FOTO VIDEO Cernavodă devine cel mai sigur oraș din județ. Peste 100 de camere video supraveghează localitatea, iar Poliția Locală monitorizează orașul pentru siguranța cetățenilor

Orașul Cernavodă este supravegheat cu peste 100 de camere video. FOTO Cristina Niță

Cernavodă aspiră la titlul de cel mai sigur oraș din județul Constanța și face pași mari spre acest deziderat. Are zeci de camere video de supraveghere montate în punctele sensibile, iar de curând tot fluxul informațional a fost integrat într-un dispecerat de monitorizare și control demn de filmele SF. Un ecran uriaș acoperă un perete al centrului de comandă din sediul Poliției Locale, iar agenții de serviciu monitorizează toate imaginile furnizate din teren.

”Având în vedere că noi până anul acesta ne-am desfășurat activitatea într-un sediu nepotrivit pentru activitățile de poliție, vă dați seama că în momentul de față suntem entuziasmați. Pe acestă cale mulțumim și conducerii care a renovat și a făcut ca noi să ne desfășurăm activitatea într-un mediu propice”, spune directorul executiv al Poliției Locale din Cernavodă, Nicolae Șteflea.

Tehnologie nouă într-un sediu nou: așa a gândit Primăria din Cernavodă noua investiție. Poliția Locală funcționa până acum într-o clădire veche și uzată moral pentru serviciile acestei instituții publice, așa că administrația publică a hotărât amenajarea unei clădiri noi care să funcționeze la standardele impuse de cerințele unei Poliții Locale moderne. Lucrările au costat 500 de mii lei.

”Investiția pe care o avem în spate, se referă la o colaborare mai veche cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Consiliul Județean Constanța, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Prefectura Constanța. Au fost până acum mai multe întâlniri la Primăria Cernavodă organizare de primarul orașului Cernavodă, domnul Negoiță, care a adus un plus în ceea ce înseamnă siguranța cetățeanului din oraș”, spune consilierul județean, membru ATOP Constanța, Marian Iordache.

Camerele video și dispeceratul de monitorizare și control ajută autoritatea locală să intervină rapid în cazuri de urgență, nu doar de natură penală, dar și de alte tipuri: fenomene naturale grave, cutremure sau inundații. Bonus: se poate monitoriza traficul rutier, ordinea publică sau se pot dovedi diferite fapte ce țin de gospodărirea comunală. Toate studiile socio-economice în orașele mari au arătat că în acest moment, un sistem de supraveghere video este mult mai eficient decât paza umană. Tehnologia mileniului III este mai ușor de întreținut, iar prețurile ei scad în fiecare zi. În timp, investiția își scoate banii și își dovedește eficiența.

”În momentul de față în oraș sunt 104 camere și urmează să extindem acest sistem de monitorizare video imediat pentru că sunt bani prevăzuți pentru așa ceva: aici însemnând aproximativ încă 10 camere video anul acesta. În anul care urmează, de asemenea se vor achiziționa pentru că sunt obiective în derulare”, explică directorul Poliției Locale, Nicolae Șteflea.

Începând de astăzi, dintr-o încăpere aflată în sediul Poliției Locale vor fi urmărite imaginile oferite de nu mai puțin de 104 de camere de supraveghere. Dispozitivele video controlate de la distanță vor monitoriza non-stop străzile, parcurile, piețele și parcările. Fondurile alocate vor acoperi şi prestarea serviciilor de mentenanţă.

”Cetățenii se vor simți mai în siguranță în Cernavodă, vor avea posibilitatea să obțină probe martor dacă va fi cazul. Organele de Poliție Națională, Inspectoratul de Jandarmi, toți cei cu care colaborăm vor avea dovada atunci când se întâmplă un accident rutier, atunci când se întâmplă o faptă antisocială. Cei care sunt la poliție, în aceste zile vor fi foarte bine instruiți astfel încât să știe să utilizeze acest nou sistem. E un progres real în județul Constanța și recomand celor care fac parte din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Constanța să vină la Cernavodă să vadă aceste noutăți și să încerce să le implementeze și în alte locuri”, precizează Nicolae Șteflea.

Camerele video instalate pe stâlpii din Cernavodă trimit imagini către dispecerat prin cabluri aeriene și fibră optică. Genul ăsta de sistem de supraveghere se poate conecta și la internet avantajul fiind că imaginile video pot fi accesate și de la distanță pe un telefon inteligent de către echipele de agenți care patrulează în teren. Sistemul integrat de supraveghere video din Cernavodă a fost gândit să protejeze populația de infractori, dar și bunurile primăriei de vandalisme și fapte anti-sociale. Directorul Poliției Locale explică.

”Aceste camere monitorizează aproximativ tot orașul aici însemnând: intersecții, obiective ale primăriei, locuri fierbinți unde de-a lungul timpului au fost anumite probleme; avem pe instituții de învățământ, avem pe jandarmerie, poliție, cam peste tot”, spune Nicolae Șteflea.

Marian Iordache spune că prin acest proiect este monitorizat domeniul public și privat din Cernavodă.

”După o experiență de cinci ani în monitorizarea domeniului public și privat din localități, iată am ajuns în 2019 să putem realiza primul dispecerat modern de Poliție Locală în Cernavodă. Este o colaborare între Primăria orașului, cea care este finanțatorul proiectului și Direcția de Poliție Locală din Cernavodă și este o colaborare fructuoasă pentru că iată, suntem într-o postură excelentă: aceea de a putea monitoriza domeniul public și privat din Cernavodă, aceea de a preîntâmpina sau chiar de a sancționa fapte care sunt de natură contravențională sau infracțională. Poliția Locală s-a străduit și se străduiește în continuare să asigure un microclimat de civilizație, de respect între cetățenii orașului, dar fără ajutorul acestor camere de luat vederi care să aducă și dovada acestei situații nu ne-am putea descurca”, a concluzionat Marian Iodrache pentru Constanța NEWS.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*