FOTO VIDEO Comuna Seimeni a intrat într-un amplu proces de modernizare. Primăria reabilitează școala, vrea să realizeze canalizare și să asfalteze, dar și să construiască un dispensar 

Primăria comunei Seimeni. FOTO CTnews.ro

În mod normal, primarul din Seimeni își făcuse calculele că anul acesta sunt gata școala, canalizarea și o parte din asfaltare, urmând că restul proiectelor să le continue de anul viitor. A aflat însă la modul dureros, pe pielea lui, ce înseamnă firmele neserioase, termenele lungi de așteptare și lipsa forței de muncă calificate.

Are proiecte întocmite, aprobate și cu banii în cont, dar nimeni nu mai vine la licitații. În loc să vadă cum încep lucrările, se uită lung pe siteurile oficiale, doar-doar s-o prezenta vreo firmă care să se înscrie la lucrări. Și timpul trece, și nimic. Unul din proiectele care așteaptă constructori este nou dispensar din comună.

“Am semnat contractul cu Ministerul Dezvoltării, l-am pus de trei ori pe websiteul de licitații (SICAP), s-a prezentat o firmă pe care am descalificat-o că nu îndeplinea condițiile cerute de lege, iar astăzi scoatem proiectul a patra oară la licitație. A patra oară! Este un dispensar nou, de la zero, cu etaj, cu cabinet școlar – un proiect foarte frumos pe care dacă reușim să-l implementăm…

Am avut dispensar chiar în fața primăriei și l-am demolat pentru că era într-un stadiu avansat de degradare și am preferat să facem altul nou decât să ne chinuim să-l reparăm pe cel vechi. Acum cel nou se va face pe locul celui vechi. Momentan, provizoriu am dat o cameră doamnei doctor, medic de familie, ca să lucreze. Dar nu e dispensar, e o singură cameră”, explică primarul Mitică Șerban.

Și nu e doar problema dispensarului. Primarul din Seimeni se uită lung și după alți constructori, cei care ar fi trebuit să-i termine școala anul acesta, și pe care nu i-a mai văzut săptămâni bune. E legat de mâini și de picioare legislativ vorbind, că nu poate să-i schimbe și să angajaeze unii mai serioși, pentru că ei au câștigat la licitația lucrărilor, însă l-au lăsat baltă când i-a fost lumea mai dragă.

“Avem un proiect cu școala – reabilitare școală și extindere. Nu vă ascund faptul că am pus proiectul pe SICAP și nu s-a prezentat decât o singură firmă. A venit, a început bine asta iarnă, chiar a început foarte bine, și după aceea undeva, ceva s-a scurtcircuitat. Nu datorită Primăriei pentru că noi nu avem niciun fel de datorie la societatea respectivă; chiar în momentul când a lucrat și nu aveau bani cei de la Ministerul Dezvoltării am decontat cofinanțarea noastră, le-am plătit-o noi separat.

Apoi, pe măsură ce s-a făcut o fază de lucrare, am decontat-o imediat. Au venit, au mai lucrat foarte puțin și după aceea s-a stopat. Avem promisiunea că o să vină de mâine. Dar care mâine, Dumnezeu știe, pentru că tot îi sun și tot îmi spun că mâine domnu’ primar, mâine trimitem, mai avem de terminat o lucrare, mai avem …” spune primarul cu năduf.

Primarul e sceptic. I se citește dezamăgirea pe figura. A crezut că oamenii vor munci cap-coadă și nu se vor opri până ce școala nu va fi terminată.  Acum constată pe pielea lui cât de serioase sunt firmele românești. Multe angajează lucrări cu duiumul, se prezintă la licitații și oferă prețuri mici ca să câștige, și apoi își amână beneficiarii cu lunile, pentru că nu au capacitatea să desfășoare mai multe șantiere deodată.

Sistemul românesc de reglementare a dat greș în acest domeniu. E penetrat de toate firmele mici care nu au puterea să ducă lucrurile la bun sfârșit. Constructorii școlii din Seimeni au început ca să lucreze în decembrie 2018 și au lucrat “legat” doar două luni, după care nu i-a mai văzut nimeni. Au mai lucrat puțin în martie și din martie și până în septembrie iarăși au dispărut. În septembrie anul acesta muncitorii au mai apărut doar două săptămâni, de atunci nimeni nu i-a mai văzut vreodată.

“Proiectul e finalizat 50%. Au făcut fundația, au ridicat pereții, au cofrat placa de etaj și acum urmează să o toarne și să pună acoperișul. Și instalațiile sanitare sunt gata; mai urmează instalația electrică și să mute și centrală termică, dar, ia-i de unde nu-s”, spune viceprimarul Florin Chirilă.

“Dacă ar fi fost o firmă serioasă, mai mult de o lună, o lună și jumătate nu ar fi avut ce să lucreze la școala noastră. La urma urmei este doar o extindere cu o clasă, la care facem și toaletele în interior, pentru că nu mi se pare normal în anul 2019 să mai avem toaletele în curte.

 Și cam atât. Instalație de încălzire avem din bani proprii, tot din bani proprii am făcut și izolația termică a școlii și cu ocazia asta am schimbat și aspectul general exterior”, a declarat primarul din Seimeni.

Pe lista de lucrări a Primăriei urmează canalizarea. Canalizarea înseamnă toate gospodăriile din Seimeni, cam 80% din casele din Seimenii Mici și 40% din satul Dunărea. În Dunărea e o problemă: sunt multe drumuri construite cu bani europeni de care nu te poți atinge 5 ani, așa că nu are cum să le spargă ca să îngroape conductele pentru canalizare. Dar 40% din localitate ar fi un procent bun și așa. Întreg proiectul de canalizare pe bani europeni înseamnă 16.600.000 lei, cu trei stații de epurare.

“Am depus proiectul la Fondul de Dezvoltare și Investiții și ne-au aprobat 10,5 kilometri de canalizare și un proiect de asfaltare. Cu asfaltarea am semnat săptămâna trecută și acum așteptăm să ne cheme să semnăm și cu canalizarea. O să scoatem la licitație ambele lucrări și din primvară sperăm să începem lucrul. Prima dată canalizarea și după aceea asfaltarea, imediat. Sunt proiecte scumpe: canalizarea 16 milioane și asfaltarea 12 milioane” spune viceprimarul din Seimeni, Florin Chirilă.

“Aș vrea să fac cumva să pot să prind și canalizarea să o implementăm ca lumea. Să dăm drumul întâi la canalizare și după două trei luni să implementăm și celălalt proiect pe drumuri. Așa e normal să facem! Dar să vedem…  Zilele următoare sigur semnez contractul cu FDI-ul. Acuma, ce o să se întâmple cu Fondul Național de Investiții, rămâne de văzut. Eu aș vrea să cred că se va continuă ce a început PSD-ul, că dacă se sistează lucrările, vă dați seama că sunt mii de proiecte în derulare și rămân șantierele așa”, explică primarul Mitică Șerban.

Administrația din Seimeni s-a înarmat cu multă răbdare. Ce a depins de ei, au făcut. Acum sunt la mâna altora: birocrație și constructori. Dacă ambele se vor mișca mai bine decât până acum, locuitorii din Seimeni vor avea un trai și un confort mai bun.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*