu cheltuim din banii CJ-ului”, spune Marius Horia Țuțuianu.

De asemenea, în cadrul ședinței de Consiliu Județean, au fost aleși prin vot Gheorghe Donțu ca membru în Consiliul de administrație al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța,, iar pentru a reprezenta CJC în Consiliul de administrație al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a fost aleasă Anca Petrachi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*