FOTO VIDEO Comuna Seimeni se transformă: drumuri asfaltate, școală extinsă, rețea de canalizare și dispensar modernizat. Primarul Mitică Șerban a obținut finanțări de 30 milioane lei

Lucrări în comuna Seimeni. FOTO CTnews.ro

Semne bune anul are, cel puțin la Seimeni, unde primarul și-a pregătit mapa cu proiecte ce urmează a fi deschise în 2019, iar banii atrași pentru ele ar trebui să-i ajungă ca să le concretizeze pe toate. Este vorba de drumuri, școli, canalizare și construcții în comună.

Anul care stă să se încheie nu a fost rău pentru Seimeni însă primarul nu este foarte mulțumit pentru că proiectele de care ține cu dinții au fost frânate de birocrația centrală mai mult decât se aștepta. De exemplu, la construcția și asfaltarea drumurilor comunale, primarul Mitică Șerban a făcut rost de 1 milion de euro de la Uniunea Europeană și era convins că va demara lucrările imediat, însă Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) l-a ținut pe loc trei luni de zile, cu niște aprobări.

“Nu vă ascund faptul că am semnat contractul de finanțare în octombrie 2017 și nu am crezut vreodată că va trece un an de zile și n-o să putem să implementăm proiectul. Dacă ne-ar da undă verde AFIR, anul viitor facem și licitația și să începem lucrul” spune cu mâhnire, Mitică Șerban, primarul din Seimeni.

La Seimeni urmează să fie refăcute din temelii drumuri interioare care însumează 7 kilometri. Treizeci de centimetri din stratul de sol vor fi escavați, se va construi fundația drumului, va fi adaugat pietriș și apoi două straturi de asfalt. Separat de aceasta se vor construi rigole pe margini, de preluare a apelor pluviale.

“Comuna Seimeni este așezată pe dealuri și trebuie neapărat să avem rigole. La ploile din primăvară asta ni s-au stricat toate drumurile din cauza șuvoaielor. Acum suntem hotărâţi să le facem ca lumea. Nu mai suntem în 1970 când erau doar 3 mașini în toată localitatea. Acum toți au mașini și au nevoie de drumuri bune pentru ele” spune Mitică Șerban.

Proiectul construcțiilor de drumuri e repartizat pe toate trei localitățile: 22.000 de metri pătrați vor fi reabilitați în satul  Dunărea, 6.000 de metri pătrați la Seimeni și 12.000 de metri pătrați în Seimenii Mici. Valoarea proiectului ajunge la 5.300.000 lei; din aceștia, 1 milion de euro vin de la Uniunea Europeană iar diferența de 1.400.000 lei este cofinanțarea primăriei Seimeni, din fonduri locale.

“Mai avem un proiect “Extinderea Școlii”, pe Ministerul Dezvoltării, cu care suntem în faza de execuție: am contactat executantul, am emis autorizația de construcție și s-au apucat de fundație. Școala din Seimeni are doar 4 săli de clasă iar acum după noua organizare a învățământului, odată cu apariția Clasei Zero ne trebuiesc 5 clase” spune primarul din Seimeni.

Își cunoaște documentația ca pe apă și vrând nevrând a învățat toate cifrele pe de rost, la câte drumuri pe la București a făcut. 185 de copii din Seimeni vin la Școala Gimnazială nr.1 care nu are săli de clasă suficiente pentru ei. Elevii învață în două schimburi: dimineață vin clasele 0-4 iar după-amiază clasele 5-8. Dacă școala ar mai avea măcar o sală de clasa în plus, lucrurile s-ar rezolva elegant. Primăria a întocmit un proiect bine făcut, a primit aprobările și banii și s-a apucat de construit.

“Mutăm și toaletele în interior, și mutăm și centrala termică. Constructorul spune că dacă timpul îl ajută, în primăvară e gata. Proiectul ăsta înseamnă 670.000 lei” explică Mitică Șerban.

Primarul Mitică Șerban știe că civilizația se sprijină pe câțiva piloni trainici: infrastructură, învățământ și sănătate. După refacerea drumurilor și extinderea școlii, comuna Seimeni s-a orientat către Dispensar. Era vechi, uzat de vreme și trebuia schimbat. La vremuri noi – construcții noi, au spus localnicii, și s-au apucat de treabă.

Echipa de la primărie a făcut proiectul, a întocmit documentația și a trimis-o la minister. De acum e doar o problemă de timp până când se va organiza licitația de desemnare a firmei constructoare.

“Dispensarul nou va avea etaj unde va fi un laborator pentru medicină școlară, iar jos va fi cabinetul medicului de familie cu o sală de tratament, cu ambulatoriu, consultații, etc. Va fi un dispensar modern – așa e făcut proiectul, în valoare de 780.000 lei. Urmează licitația. L-am pus pe SEAP” spune cu speranță Mitică Șerban.

Toate acestea sunt dosarele pe care comuna le are în lucru, însă nimic nu-i împiedică pe localnici să viseze la mai mult. Administrația deja schițează planurile de dezvoltare pentru următorul an, astfel încât atunci când liniile de finanțare de la București se vor deschide, dosarele să fie trimise deja și să aibă prioritate.

Comuna Seimeni are nevoie urgentă de canalizare iar proiectul întocmit de echipa primarului,  în valoare de 22 milioane lei, cuprinde kilometri de conducte subterane și trei stații de epurare, câte una pentru fiecare localitate.

“În satul Dunărea vor fi  racordate la rețeaua de canal 120 de gospodării, în Seimeni cam 180 de familii iar la Seimenii Mici – 200 de gospodării” explică primarul.

După care urmează reabilitarea căminului cultural din localitatea Dunărea și reabilitarea și extinderea celui din Seimeni. Ultimul proiect, dar nu cel din urmă, va fi reabilitarea ultimilor 10 kilometri de drumuri în cele 3 localități. Odată cu acesta, comuna va avea toate străzile ca noi. Anul 2019 se anunță foarte aglomerat pentru Seimeni.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*