FOTO VIDEO Bolile de sânge, diagnosticate cu precizie și tratate la Ovidius Clinical Hospital. Pacienții sunt sfătuiți să-și facă analize periodic pentru depistarea din timp a afecțiunilor

Bolile de sânge - diagnosticate și tratate la Ovidius Clinical Hospital. FOTO Ctnews.ro

Știați că un om adult are 4 litri de sânge în organism? E mult și este foarte important. E vital pentru supraviețuirea organismului pentru că transporta oxigenul prin artere în tot corpul, transporta glucoza de la ficat către toate celulele din organe și țesuturi și apoi se reîntoarce la plămâni prin vene, schimbând oxigenul cu dioxid de carbon. Fiind atât de important e de înțeles de ce bolile sângelui au un capitol distinct și uriaș în medicină. Iar știința medicală ce se ocupă de ele, se numește hematologie.

Pentru a înțelege ce sunt și cum diagnosticăm bolile de sânge, jurnaliștii Constanța NEWS au stat de vorbă cu medicul Elena Călin, specialist în Hematologie la Ovidius Clinical Hospital.

“Hematologia este o ramură a medicinei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sângelui, dar și a organelor hematopoetice: măduva osoasă, ganglionii limfatici, splina, și altele. Hematologia cuprinde în mare, două ramuri: o parte ne-oncologică și o parte oncologică. Afecțiunile din grupul onco-hematologic apar brusc, în plină stare de sănătate, au o evoluție destul de rapidă și din păcate nediagnosticate la timp, pot fi fatale. De exemplu, cunoscutele leucemii acute, cronice, limfoame de tot felul, diverse boli mieloproliferative, sindroame mielodisplazice, mieloame multiple și altele asemenea”, spune Elena Călin, medic specialist în Hematologie la Ovidius Clinical Hospital.

Însă cel mai frecvent motiv pentru care pacienții vin la medicul hematolog este anemia de diverse etiologii pe care pacienții o depistează la efectuarea unei hemograme de control, de cele mai multe ori. În afară de aceasta, pacienții se prezintă și pentru alte modificări rezultate din hemogramă, cum ar fi mai puține tromobocite sau mai multe leucocite, semne clare de dezechilbru pe baza cărora medicul hematolog diagnostichează o purpură imună primară sau diverse alte modificări. Diagnosticarea afecțiunilor hematologice se poate face doar în laboratoarele care analizează probe biologice, iar acestea se recoltează de către medicul hematolog în cabinetul său.

“Recoltăm analize de sânge, clasic, dar putem efectua și anumite manevre speciale cum ar fi puncția aspirat-medular și biopsia osteo-medulară.  Acestea sunt manevre speciale iar prelevarea se face cu ajutorul unor ace specifice. În cazul puncției aspirat-medular se recoltează puțin suc medular, iar în cazul biopsiei osteo-medulare se recoltează un fragment osos care va fi trimis la laborator, unde se va pune diagnosticul pe examenul anatomo-patologic și al imunohistochimiei” explică hematologul de la OCH, Elena Călin.

Puncția aspirat-medulară și biopsia osteo-medulară sunt minim invazive, se efectuează cu ajutorul unor ace speciale și întotdeauna sub anestezie locală. Prima dată medicul discută cu pacientul în cabinetul său, iar informațiile pe care le obține pe această cale îl vor ajuta pe specialist să elimine situațiile care ar putea periclita efectuarea biopsiei. Apoi pacientul se întinde pe pat pentru ca hematologul să caute reperele anatomice, adică cele mai bune puncte de pe corp de unde va putea recolta probele de laborator. Urmează dezinfecția locului și anestezia locală cu xilină.

“Manevrele durează în medie 30 de minute cu tot cu pregătirea pacientului, cu administrarea anestezicului, cu stabilirea reperelor anatomice și cu efectuarea manevrei propriu-zise” spune medicul Elena Călin.

Doar prima înțepătură doare puțin, după care locul injectat cu xilină (anestezic) începe să amorțească. Mai trec 10 minute și abia apoi medicul începe puncția propriu-zisă. În tot acest timp, pacientul simte doar un minim disconfort local: de durere nici nu poate fi vorba, câtă vreme este sub efectul anestezicului. Se extrage fragmentul osos sau lichidul medular, iar apoi se face hemostaza, adică oprirea sângerării. În câteva clipe totul s-a terminat. Doctorul Elena Călin a explicat ce pacienți trec cel mai des pragul cabinetului hematologic: care grupe de vârstă sunt preponderente și la ce semne de boală vin oamenii cel mai des la medic.

“Pacientul care intră în cabinetul hematologic de regulă prezintă astenie fizică marcată care apare în cazul anemiei sau transpirațiile profuze nocturne, sau mărirea de volum a ganglionilor superficiali, ori anumite vânătăi sau sângerări apărute spontan sau la traumatisme minore.  Pacienții cu afecțiuni hematologice intră în decada a doua sau a treia de vârstă, și vorbesc aici despre afecțiunile onco-hematologice. De regulă pacienții vârstnici prezintă afecțiuni oncologice. E bine să facem controale regulate la medic și e bine să recoltăm analize în mod regulat. Așa putem preîntîmpina apariția anumitor afecțiuni”, spune Elena Călin, de la Ovidius Clinical Hospital.

Afecțiunile oncologice sau cancerele cum mai sunt cunoscute, sunt greu de înțeles deocamdată, până și de către lumea academică medicală. În prezent, cancerul rămâne una dintre cele mai teribile probleme pentru medicină și cel mai de temut inamic al sănătății, unul care este departe de a fi înțeles pe deplin. Dacă s-ar cunoaște mecanismul lui exact, știința medicală s-ar pricepe mai bine să trateze și să vindece cancerul. Stilul nostru de viață și factorii poluanți care ne înconjoară pot fi doar factori favorizanți și nu cauzatori ale afecțiunilor hematologice. Factorii genetici primează: există anumite modificări care duc la apariția acestor boli.

“Putem să observăm aceste afecțiuni în stadiul lor incipient: putem vedea semnele și simptomele și practic nu putem preveni, dar putem preîntâmpina cumva și diagnostica la început o afecțiune oncologică. Iar o afecțiune oncologică diagnosticată corect și tratată adecvat poate fi ținută în frâu. Sfatul meu către pacienți este ca să-și recolteze analize periodic și să efectueze consult la medicul de specialitate, periodic. Nu trebuie să fiți timorați că trebuie să vă prezentați la medicul specialist pentru investigații suplimentare atunci când apare o problemă de sănătate, pentru analize și pentru un examen clinic”, spune doctorul Elena Călin, specialist hematolog la Ovidius Clinical Hospital.

Cum faci o programare la Ovidius Clinical Hospital

Ovidius Clinical Hospital este un spital multi-disciplinar cu dotări ultra-moderne, conceput să ofere îngrijiri de specialitate pacienţilor cu afecţiuni chirurgicale și medicale din numeroase de specialități.

Programul de lucru al Ambulatoriului este de luni până vineri, între orele 8.00 și 21.00 și sâmbătă între 8.00 și 15.00.

Spitalul are program permanent cu 2 linii de gardă în spital în specialitățile chirurgie generală și anestezie și terapie intensivă, dublate de linii de gardă la domiciliu în specialităţile chirurgie generală, anestezie și terapie intensivă şi imagistică medicală.

Informații și programări la telefon: 0241 480 400. E-mail: office@ovidius-ch.ro sau pe site-ul: www.Ovidius-CH.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*