FOTO VIDEO Cartierul Columbia din Cernavodă, locul unde Primăria a realizat multe investiții. În prezent, administrația locală repară treptele și va construi o parcare ecologică

Scările din cartierul Columbia au fost refăcute. FOTO CTnews.ro

Cernavodă încheie un an bun la capitolul investițiilor, toate fiind gândite și menite să schimbe aspectul orașului și să ridice cât mai mult confortul locuitorilor săi și traiul lor cotidian. Zilele acestea se lucrează din plin la scările din cartierul Columbia, cele care dau către Via Verde și către strada Canalului. Sunt muncitorii de la Gospodărirea Comunală care refac toate treptele, pe dealurile către blocuri.

“Suntem la intrarea în cartierul Columbia dinspre strada Canalului. Este locul unde un proiect de investiții, respectiv Via Verde, este capăt de proiect și în același timp este un loc în care primăria face joncțiunea între investiția nouă și amenajările din cartier.

Cartierul Columbia este unul din locurile din Cernavodă unde s-a investit foarte mult în ultimii ani. Vorbim aici de lucrări de reparare a drumurilor, de înlocuire a trotuarelor, de amenajarea unor containere de gunoi subterane, de amenajarea tuturor scărilor de acces către zonele de blocuri și iată de curând, au început și amenajările în legătură cu accesul dinspre strada Canalului către cartier.

Vorbim aici de trotuare și respectiv de o parcare ecologică ce se află chiar la limita cu proiectul Via Verde. Au fost reabilitate și modernizate toate aleile din zonă, s-au sistematizat apele pluviale, s-a înlocuit o conductă termică – era veche și nu asigura confortul necesar cetățenilor din blocuri și mai nou se pregătesc documentații pentru izolarea termică a blocurilor din această zonă” explică Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Cernavodă e un oraș amplasat pe o zonă colinară, un oraș “dificil” cum spun arhitecții în limbajul lor profesional. Terenul fiind în pantă, toată infrastructura este mult mai greu de reparat, realizat și de întreținut. Apa de ploaie curge cu viteză pe toate suprafețele înclinate și eroziunea este mult mai pronunțată față de situația unui oraș construit pe o suprafață plană.

De aceea grija pentru calitatea lucrărilor este mai mare, iar primăria supraveghează ce fac muncitorii acolo. Se schimbă treptele, zidurile de sprijin, se refac străzile din jur, bordurile, trotuarele și chiar o parte din infrastructura termică.

“Se realizează bordurile cu acces către punctul termic și către celelalte scări ale acestei zone, și de asemenea, ceea ce vedem aici, lucrările pe care le realizează Gospodăria Comunală din Cernavodă, sunt lucrări care vor duce atât la îmbunătățirea confortului cetățenilor din zonă cât și la o accesibilitate mai mare către zona de proiect Via Verde. Practic, unul dintre punctele de acces în Via Verde (proiectul de amenajare a falezei) este acesta de aici” spune Marian Iordache, consilierul primarului Liviu Negoiță, din Cernavodă.

În ultimii ani, zona se degradase și scările nu mai puteau fi folosite în multe locuri. Oamenii le ocoleau și preferau să meargă pe pământ. Acum zona e schimbată și locatarii urcă ușor și civilizat. Nu mai e noroi și totul e curat. Ba mai mult, la poalele dealului se amenajează și parcare pentru rezidenți. Mașinile localnicilor au parcarea lor, gândită în ton cu toată zona: va fi una ecologică.

“Îi zice ecologică pentru că nu este o parcare din asfalt, ci este o parcare realizată din grile din beton în interiorul cărora se pune pământ vegetal și se seamănă gazon, astfel încât asigurăm și spațiul verde și asigurăm și parcarea necesară celor care au autovehicule în această zonă” explică Marian Iordache.

Cernavodă se schimbă și asta se vede cu ochiul liber dacă dai o tură pe străzi și printre blocuri. Tot anul s-a lucrat în oraș, iar primăria și-a propus să investească masiv în infrastructură. Străzile au fost luate la mână de echipele de muncitori cu utilaje, tractoare cu cupă, excavatoare, compactoare zgomotoase sau fadrome.

S-au tras conducte de alimentare cu apă, s-au refăcut canalizările, au fost montate țevi pentru încălzire în sistem centralizat și s-au asfaltat străzile vechi care n-au mai văzut de mult lucrări de reparații și reabilitare. Dar cel mai mult s-a lucrat în cartierul Columbia, o zona a orașului care de-a lungul timpului nu a avut un renume bun, însă acum a primit șansa unei schimbări totale. Administrația Locală din Cernavodă îl vrea “ca nou”. Acum lucrările au ajuns la scările dinspre Canal.

“De la momentul realizării lor și până în acest an, ele nu au fost modernizate niciodată. Erau destul de deteriorate. Unele din ele erau impracticabile, lumea le ocolea și circula pe pământ, pe spațiul verde. Prin modernizarea acestor scări s-a realizat accesul facil pentru toți cei care locuiesc în zonă și am văzut mulțumirea pe chipul oamenilor, de câte ori am vorbit cu ei, în legătură cu aceste proiecte”, explică Marian Iordache.

Anul acesta, cartierul Columbia a fost copleșit de “echipe de asalt” în salopete albastre, și nu doar la străzi, ci și la infrastructura școlară. Încă din 2016 primarul Liviu Negoiță și-a propus modernizarea tuturor unităților școlare din oraș, dar de început a început cu Școala 1 și cu Grădinița 1, aflate în cartierul Columbia. E un cartier celebru în tot județul Constanța (cine n-a auzit de el?) și deși e zonă periferică, școala de acolo și grădinița de acolo, au fost primele modernizate.

“Per total, investițiile din ultimii doi ani în cartierul Columbia au fost importante, ele fiind de egală valoare cu cele care s-au realizat în celelalte cartiere: cartierul Scriitorilor, cartierul Domnitori, cartierul Încălzire și cartierul Tudor Vladimirescu” spune Marian Iordache.

Lucrările de modernizare a scărilor din Columbia au început la mijlocul lunii noiembrie și trebuiesc terminate până la sfârșitul acestui an.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*