FOTO VIDEO Bobotează atipică la Constanța. A lipsit gerul, dar nu am scăpat de tradiționalul călcat în picioare pentru Aghiazma Mare

Credincioșii s-au înghesuit să își ia sticlele cu aghiazmă. FOTO Cătălin Schipor

Dacă de Bobotează se vorbea în bătrâni de geruri năprasnice, anul acesta Boboteaza la malul mării a fost mai degrabă o primăvară timpurie, cu 12 grade în aer. Așa că la slujbă, pe faleza Cazinoului, s-au adunat peste 10.000 de oameni. Ei s-au înghesuit pentru a-și lua sticlele cu aghiazmă, deși Arhiepiscopia a pregătit 150.000 de recipiente pe lângă apa din butoaie.

Chiar dacă în fiecare an credincioșii care vin să asiste la Bobotează pe malul mării sunt asigurați că este aghiasmă pentru toată lumea, aceștia nu se pot abține să nu se înghesuie și să se calce în picioare la propriu pentru a-și umple sacoșile cu sticle de aghiasmă. Mulți au venit pe treptele Catedralei și pe faleza Cazinoului de la primele ore ale dimineții. Acolo a avut loc slujba ținută de IPS Teodosie la ora 8.40, iar la 11.30 alaiul a plecat spre faleză.

Ierarhul Tomisului a sfințit mai întâi apa din butoaie și apoi a plecat în larg cu o ambarcațiune a Forțelor Navale. Sfințirea apelor mării a fost urmată de aruncarea celor trei cruci de lemn în valuri. 20 de curajoși au sărit în apa. Printre ei, ca o premieră, s-a aflat și o fată de 30 ani. Crucile au fost recuperate rapid, iar înotătorii au primit cadouri simbolice din partea IPS Teodosie.

După ce slujba s-a încheiat, jandarmii Grupării Mobile „Tomis“ au început distribuirea PET-urilor cu aghiasmă credincioșilor. Participanții au uitat că au vârste înaintate și s-au călcat în picioare pentru a-și umple sacoșile cu sticluțe cu Aghiazma Mare. Doi copiii striviți între mama lor și gardul de protecție au fost salvați de jandarmi, care i-au scos din mulțime.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*