FOTO VIDEO Comuna Cumpăna, gazdă pentru micii campioni la scrimă. Peste 70 de copii s-au duelat la Sala de Sport “Elena Frâncu”

Competiție de scrimă la Cumpăna. FOTO Ctnews.ro

Pentru că și cei mici au spirit de competiţie, Clubul Sportiv „Victoria Cumpăna” a organizat sâmbătă, 23 februarie o competiție de scrimă pentru copiii cu vârste până în 13 ani. Au venit scrimeri din întreaga ţară: Constanța, Slobozia, București, Brașov și Iași, însumând peste 70 de competitori. Pe parcursul întregii zile cei mici s-au luptat în asalturi punctate în grupe valorice și apoi în eliminatorii, iar seara târziu au fost nominalizați câștigătorii care au urcat pe podium.

“Cupa Prieteniei” la sabie, masculin și feminin, la categoria copii U 13, U 11 și U 9 este prima ediție, pentru că noi suntem o secție nou înființată la Clubul Sportiv Victoria Cumpăna, drept pentru care ne-am bucurat de prezența cluburilor cu tradiție în sabie, cum sunt cei de la Slobozia, de la Iași, de la Brașov și din București. La noi a fost și o particularitate pentru că nu am vrut să fie numai competiția în sine, cum se obișnuiește: toate cluburile au fost de acord, ca ei fiind începători să facă și un antrenament comun înainte. Cred că a fost bine primit de către toți sportivii”, a spus Sebastian Bezem, antrenorul lotului de scrima la CS Victoria Cumpăna.

Lupta dintre doi scrimeuri se numește “asalt”. În grupe se luptă până la 5 tușe (5 atingeri) și un asalt durează trei minute. Dacă scorul este egal după cele trei minute – dar nu e cazul la sabie pentru că sabia este o proba foarte rapidă și se termină în mai puțin timp – urmează eliminările directe, unde la vârsta de 8-9 ani sunt opt tușe (8 atingeri) iar la categoriile U11 și  U13, până la zece atingeri.

“Ne bucurăm de participarea numeroasă. Noi ne gândeam că vor veni un număr mai mic de copii pentru prima dată, dar au venit peste 70 de copii. Ne bucurăm că am făcut față cu brio la sistemul de organizare și toți copiii sunt bucuroși pentru locurile pe care le ocupă și sistemul de desfășurare al competiției”, a declarat Sebastian Bezem, antrenorul lotului de scrimă la CS Victoria Cumpăna.

Toți părinții care au fost spectatori în Sala Sporturilor din Cumpăna au simțit fiori de mândrie văzându-i pe cei mici cum luptă cu eleganță într-unul dintre cele mai nobile sporturi de competiție. E surprinzător să vezi că scrima este un sport practicat de atât de mulți copii în țara noastră, iar Cumpăna este cel mai nou club sosit pe harta spadasinilor din România. Micii mușchetari s-au mișcat cu agilitate în salț, echipați ca niște cavaleri cu “armuri” care uneori păreau un pic prea mari pentru ei.

“Pentru noi e prima competiție organizată la acest nivel și suntem foarte bucuroși că aceste cluburi au acceptat invitația: au venit de la Iași, de la București trei cluburi, de la Brașov, de la Slobozia și două cluburi din Constanța. Chiar dacă suntem la prima ediție sperăm că, așa cum am putut să ne organizăm fără prea multă experiență în domeniu, așa să fie și competiția, la un nivel ridicat. Sperăm ca și copiii noștri, chiar dacă sunt la prima participare de acest nivel, să câștige și să capete experiență astfel încât luna viitoare la campionatele județene și apoi la campionatele naționale să ne prezentăm onorabil”, a afirmat Ion Răuță, preșdintele Clubului Sportiv din Cumpăna.

Copiii ajung să facă scrimă pentru că au văzut la televizor știri despre acest sport, pentru că au văzut filme cu cavaleri ori pentru că cineva i-a dus la câte un meci demonstrativ. La Cumpăna, Primăria și Consiliul Local se îngrijesc să facă astfel de competiții cu acces liber pentru toată lumea, astfel încât cei mai mici dintre cei mici să vadă, să le placă și să aleagă un sport. Pentru că sportul ii dezvoltă armonios pe toți copiii.

Iată lista câștigătorilor:

8 – 9 ani fete:

1 – Popa Mara – ACS Voința Buftea

2 – Paparoiu Iris – ACSS Voința Buftea

3 – Chiriță Violeta – CS Victoria Cumpăna

Nica Daria – ACSS Voința Buftea

8 – 9 ani băieți:

1 – Toader Matei – ACS Touche

2 – Zayad Taaha – AS Astiana Constanța

3 – Ciobanu Nectarie – ACSS Voința Buftea

Pintescu Codrin – CS Muschetaru Iași

10 – 11 ani fete:

1 – Pelin Briana – CSTA București

2 – Nemeș Ariana – CSTA București

3 – Teanc Ștefania – ASC Corona 2010 Brașov

Boieru Ana Maria – AS Astiana Constanța

10 – 11 ani băieți :

1 – Mărgineanu Luca – ACS Corona 2010 Brașov

2 – Căpățână Sebastian – CSTA București

3 – Cruciuc Andrei – CS Muschetaru Iasi

Vintilă Eduard – ACS Touche Buftea

12 – 13 ani fete:

1 – Militaru Alexia – CSTA București

2 – Oarga Teodora – CSTA București

3 – Tudor Anrea – ACS Corona 2010 Brașov

Olaru Ana Maria – CSS Slobozia

12 – 13 ani baieti:

1 – Gavrilă Cristian – CSS Slobozia

2 – Dinicu Albert – ACS Corona 2010  Brașov

3 – Dediu Matei – ACS Corona 2010 Brașov

Tastaman Rareș – CSS Slobozia

Premiile au fost oferite câștigătorilor de primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, și de viceprimarul localității, Florin Neagu.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*