FOTO VIDEO Asfaltări ca la carte la Cernavodă. Experții analizează structura de sub carosabil pentru ca lucrările să fie de calitate

Structura de sub carosabil pe străzile din Cernavodă este analizată pentru ca asfaltarea să fie ca la carte. FOTO Cristina Niță.

Se lucrează de zor în Cernavodă în programul de refacere a infrastructurii rutiere din oraș și nu doar la asfaltări de străzi care n-au mai fost întreținute de ani de zile. Mai nou s-a trecut și la reabilitarea masivă a unor artere lungi de circulație. Strada Medigidiei, care întră în oraș pe la Centrala Nucleară și se continuă pe malul Canalului până la ieșirea pe centura ocolitoare va fi reabilitată complet, iar primăria vrea că lucrurile să fie făcute temeinic.

Asta înseamnă că firma constructoare nu se apucă de lucru până nu are un studiu făcut de experți ca să știe ce e sub actualul carosabil, pe ce sol stă șoseaua, cât s-a tasat, unde s-a lăsat și ce e de făcut acolo. Abia apoi se vor apuca de lucru, urmând soluția propusă de tehnicieni. Așa că zilele acestea, echipe de muncitori care sparg din loc în loc carosabilul făcând găuri mici și rotunde vor fi zărite în Cernavodă pe toată lungimea străzii Medgidiei. Sunt echipele de foraj care sapă în asfalt din loc în loc și scot eșantioane de materiale dure, ce vor fi analizate ulterior.

“Ne aflăm pe strada Medgidiei, în vecinătatea Centralei Nucleare din Cernavodă. Suntem într-un stadiu incipient al implementării proiectului de reabilitare și modernizare a străzii Medgidiei, împreună cu strada Canalului și drumul de centură, acesta fiind DJ 223 ce traversează localitatea Cernavodă de la ieșirea din localitate spre comuna Saligny și în partea cealaltă către comuna Seimeni. Proiectul se află în etapă de studiu geotehnic care se execută sincronizat și sub coordonarea expertului tehnic și al proiectantului general, întrucât vom executa concomitent studiile geotehnice, măsurătorile topografice și expertiza tehnică ce va stabili soluțiile privind reabilitarea străzii, astfel încât rezultatul să fie unul durabil și de calitate și ulterior finalizându-se cu proiectul tehnic pe baza rezultatelor studiului tehnic și a expertizei tehnice”, explică Silviu Bănuță, inginer în cadrul Primăriei Cernavodă.

Echipele de muncitori lucrează meticulos. Au pickhammere, ciocane rotopercutoare, generatoare proprii și o groază de scule și unelte. Unde lucrează, poliția locală îi ajută: se dirijează circulația astfel încât muncitorii să fie protejați, mașinile sunt deviate pe celălalt sens de mers, iar vitezele șoferilor sunt diminuate de agenții locali. Se lucrează în siguranță și protecție.

”Asta este prima dată când se face în modul acesta. Asta este un of al șoselei, un of al șoferilor – sunt înregistrate la Primăria Cernavodă 15 mii de autoturisme, și toată lumea își dorește străzi bune. E și of-ul primarului și al șoferilor în același timp. Noi, anul asta am făcut întreținerea la 72 de străzi (și le vom termina), mai avem ca și investiție strada San Sebastian Sur Loire care va începe cu infrastructura, cu tot ce trebuie, apoi strada Energiei și strada Călărași și bineînțeles acum, după expertiza asta vom face și de la intrarea în oraș – care este cea mai circulată – până la ieșirea din oraș, adică strada Medgidiei, strada Canalului și drumul de centură” spune viceprimarul din Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Studiul geotehnic care se face acum în Cernavodă este folosit la proiectarea oricărei construcții de inginerie civilă, și aduce la cunoștința constructorilor și arhitecților o mulțime de valori referitoare la terenul de fundare. Scopul efectiv al studiului este să ofere informații cu privire la natură terenului pentru ca proiectanții să știe cum se va dimensiona structura de rezistență a drumului. Pe baza acestor rezultate ieșite din studiul geotehnic se face o proiectare corespunzătoare și eficientă din punct de vedere economic.

“Strada are o lungime de aproximativ 6 kilometri, iar modernizarea ei vizează pe de o parte, reabilitarea carosabilului care va fi stabilit acum la etapa de expertiză și studiul geotehnic. Ulterior se vor face la suprafață extinderi de trotuare în zona străzii Canalului pentru a face legătura pietonală a cartierului Columbia cu centrul orașului și cu zona industrială din Portul Cernavodă. În plus, se va înființa o pistă de biciclete care va traversa efectiv localitatea Cernavodă de la intrarea în oraș dinspre Saligny până la ieșirea către Seimeni” explică Silviu Bănuță, inginer în cadrul primăriei Cernavodă.

Primăria Cernavodă își dorește un studiu geotehnic corect, pentru că în acest fel se poate dimensiona corespunzător structura de rezistență a viitoarei șosele reabilitate. Cu niște cifre corecte pe masă, proiectanții evita supradimensionarea structurii de rezistență și economisirea unor sume importante de bani. Aceleași valori exacte îi ajută pe tehnicieni să evite și cazul de subdimensionare, ce ar conduce în timp la stricarea drumului. Iar ca să îl repari mai apoi, costă infinit mai mult decât să-l faci durabil din capul locului.

“Asta e cea mai lungă arteră din oraș, are 3 kilometri și este emblema noastră – intrarea în oraș pe la Centrală Nucleară, și drumul de centură care arată deplorabil pentru că nu s-a mai investit de foarte mulți ani după ce s-a făcut; la fel e și strada Canalului care este făcută din beton-beton. Dacă expertiza ne va permite să punem asfalt deasupra betonului… în Germania așa se procedează: mai întâi betonează straturile inferioare peste care pun asfalt. Să vedem ce soluție ne dă expertul. Una peste alta vor ieși niște șosele foarte bune. Oamenii din Columbia ne-au cerut să le facem și un trotuar ca să se poată circula și pietonal – vom face și asta – apoi mai sunt niște casete Geiger de preluarea apei de ploaie care vor fi și ele incluse în proiectul respectiv și în concluzie va fi o lucrarea sănătoasă! Anul asta sperăm să terminăm tot, deși sunt sceptic un pic, dar vrem să le facem de calitate și să terminăm cu gropile din Cernavodă care până acuma se tot peticeau. Cu această lucrare vom închide capitolul asfaltarea străzilor din Cernavodă!” spune cu satisfacție viceprimarul orașului Cernavodă, Șerif Cîrjali.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*