FOTO VIDEO Cântecul popular se mută în acest weekend la Cernavodă. Primăria organizează Festivalul de Folclor “Aneta Stan” la care vor fi prezenți 50 de copii din țară

Aneta Stan. FOTO Facebook

A doua ediție a Festivalului de Folclor “Aneta Stan” începe sâmbătă, 15 iunie, la Cernavodă. Va fi un festival de tradiție și culoare, la care participă zeci de copii din toate regiunile istorice ale țării. La fel ca și anul trecut, Festivalul este organizat de Casa de Cultură din Cernavodă, sprijinită fiind de Primărie și de Consiliul Local.

“Ne bucurăm foarte mult că am reușit să ajungem și la a doua ediție a Festivalului Folcoric Aneta Stan, aici la Cernavodă. Ne doream foarte mult un astfel de proiect cultural, care să promoveze atât cultura locală, cât și cântecul popular și tinerele talente, pentru că practic acesta este scopul proiectului: să promovăm și să dezvoltăm cultura locală, tinerele talente, cântecul popular dobrogean și nu numai. Îi mulțumim doamnei Aneta Stan că ne-a oferit și sprjinul dumneaei și experiență dumneaei și ca și anul trecut a reușit să reunească în juriu nume importante ale folclorului, prietene de suflet ale sale care vin cu mare drag și pun mult suflet, se implică în desfășurarea festivalului”, spune directorul Casei de Cultură Cernavodă, Sorina Popa.

Pe lângă activitățile zilnice care țin de lucrări edilitare, Primăria Cernavodă organizează cu ajutorul Casei de Cultură pe care o are în subordine, diverse evenimente culturale. Unul dintre cele mai importante și care deja capătă tradiție este Festivalul de Foclor Aneta Stan. Festivalul este întregime susținut financiar de Primărie: premiile și toate cheltuielile care țin de organizarea acestuia sunt asigurate de Departamentul Cultură ale administrației locale.

“Este un festival concurs, dedicat copiilor. Sunt trei grupe de vârstă, vorbim de 6-9 ani, vrbim de 9-13 ani și peste 13 ani. Desigur, îndrăgita cântăreață Aneta Stan care este cernavodeanca noastră – tot orașul o iubește –  va fi prezentă și este președinta juriului. Festivalul este în onoarea domniei sale pentru că este persoană care are foarte multă faimă prin folclorul promovat. Festivalul se va desfășura la Casa de Cultură Cernavodă începând cu 15 iunie – în zilele de 15 și 16 iunie sunt așteptați copiii-interpreți din țară și din Republica Moldova. Și anul trecut a fost un festival foarte disputat și începe să fie între festivalurile de muzică folclorică, unul dintre cele mai anturate, cele mai plăcute și noi sperăm că și anul acesta să aibă deplin succes. Pentru toți cei interesați, pe siteul primăriei Cernavodă se găsește regulamentul de concurs și ce să spunem? Succes tuturor copiilor talentați care vor veni la Cernavodă în 15-16 iunie și cei mai buni să învingă !” spune Marian Iordache, consilierul primarului Liviu Negoiță.

Regulamentul concursului prevede ca toți concurenții să interpreteze o doină sau baladă şi un cântec de joc, din folclorul zonei pe care o reprezintă. Doina se va interpreta acapella, iar cântecul de joc se va interpreta live cu acompaniamentul orchestrei. Nu vor fi acompaniați de orchestră concurenții cu vârste mai mici de 9 ani, care vor interpreta live cu negativ. Concurenții se vor prezența la repetiții cu partiturile cântecului de joc şi cu un demo (negativ şi pozitiv) pentru repetițiile cu orchestra, care vor fi transmise pe adresa de e-mail cultură@primăria-cernavodă.ro, odată cu fişa de înscriere. Concurenții se vor prezența la festival cu port popular, cât mai autentic zonei pe care o reprezintă.

“Anul acesta am reușit să sporim puțin premiile pentru a face ca acest proiect să fie mai atractiv pentru concurenții care se vor prezenta la concurs, Trofeul cel Mare fiind de 1000 de lei. S-au înscris cam ca și anul trecut în jur de 50 de copii, dar vin din toate colțurile țării, chiar și din Oradea, din Galați, din Prahova, din Oltenia, Moldova… Din Maramureș nu avem, dar sper că poate anul viitor. Există un regulament al festivalului pe care l-am fixat încă de anul trecut: concurenții vor participa la o secțiune de preselecții sâmbătă pe 15 iunie. La 10.30 dimineața se va face preselecția tuturor candidaților, iar la prânz, în urma preselecțiilor se va face o sesiune de repetiții cu cei care vor intra în concurs duminică. Duminică la orele 15.00 vrem să-i dăm start concursului și vom departaja premiile. De fapt, juriul va face asta; noi, conducerea Casei de Cultură, nu facem parte din juriu, îi lăsăm pe profesioniști să-și facă treaba”, afirmă Sorina Popa, organizatorul festivalului.

Nu vor fi multe recitaluri în seara de concurs pentru că organizatorii nu vor ca să prelungească foarte mult emoțiile și nervii concurenților și susținătorilor din sală. Va susține un recital în calitate de invitat câștigătorul trofeului de anul trecut, iar mai apoi vor urcă pe scenă Aneta Stan, Elena Jurjescu, Polina Manoilă și Mariana Lungu. Organizatorii își mai doresc să deschidă concursul cu o lansare de carte a Anetei Stan. Juriul festivalului de folclor “Aneta Stan” reunește nume grele ale muzicii populare românești.

“Ca să enumăr din numele mari ale folclorului și a muzicologiei românești: doamna Elize Stan care este și președintele juriului, reprezentanta celor mai frumoase emisiuni de folclor de la televiziunea română; Roxana Daniela Gibescu – reprezentanta Electrecord, doamna Aneta Stan, anul acesta vine și doamna Mariana Lungu, Polina Manoilă și doctorul Cristian Obrejan, coordonatorului Ansamblului Folcloric Profesionist „Izvoare Dobrogene” din Constanţa. O să avem un weekend  plin așadar, și ne bucurăm, pentru că și anul trecut a fost foarte frumos, și anul acesta cu siguranță va fi la fel. Mulțumim Primăriei și Consiliului Local că ne susține în acest proiect, pentru că fără susținerea primarului nu ar fi fost posibil acest festival” a precizat Sorina Popa, directorul Casei de Cultură Cernavodă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*