FOTO VIDEO Cum sunt pregătite cadrele medicale de la clinica MedEuropa din Constanța. Aparatura modernă, cursurile făcute în străinătate și un contact permanent cu pacienții asigură reușita tratamentelor oncologice

Clinica MedEuropa din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Radioterapia aplicată în cazul cancerelor este un tratament de mare precizie. Este un bisturiu subțire cât un fir de păr direcționat cu o precizie uluitoare ca să ajungă la câteva celule canceroase. “Bisturiul” nu e instrumentul clasic din chirurgie, ci un fascicul de electroni emis de un supercomputer pe care-l operează mai mulți specialiști.

Un medic stabilește cu ce putere va acționa aparatul, un terapeut îl va manevra, altcineva stabilește timpul de intervenție și așa mai departe. În terapia cancerelor “bisturiul” electronic e deservit de o echipă întreagă de specialiști.

Se înțelege în felul acesta, cât de importantă este pregătirea pe care trebuie să o aibă echipa de lucru: medici, terapeuți, asistenți și fizicieni deopotrivă.

“Radioterapia este un pilon din cei trei ai tratamentului, pe lângă chirurgie și oncologie. Un centru de radioterapie este o unitate specializată pe administrarea tratamentului de radioterapie, tratamentului cu radiații. Personalul este supraspecializat, fiind alcătuit din medici, radioterapeuți, fizicieni medicali, asistente medicale, tehnicieni și personalul administrativ.

Medicii, de exemplu, trebuie să absolve Facultatea de Medicină (6 ani), apoi să promoveze examenul de rezidențiat, rezidențiat care durează 4 ani de zile și apoi să promoveze examenul de specialitate. Abia atunci medicul devine medic specialist cu drepturi depline de a profesa în această specialitate”, explică medicul specialist în radioterapie Cosmin Safta, de la MedEuropa.

Clinica MedEuropa din Constanța folosește tehnologie de ultima generație în misiunea medicală de a reda sănătatea pacienților sau ameliorarea suferinței. Scopul declarat al clinicii este de a oferi un act medical adecvat, precis și echilibrat, iar acesta se bazează pe experiența unei echipe valoroase de medici, fizicieni, asistenți și personal administrativ.

În tot ceea ce înseamnă cancere, munca medicală este un efort de echipă, care poartă numele de comisie pluridisciplinară. Iar succesul echipei se bazează pe efortul comun al unei rețele de specialiști care oferă radioterapie de ultimă generație.

“Persoanele care pot manevra echipamentele de radioterapie sunt tehnicienii și fizicienii medicali: tehnicienii în aplicarea tratamentului zilnic și fizicienii medicali când asigură controlul radioterapiei, dozimetriei, controlul calității și altele.

Pentru a lucra pe un accelerator, fizicienii medicali au nevoie să absolve o facultate cu profil tehnic, cum ar fi fizică-chimie, iar mai apoi minimum un an de zile să facă practică sub tutela unui fizician expert medical. La aceasta se adugă diferite cursuri, cum ar fi cursul de radioprotecție care se face o dată la 5 ani”, spune doctorul Safta, de la clinica MedEuropa.

Radioterapia este tratamentul cu radiații ionizante, care distruge tumorile maligne: o doză precisă de iradiere a tumorei protejează mai bine țesuturile sănătoase din jurul ei. Dacă doza de iradiere e mai mare, cresc șansele de a distruge tumora în totalitate, însă creșterea dozei de iradiere nu se poate face peste un anumit nivel, ca să nu se afecteze structurile sănătoase din vecinătate.

Trebuie folosită tehnologie de ultimă oră care să poată îndeplini aceste condiții, iar centrele de radioterapie MedEuropa folosesc acceleratoare liniare Elekta Infinity și computere tomograf Siemens Somatom Definition. La toate acestea se adaugă și echipamentele de dozimetrie PTW utilizate pentru calibrarea și verificarea periodică a calității iradierii.

“Angajații MedEuropa au făcut cursuri de specializare asigurate de furnizorul nostru de aparatură, Elekta, în diferite țări cum ar fi Germania – centrul Manheim, în Londra și în Olanda, la Amsterdam. Și tehnicienii, și fizicienii medicali, și medicii au în fiecare an minimum o participare la un training de acest gen.

În fiecare an avem un minimum de cursuri și training-uri în străinătate pe care trebuie să le urmăm, și încercăm să ne perfecționăm din punct de vedere profesional, spiritual și empatic, ca să putem oferi tratament de calitate și un sfat atunci când e nevoie”, declară doctorul Cosmin Safta.

Când un pacient primește un diagnostic de cancer simte că lumea întreagă se prăbușește în jurul lui. Începe o luptă acerbă pentru supraviețuire, iar medicii terapeuți trebuie să ia în calcul și sănătatea emoțională a pacienților cu cancer: în bătălia ce urmează, psihicul are un impact enorm. E nevoie atât de sprijinul familiei, cât și de un suport profesional.

“Din păcate, în concepția generală, cancerul este asociat cu o condamnare la moarte. De multe ori pacienții oncologici sunt depresivi și personalul nostru este empatic, cum e și normal. Contează foarte mult aici sprijinul familiei, sprijinul medicului și a celorlalți membri ai personalului: o vorbă bună, o mângâiere fac mult mai mult decât să spunem ar face o ședință de radioterapie, în concepția lor”, spune Cosmin Safta, medic specialist în radioterapie la clinica MedEuropa.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*