FOTO VIDEO Bugetul orașului Cernavodă a fost aprobat. Investițiile merg cu prioritate la Sănătate, Învățământ, Infrastructură și Asistență Socială

Primăria Cernavodă. FOTO CTnews.ro

A fost votat bugetul orașului Cernavodă! Joi seara, la sfârșitul ședinței Consiliului Local, Primăria a primit undă verde pentru cheltuielile pe care și le-a propus pentru anul acesta. Bugetul este structurat în proporție de 70% cheltuieli de funcționare și 30% cheltuieli de dezvoltare. 70% reprezintă un procent foarte important din totalul acestui an, iar planul de venituri și cheltuieli al orașului este gândit să astfel încât să susțină principalele domenii de activitate pe care Primăria le are.

“În ședințele din comisii s-a discutat destul de mult pe tema bugetului și acolo s-au lămurit aspectele care necesitau ceva atenție. Nu au fost controverse. Ședința a fost constructivă, în sensul în care și grupul din opoziție a venit cu propuneri care au fost acceptate și asta a fost un lucru bun. Avem un buget bine structurat și mulțumitor, destul de bun pentru a duce mai departe proiectele pe care ni le-am propus și credem că putem să ne descurcăm cu aceste sume”, a declarat pentru Constanța NEWS consilierul local Romeo Tudor.

Asistența Socială care are alocate aproximativ 14 milioane de lei, pentru preluarea în integralitate a costurilor cu persoanele cu handicap și asistenții personalelor cu handicap, cu copiii de la creșe, activitatea căminului de bătrâni și persoanele îngrijite la domiciliu. La suma acestor activități sociale importante pentru administrația orașului se adugă alocarea de tichete sociale, ajutoarele pentru încălzire și ajutoarele de tip social sau de urgență. Toate aceste activități însumează 14 % din bugetul total. Este de fapt cea mai mare cheltuială pe care o suportă administrația locală, dintre toate capitolele bugetare existente.

“Întârzierea bugetului este foarte mare și în raport cu așteptările cetățenilor și în raport cu așteptările administrației locale dar, în sfârșit, avem un buget clar, concret și știm care sunt principalele obiective ale acestuia pentru anul în curs. Bugetul este format din venituri de 103 milioane de lei din care venituri proprii 82 de milioane și diferența sunt sume atrase atât de la bugetul de stat, cât și din finanțări pe proiecte europene sau co-finanțări ale altor proiecte. Bugetul este structurat în așa fel încât să asigure toate cheltuielile materiale de funcționare, dar și principalele obiective de investiții, atât cele promise în campania electorală de primar. dar și cele solicitate de oameni pe parcursul acestui mandat”, spune Marian Iordache, consilierul primarului Liviu Negoiță.

Prioritățile declarate ale Primăriei Cernavodă sunt învățământul și sănătatea, lucruri care se reflectă și în planul de venituri și cheltuieli al orașului: pentru Sănătate, de exemplu, au fost alocate 3 milioane de lei. Din această sumă, 2 milioane reprezintă cheltuieli de funcționare a spitalului din Cernavodă, iar diferența o reprezintă cheltuieli de investiții. Pentru prima dată în istoria orașului va fi cumpărat un echipament tip mamograf astfel încât femeile din Cernavodă vor putea beneficia de servicii de imagistică medicală în cadrul spitalului local și nu vor mai fi nevoite să ajungă la Constanța să aștepte, să se programeze, și așa mai departe.

“Acest mamograf care a fost propus de colegi și s-a introdus pe lista de investiții. Este o investiție îmbucurătoare pentru medicii de acolo, fiindcă îi poate ajuta să rezolve cazurile în faza incipientă. Va aduce un beneficiu mare spitalului din Cernavodă și locuitorilor săi” spune consilierul local Romeo Tudor.

