FOTO VIDEO Centrul de Radioterapie MedEuropa din Constanța a tratat 500 de persoane în primul an de funcționare. Pacienții dispun aici pe lângă aparatura de ultimă generație și de o echipă cu experiență în tratarea tuturor tipurilor de cancer

Centrul de Radioterapie MedEuropa din Constanţa. FOTO Ctnews.ro

Auzim tot mai des în ultimul timp sintagma “îngrijire curativă” și “îngrijire paliativă” și puțină lume știe ce înseamnă cu adevărat. Curativ – e clar, înseamnă să tratezi o afecțiune. Dar “paliativ”?

Îngrijirea paliativă se face acelor pacienți care (dintr-un motiv sau altul) suferă de o afecțiune ajunsă în stadiul în care nu mai poate fi vindecată. Pacienți incurabili cărora nu mai poți decât să le ameliorezi suferința cât mai mult, să le dai o cât mai bună calitate vieții. Să le tratezi doar simptomele, nu cauza bolii. De cele mai multe ori aceste concepte sunt legate de cancer.

Jurnaliștii Constanța NEWS l-au întrebat pe doctorul Cristian Barbu, medic primar de radioterapie, care e ponderea îngrijirilor curative raportată la cele paliative. Doctorul Barbu face radioterapie cu pacienții săi la Clinica MedEuropa din Constanța și are statistici pentru primul an de funcționare.

“Anul trecut am avut cam 30% tratamente paliative și 70% pacienți cu intenție curativă, iar anul acesta ponderea s-a redus pentru paliație, undeva la 16%. Asta înseamnă că suntem pe un drum bun, sau cu alte cuvinte, înseamnă că ceea ce promovăm noi, conceptul pe care îl introducem în rețeaua serviciilor medicale de oncologie, dă rezultate. Asta se referă în primul rând la muncă în echipa și la educarea medicilor să lucreze după protocoale și după ghiduri terapeutice – nu inventate de noi, ci internaționale”, spune medicul de radioterapie Cristian Barbu.

Tratamentele curative și paliative sunt strâns legate unul de altul. Boala descoperită la timp de un medic poate fi tratată cu succes, pentru că medicul curant începe să-și facă meseria imediat. Altfel spus, afecțiunea nu e lăsată să își facă de cap și să ajungă în punctul din care nu mai poate fi vindecată. Pacientul conștiincios care vine din timp la medic la orice suspiciune întemeiată de boală are toate șansele să nu ajungă la paliație.

Însă la Centrul de Radioterapie MedEuropa deschis de un an la Constanța lucrurile stau altfel față de cum suntem obișnuiți. Medicii de aici au multiple specializări, obținute de-a lungul a zeci de ani de activitate în spitale universitare, în institute de cercetare și în unități medicale de prestigiu. Asta înseamnă un act medical de calitate, construit și pus în operă de către o echipă medicală pluridisciplinară. MedEuropa numește această echipa, “Comisia Oncologică” și ea reprezintă filozofia de bază pe care se bazează clinica privată constănțeană.

“Conceptul de radioterapie de calitate pe care îl promovează MedEuropa are mai multe elemente, pentru că radioterapia de calitate nu înseamnă doar să ai o aparatură de ultima generație și tehnologie modernă. Înseamnă în primul rând echipa – și aici MedEuropa construiește cu câțiva oameni cu experiență o echipa tânără pe care să o formeze. Al doilea element pentru o radioterapie de calitate este reprezentat de abordarea multidisciplinară a pacientului oncologic care include obligatoriu lucrul în echipă. Al treilea element important este modul de lucru cu pacientul: deschiderea față de pacient și cât de mult timp îi acorzi unui pacient oncologic, care este de fapt un pacient special și nu unul obișnuit”, explică doctorul Cristian Barbu.

Medici buni, echipă de decizie pluridisciplinară și aparatură de ultimă generație: astea sunt ingredientele unui act medical de top. MedEuropa folosește aparatură bazată pe tehnologia Elekta, de ultimă generație. Sunt echipamente medicale upgradate la nivelul anului 2018-2019, identice cu cele care vor exista și în București.

