FOTO VIDEO Costinești – comuna cu aspect de oraș. Investițiile în infrastructură din ultimii ani au schimbat radical fața localității

Costineștiul se bucură de o dezvoltare accelerată în ultimul timp, iar acest lucru nu era posibil dacă nu se faceau investiții în infrastructură. Dacă în 2000, când a preluat cârma localității primarul Traian Cristea, erau 3 kilometri de asfalt, iată că acum drumurile din comună sunt modernizate în proporție de 97%. Dacă vorbim de utilități, Costineștiului nu-i lipsește nimic, dispune de apă, canalizare, iluminat public, gaze. Implicarea și determinarea administrației locale de a acesa diferite surse de finanțare sunt vizibile, comuna Costinești arâtând în acest moment ca un oraș.

”Cei care au fost au fost studenți pe vremuri și au prins Tabăra Studențească în condițiile satului dobrogean au rămas și ei impresionați și ne-au mulțumit pentru realizările care se văd acum în Costinești pentru că ei nu au apucat așa, copiii lor sunt mândri de ceea ce le povestesc ei având elementul de comparație, trecutul cu prezentul”, spune primarul comunei Costinești, Traian Cristea.

Lucrurile s-au schimbat radical în ultimii ani. Au fost asfaltate toate drumurile din comună pe lungime de 45 de kilometri, s-a tras apă și canalizare în toate cartierele, iar comuna are iluminat public pe toate străduțele. De asemenea, de câțiva ani localitatea dispune și de gaze naturale. Primarul Traian Cristea explică cum arăta comuna în urmă cu 19 ani și cum arată ea acum:

”S-a investit suficient dacă vă spun că în Costinești erau doar 3 kilometri de drumuri asfaltate, acum sunt peste 45 de kilometri de drumuri asfaltate. Canalizare nu era decât în stațiunea Tineretului Costinești. Acum nu lipsește canalizarea pe nicio străduță plus alimentare cu apă și iluminatul public. Ardeau patru becuri până în 1999 în Costinești și acum sunt peste 2000” .

Infrastructura bine realizată și potențialul turistic de care dă dovadă Costineștiul au atras ca un magnet și investitori. Un cartier nou-nouț ce poartă numele de Golful Pescarilor este în plină dezvoltare. Administrația locală a facut demersuri și a accesat fonduri pentru ca noilor locuitori ai comunei să nu le lipsească nimic.

”Este o zonă care acum este în dezvoltare, se construiește foarte mult. Acest fapt ne-a determinat și pe noi să accesăm aceste fonduri pentru a realiza infrastructura. Au fost executate: extinderea rețelei de apă, iluminatul public, extinderea rețelei electrice pentru uz casnic” a precizat viceprimarul Costineștiului, Marin Băduică.

Banii pentru aceste investiții vin prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, iar valoarea proiectului este de 1 milion de euro. După ce se va face recepția la aceste lucrări vor fi demarate altele prin Programul Național de Dezvoltare Locală care prevăd asfaltarea drumurilor.

”Trebuie să specific aici că acestă zonă se întinde peste 60 de hectare din care pentru jumătate avem toate utilitățile înclusiv gaze. Noi ne bucurăm că vin investitorii, că se caută Costineștiul, că se dezvoltă Costineștiul ridicându-și valoarea ca și stațiune turistică”, a adăugat Marin Băduică.

Și zona 440 din localitatea Schitu trece printr-un amplu proces de modernizare. Având în vedere că acest cartier este lotizat și construcțiile executate având la momentul de față toate utilitățile: apă, canalizare, energie electrică, gaze, cablu, administrația locală a ajuns la concluzia că este strict necesar să execute lucrări de infrastructură rutieră.

”S-au acesat pe PNDR măsura 7.2, 1 milion de euro, pietruirea și asfaltarea a 6,3 kilometri de drum. Suntem în momentul de față în faza de execuție, s-a executat peste 50% din toată lucrarea, acum suntem la bordură și trotoare, sperăm ca până în trimestrul trei al anului acesta să finalizăm în totalitate, să închidem această investiție” a mai adăugat viceprimarul.

Din cei 6 kilometri de drumuri la care se execută lucrările de pietruire și asfaltare în această investiție este inclusă și modernizarea infrastructurii rutiere de la intrarea în Costinești, precum și străzile Tineretului, Arțarului, Stejarului, Pescarilor, strada Principală, artere care sunt componente UAT-ului Costinești.

”Vreau să vă spun că din totalul de 50 de kilometri de drumuri ce le avem prinse în inventarul UAT-ului Costinești îm momentul de față avem 70% pietruite și asfaltate, urmând ca pe parcurs să mai acesăm fonduri să putem să finalizăm în totalitate” a mai spus viceprimarul din Costinești.

Administrația locală și-a propus încă de la începutul anului să realizeze o serie de investiții din bugetul local. Străzile Paltinilor, Schitului și Mănăstirii au fost reabilitate și reamenajate. Valoarea acestor lucrări a fost de 400 de mii de lei, iar execuția s-a făcut pe tronsoane, pe suport de piatră.

În această zonă unde suntem, vedeți foarte bine că a ieșit o lucrare, zic eu foarte bună și foarte frumoasă, totodată dând un aspect foarte frumos străzii de curățenie, s-a mai lărgit, s-a amenajat și totodată s-au realizat și locuri de parcare pentru turiștii care vin în sejur la Costinești în sezonul estival” a mai precizat viceprimarul comunei Costinești, Marin Băduică.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*