Primăria speră ca acest lucru să aibă un succes foarte mare și alături de aparatura care este solicitată printr-un proiect european de la Agenția de Dezvoltare Regională, să aibă în cele din urmă un nivel de echipare al spitalului de aproximativ 95%, în acest an.

 “Vorbim de fiecare specialitate medicală în parte, vorbim de dotarea Ambulatoriului de zi din Spitalul Cernavodă, dar și de fiecare secție din cele care funcționează în acest moment. Spitalul de la Cernavodă deși nu este o unitate spitalicească cu multe paturi – are 66 de paturi – are o activitate destul de importantă. A dezvoltat ramuri medicale foarte dedicate publicului, să spunem, printre care și cardiologia, unde avem un număr foarte mare de pacienți. Sunt și alte specialități care s-au dezvoltat, și chirurgicale și doar de tratament,” explică Marian Iordache.

Capitolul bugetar “Învățământ” este dedicat copiilor de la școală: grupa zero, școala primară respectiv gimnaziu și liceu. Populația școlară din Cernavodă este cuprinsă într-o proporție covârșitoare în învățământ: după ultimele statistici aproximativ 98% din copiii orașului sunt cuprinși în activități de educație. Ca o consecință firească, încă din urmă cu 3 ani și în continuare și în acest an Primăria a conceput proiecte și programe care dezvoltă școlile din oraș.

Școala nr. 1 va avea o investiție importantă anul acesta: realizarea unei cantine școlare, și astfel va deveni o unitate fanion în județul Constanța. Va fi singura școală gimnazială cu unitate proprie de preparare a hranei și de servirie a mesei pentru copiii din grădiniță și din școala primară și gimnazială și va fi un soi de bună practică pentru toate celelalte școli din județ.

“La învățământ este pentru prima dată când încercăm acest proiect pilot cu Școala nr 1: cantina care va permite copiiilor să servească masa pe perioada cât sunt la școală pentru că știți cum e gândirea acum: ar trebui că fiecare copil să meargă la cursuri, apoi să servească masa și apoi când merge acasă să nu fie nicio problema în acest sens”, spune Romeo Tudor.

Lucru interesant este că această școală este în cartierul Columbia, o zonă pe care foarte mulți au blamat-o multă vreme, însă este o zonă care a început să întinerească, și să se schimbe de la un an la altul.

“Aș zice că deja părinții dovedesc mai multă apetență pentru a își trimite copiii la școală și sunt mai atenți în legătură cu educația, păstrează mai bine lucrurile care s-au făcut acolo: școala, sala de sport, dotările din jurul școlii, grădinița – toate acestea au fost înnoite; totul este nou acolo și dacă se va realiza și această cantină, este un lucru deosebit. O altă școală care anul acesta intră într-un program de dezvoltare este Școala nr.2 unde se realizează dotări care țin de Sala de Sport a școlii 2, întreținerea terenurilor de sport, a fațadei școlii, curta Grădiniței nr. 5 și vestiare pentru sala de sport. Investiția este importantă pentru că oferă o altă calitate a activității sportive și școlare la această școală și cumva ridică standardul de pregătire al elevilor”, mai spune Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Nici celelalte școli nu au fost lăsate în afara bugetului. Fiecare dintre ele primește toate cheltuielile materiale de care are nevoie astfel încât anul acesta să poată să își desfășoare normal activitatea.

Primăria Cernavodei are multe activități anul acesta: pe lângă asistența socială, de sănătate și de educație, sunt prinse în buget lucrări de infrastructură și cu serviciile publice. Vorbim despre dezvoltarea sau despre reabilitarea unor rețele termice care țin de Punctul Termic 2 și de Punctul Termic 10, și de reabilitarea trotuarelor de străzi, adică aproximativ zece milioane de lei. Sunt zece procente din bugetul din acest an alocate numai pentru reabilitarea a 40 de străzi prin înlocuirea bordurilor și înlocuirea asfaltului deteriorat.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*