FOTO VIDEO Cernavodă va avea o faleză-parc pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră. Primarul Liviu Negoiță: “Vrem să obținem cât mai mult spațiu verde pentru cetățean”

Lucrări în cadrul proiectului Via Verde în Cernavodă FOTO Adrian Boioglu

Cernavodă se apropie de ziua când va avea propriul bazin semiolimpic de înot și o faleză verde care va întrece multe orașe dobrogene la estetică urbană și la funcționalitate. Cele două proiecte majore de infrastructură sunt în lucru pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră și se integrează perfect unul cu altul. Faleza plină de verdeață se va numi (cum altfel?) Via Verde și va fi o promenadă amenajată în stil urban, care va schimbă fața de vest a urbei.

Zilele acestea se lucrează continuu în șantierul proiectului, iar constructorii nu stau o clipă pentru că se apropie vremea rea care îi va sili la un moment dat să oprească tot. Însă pînă la primele zăpezi mai mari, oamenii dau zor să parcurgă cât mai mult din etapele construcției.

“Via Verde este un proiect pe care noi am vrut să îl facem european, dar a fost refuzat din diferite motive. La acel moment, ca să obțină un cât mai mare punctaj de calificare a trebuit să ne concentrăm să-i facem cât mai multe spații verzi. Nu s-a calificat ca proiect european, însă noi am decis să-i păstrăm în continuare și denumirea lui, Via Verde, și multitudinea de spații verzi” spune primarul Liviu Negoiță venit la fața locului. O dată la două-trei zile își face drum pe faleză ca să vadă cu ochii lui cum merg lucrurile pe șantierul constructorilor

Faleza-promenadă “Via Verde” va fi o zonă de plimbare gen parc, ce se va întinde ca o fâșie pe malul Canalului Dunăre Marea Neagră. Terenul pe care se face amenajarea era destructurat, abandonat și neutilizat. Ani de zile pe el au crescut buruieni, fiind total nefuncțional pentru oraș. Faleza de pământ a folosit cândva șantierului de construcție a Canalului Dunăre Marea Neagră iar când canalul a fost terminat, terenul a rămas pârloagă, distrugând centrul orașului care s-ar fi dezvoltat foarte bine în vecinătatea falezei. Acum Cernavodă își construiește aici propria zona de petrecere a timpului liber, zonă dominată de cele mai importante elemente naturale și culturale ale urbei.

“În spatele meu vedeți niște pomi care sunt aici de când există această zonă. Ca să demonstrăm că de fapt vrem să facem cât mai mult spațiu verde, nu am renunțat la cei existenți. În plus, vom planta și alți copaci, pentru ca să obținem cât mai mult verde pentru cetățean” spune primarul Liviu Negoiță.

Realizarea parcului Via Verde costă 2 milioane și jumătate de euro. La prima vedere pare foarte mult pentru o simplă zona de recreere, însă la o privire mai atentă în proiect, descoperi că acesta este doar vârful icebergului. Primăria a dorit o construcție solidă, adâncă, care nu se va vedea și al cărei rol foarte important este să țină Dunărea în loc, în timpul inundațiilor. Cernavodă suferă an de an când Dunărea se revarsă, iar asta se întâmpla mai ales primăvara, la topirea zăpezilor.

“Lucrarea este atipică pentru că se desfășoară într-o zonă inundabilă iar în stadiul actual, nivelul cotei terenului astfel cum o vedeți acum, a fost îmbunătățit. Am adus pământ pentru umplutură și ne-am înălțat în unele puncte și cu 5 metri față de cota inițială “ explică Cătălina Teodorescu, directorul de șantier.

Constructorul ABC VAL a gândit o soluție viabilă pentru zona cu probleme, construind o casetă uriașă tampon, cu menirea de a prelua apele Dunării când vor crește peste cota de atenție. Apele se vor duce în acel bazin, iar faleza orașului va rămâne neafectată de șuvoaiele ieșite din matcă. Practic Via Verde este o lucrare hidrotehnică, iar amenajarea de deasupra cu vegetație și bănci plus facilități de relaxare, este înfrumusețarea ei, pentru locuitorii orașului.

“Aici este zona de confluență între Canalul Dunăre Marea Neagră și fluviul Dunărea (cum o numim noi, Dunărea Veche). Această zonă a fost de fapt o zonă inundabilă. Orașul Cernavodă  este la cota 500 – cota de atenție , iar 600 este cota de inundație, dar trebuie să ținem cont că anii anteriori am avut și 720 când apa era în oraș” spune primarul orașului.

Negoiță cunoaște zona ca în palmă și problemele ei la fel. A lucrat la Căpitănia Cernavodă timp de 23 de ani și a prins toate revărsările și toate problemele create de apă. Până acum singura soluție la îndemână era montarea unor saci cu nisip ca să mai reducă din debitul revărsării peste cotele de siguranță. Acum se va amenaja zona astfel încât apele să nu mai ajungă în oraș, iar deasupra ansamblului tehnic “va trona” acest parc imens de 70 de mii de metri pătrați dotat cu mobilier urban, piste de biciclete, rigole verzi irigate automat, cinci locuri de joacă pentru copii, și multe altele.

“Contractul s-a semnat în iunie anul curent, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat de către beneficiar în august iar la acest moment ne aflăm la 20-25% din evoluția acestuia urmând că până la finalul anului să atingem un nivel de 60-65%. Estimăm că lucrările se vor finaliza anul viitor în luna mai-iunie, în funcție și de condițiile meteorologice. Este un contract dependent de vremea de afară. În acest moment mergem pe trei fronturi de lucru. Au existat aici multe platforme betonate ascunse în vegetație și a durat mai mult îndepărtarea lor” spune Cătălina Teodorescu, director general la ABC VAL.

Via Verde este proiectul de suflet al lui Negoiță, care își propune să revitalizeze Cernavodă transformând o pârloagă, în cea mai frumoasă zonă de agrement din oraș. La capătul parcului se construiește bazinul semiolimpic de înot al urbei. Va fi o construcție amovibilă cu un acoperiș de tip “balon” care asigură o diferență de temperatură de maximum 10 grade între apă și mediul ambiant.

Construind acest bazin modern de înot prevăzut cu vestiare și alte dependințe moderne, orașul dorește să le asigure cetățenilor o baza sportivă unde oamenii să învețe să înoate, să desfășoare diverse activități sportive și chiar să găzduiască competiții sportive interne organizate între instituțiile de învățământ. Mai mult, prin închirierea bazinului de înot, primăria orașului Cernavodă poate crește veniturile proprii. Bazinul va fi administrat de către Asociația Sportivă din Cernavodă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*