Tratamentul curativ de radioterapie  este realizat cu acceleratoare liniare IMRT VMAT care permit o abordare precisă și țintită a tumorilor, cu o protecție maximă a țesuturilor sănătoase. VMAT înseamnă Volumetric Arc Therapy și este o formă avansată de tratament radioterapeutic, ce permite ca doză de radiații să fie livrată printr-o singură rotație de 360 de grade a aparatului. VMAT folosește un software special și un accelerator de particule de ultimă generație care permite scurtarea tipului de tratament (de 8 ori mai rapid), crescând confortul pacientului.

În felul acesta, medicii de la MedEuropa cresc rata de control a tumorilor, cu efecte secundare minime pentru pacient. Este o tehnologie mult peste ceea ce a avut România (acceleratoare cobalt și 2D) și este superioară și tehnologiei 3D conformaționale cu care se înzestrează spitalele de stat acum.

“Tratăm persoane de la 18 până la 80 de ani, cu o pondere destul de importantă ca și grupa de vârstă – cel puțin pentru centrul din Constanța – între 50 și 80 de ani. Cam 80% din pacienți au această vârstă. Tratamentele sunt complet decontate de Casa de Asigurări și nu abordăm pacientul în funcție de cum arată sau de cum e îmbrăcat. Ne adresăm tuturor pacienților și preluăm cât mai mulți, în limita posibilităților, pentru a face un tratament de calitate… Multă lume nu știe că radioterapia de calitate înseamnă timp dedicat pacientului și pentru planul de tratament, și pentru poziționare, și pentru iradierea zilnică, și atunci nu putem utiliza tehonologia mai mult de 12 ore pe zi. Preluăm pacienți în limita acestui interval de timp” explică medicul Cristian Barbu.

Potrivit unei statistici a datelor disponibile la clinica MedEuropa din Constanța, cele mai frecvente tumori pentru care pacienții ajung într-o clinică de radioterapie sunt cancerul mamar, ginecologic și ORL. Aceste trei tipuri reprezintă jumătate dintre situații, însă oncologii de aici tratează toate tipurile de tumori și toate tipurile de cancer. Tehnologia ultramodernă de care dispune clinica nu îi limitează la vreun anume tip de tumoră, ci le permite să abordeze orice tip de formațiune malignă.

70% dintre pacienții tratați la Constanța în ultimele luni au avut indicație curativă, adică scopul tratamentului a fost să vindece boala. Dezideratul medicilor radioterapeuți de la MedEuropa este ca să scadă cât mai mult numărul pacienților care ajung la îngrijire paliativă. Asta se face printr-un acces rapid la servicii de calitate, lucru care înseamnă diagnosticare precoce, aparatură ultramodernă și – poate cel mai important – o colaborare eficientă între medicii care gestionează un pacient oncologic.

Filozofia medicală de la MedEuropa a fost expusă comunității medicale în cadrul unui seminar desfășurat recent în stațiunea Mamaia. Seminarul a fost organizat la împlinirea unui an de funcționare a clinicii din Constanța, și a adunat la aceeași masă toți medicii de top din branșă.

“Avem cam 500 de pacienți tratați într-un an de zile, aproximativ 11 de mii de ședințe de radioterapie efectuate cu tehnică IMRT VMAT. Seminarul din Mamaia nu are doar scopul de a promova o clinică, ci mai degrabă un concept: cât de important este pentru un tratament de calitate (că e radioterapie sau chimioterapie) abordarea multidisciplinară, lucrul în echipă, și această Comisie Oncologică. Și având în vedere că la acest eveniment participă medici din toate specialitățile noi practic vrem să venim în întâmpinarea lor și să fim deschiși colaborării, pacientul să fie discutat în acest tip de comisii pentru că asta aduce cel mai mare beneficiu pacientului: nu să-l trateze medicul X sau Y, ci o echipă. În felul asta reducem orice risc de decizie greșită iar seminarul nostru tocmai pe abordarea asta multidisciplinară se concentrează”, spune doctorul Cristian Barbu, medic primar radioterapie, director medical la MedEuropa

Misiunea MedEuropa este de a reda sănătatea pacienților săi și de a le ameliora suferința. Altfel spus, să ofere un act medical adecvat, precis și echilibrat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*