FOTO VIDEO Construcția parcului Via Verde din Cernavodă avansează cu repeziciune. Primarul Liviu Negoiță: “Primăria s-a ținut de cuvânt și a respectat tot, și constructorul la fel”

Primarul orașului Cernavodă, Liviu Negoiță. FOTO Adrian Boioglu

Via Verde – cel mai faimos parc din județul Constanța avansează în construcția sa cu viteză din ce în ce mai mare către ziua când va fi inaugurat, iar localnicii din Cernavodă vor putea să se bucure de el. Este unul din cele două proiecte majore de infrastructură ale orașului (al doilea este bazinul semiolimpic) și se află în lucru pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră.

Când va fi gata, Cernavodă va avea o faleză plină de verdeață și o promenadă amenajată în stil urban, care va schimbă fața de vest a orașului. Muncitorii lucrează de zor zilele acestea pentru că au vreme bună și au intrat în faza în care aduc ornamentele vegetale. Fac plantările.

“Termenul de finalizare rămâne același – cel mai probabil final de aprilie, început de mai. Lucrările au avansat și toate loturile aferente proiectului sunt astăzi atacate; s-au finalizat lucrările de irigații și toată partea de iluminat pe lotul pe care l-am vizionat înainte. Acuma se lucrează pe partea de iluminat dincoace; o să avem un iluminat arhitectural foarte frumos pe dealul Sofia care se vede acolo, am amplasat pământ vegetal pe o suprafață de aproximativ cinci hectare și deja vom trece la partea de plantări. Vremea este perfectă și vom finaliza și acest proces cât de curând”, spune Cătălina Teodorescu, director general ABC Val.

Faleză-promenadă “Via Verde” ocupă o zonă lungă, de tip fâșie pe malul canalului Dunăre – Marea Neagră. A fost construită pe un teren rămas în paragină de la comuniști, după ce s-a făcut canalul. Pământul era plin de betoane, fiare ruginite și pietre colțuroase, pe care nu creștea nimic în afară de bălării. Primarul și-a dorit ca localnicii să aibă propria zonă de petrecere a timpului liber, zonă dominată de cele mai importante elemente naturale și culturale ale urbei.

“Câteva luni ne mai despart până e gata. Eu sunt mulțumit de cum s-au desfășurat lucrările până acum. Trec zilnic pe aici, de cel puțin 2-3 ori, am discuții cu constructorul aproape zilnic, într-adevăr sunt serioși, noi la fel pentru că suntem într-un parteneriat. Sunt mulțumit, este într-adevăr un proiect de suflet, este un proiect practic pe un an și jumătate antamat, dar pe care noi îl terminăm, după cum a spus proiectantul în jurul lunii mai – iunie”, explică primarul din Cernavodă, Liviu Negoiță.

Toată construcția parcului Via Verde a fost atipică pentru că s-a desfășurat într-o zonă inundabilă de pe malul canalului Dunăre – Marea Neagră. Cota terenului este foarte jos și întotdeauna când nivelul apelor creștea mult la topirea zăpezilor sau din cauza ploilor abundente, pământul se inunda. Pentru ca parcul Via Verde să nu fie în pericol, constructorii au adus pământ pentru umplutură și au înălțat locul în unele puncte și cu 5 metri, față de cota inițială. Notă de plata a întregului proiect a urcat la 2 milioane și jumătate de euro – mult pentru o simplă zonă de recreere, însă de fapt vorbim de ceva mai mult de-atât: vorbim de o adevărată amenajare hidrotehnică. De-acum încolo, Cernavodă nu va mai suferi în această parte, de pericolul inundațiilor.

“Au fost multe provocări, legate de locația existentă și de tot felul de, să spunem, rămășițe ale construcțiilor existente, identificate pe teren, ce-au trebuit să fie înlăturate și din nou adus pământ vegetal exact pentru a realiza scopul acestui proiect și pentru a avea pământul optim plantarilor finale. Trebuie să respectăm integral proiectul arhitectural și de peisagistică: este vorba de o serie de arbușți înalți, medii și pitici și bineînțeles plante arhitecturale dedicate obiectivului nostru”, spune Cătălina Teodorescu, director general al firmei de construcții.

“Lucrările mari cred că s-au terminat; acum sunt lucruri de finețe: trebuie aduși pomii la sfârșitul lunii aprilie sau la-nceputul lunii mai… Ba nu, pe 15 aprilie! Vor fi montate niște pavele înierbate (totul va fi cu spațiu verde) și după cum vedeți a fost adus pământ vegetal pentru gazon”, constată la fața locului, primarul Liviu Negoiță.

Liviu Negoiță a lucrat la Căpitănia Cernavodă timp de 23 de ani și zi de zi a trecut prin zona care urâțea orașul, și a prins toate inundațiile și toate problemele create de apă. Își aduce aminte foarte bine când trebuiau montați saci cu nisip că să țină șuvoaiele în loc. Acum peisajul s-a transformat și în locul pârloagei de altă dată, orașul va avea un parc de 70 de mii de metri pătrați, mobilier urban, piste de biciclete, rigole verzi irigate automat și cinci locuri de joacă pentru copii.

“Ne-am dorit foarte tare acest proiect și ne-am dorit să demonstrăm că se poate și credem că alături de echipa pe care o avem, putem să aducem la îndeplinire acest obiectiv. Pronosticul nostru este că vom termina la termen. Poate vorbim de o săptămână, două în avans față de termenul de finalizare”, mai spune Cătălina Teodorescu, director general ABC Val.

“Cred că în România sunt oameni serioși. La început am discutat cu constructorii și am spus că parteneriatul trebuie să fie într-un echilibru. Atât timp cât tu ești plătit pentru ceea ce faci, fără întârziere, tu trebuie să îți respecți termenele! Am fost serioși amândoi. Primăria s-a ținut de cuvânt și a respectat tot, și constructorul la fel. Și ne-a ajutat și iarna, trebuie să recunoaștem”, precizează primarul Liviu Negoiță, care își vede proiectul de suflet aproape de final.

Via Verde se va integra armonios cu bazinul semiolimpic de înot al orasului. Va avea un acoperiș de tip “balon” care vara va fi demontat, iar în anotimpul rece va asigura o diferență de temperatură de cel mult 10 grade între apă și mediul ambiant. Când va fi gata și bazinul de înot (cu vestiare și restul dependințelor) Cernavodă le va asigura localnicilor săi o bază sportivă unde oamenii să învețe să înoate și chiar să găzduiască competiții sportive între școli.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*