FOTO VIDEO Aparatură ultramodernă de radioterapie la Clinica MedEuropa. Pacienții cu afecțiuni oncologice beneficiază de un tratament mai eficient cu mai puține efecte secundare

Clinica MedEuropa din Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Radioterapia utilizează radiațiile ionizante ca metodă de tratament pentru tumori maligne. Aparatura în acest domeniu a cunoscut o permanentă evoluție, cu scopul de a administra doza de iradiere în tumoră cu limitarea efectului asupra țesuturilor sănătoase din jurul acesteia. Noile tehnologii, existente în clinica MedEuropa, ajută în iradierea semnificativă a tumorii, prin administrarea dozelor cu adaptare la fiecare pacient. Centrul de Radioterapie MedEuropa dispune de un accelerator liniar Elekta Infinity, de un computer tomograf Siemens Somatom Definition AS și de echipamente de dozimetrie PTW, utilizate pentru calibrarea și verificarea periodică a calității iradierii.

Jurnaliștii Constanța NEWS au mers la clinica MedEuropa din Constanța ca să înțeleagă mai bine cum funcționează noile tehnologii de radioterapie și au stat de vorbă cu doctorul Georgel Godja. Este medic specialist în radioterapie și unul din membrii comisiilor oncologice de la MedEuropa.

“Noi folosim un accelerator LINEA Elekta Infinity de ultimă generație, upgradat după ultimele sisteme fizico-medicale. Acest aparat are capacitatea de a modula intensitatea iradierii după forma tumorii și după constituția și anatomia pacientului, protejând organele la risc și dozând medicația către organul-țintă cu o intensitate mult mai mare.

Aparatul acționează cu o doză foarte precisă de tratament de iradiere. Doza de iradiere precisă și țintită asupra organelor și asupra tumorei are drept consecință o durată de tratament mult mai scurtă, iar efectele secundare sunt mult mai puține”, explică Georgel Godja, medic specialist radioterapie la MedEuropa.

Aparatele de radioterapie generează fotoni X de diverse energii care sunt dirijaţi către tumoră. Odată ajunși acolo, fotonii sunt absorbiţi în ţesuturi unde produc ionizări care lezează nucleul celulei și implicit ADN-ul acesteia. Rezultatul final este distrugerea celulei canceroase. Diferențele de la o tehnologie la alta constau în doza de radiație pe care o administrează aparatul și, foarte important, acuratețea fasciculului de radiații.

“Sintagma tratament de înaltă precizie cu aparatura modernă  pe care o deținem noi în clinică se referă la doza de iradiere care merge țintit asupra tumorei, protejând astfel organele vulnerabile.

Principalul beneficiu este reducerea efectelor secundare asupra acestor organe, iar asta înseamnă că, dacă un tratament este făcut cu o mai mare precizie, doza este prescrisă într-o cantitate mai mare asupra tumorii, iar organele vulnerabile vor fi cu atât mai bine protejate” spune medicul Georgel Godja.

Avantajele aparaturii de ultimă generație sunt multe, iar cele mai importante se cuantifică într-un tratament mai eficient, de o mai scurtă durată și cu mai puține efecte secundare asupra pacientului.

“Cu siguranță, tipul de aparatură mai veche afectează organismul, pentru că durata tratamentului este mai mare, expunerea la doza de iradiere este cu atât mai lungă, iar aparatura nouă scurtează timpul de tratament și durata fiecărei ședințe, în timp ce aparatura veche are un timp de etalare mult mai mare, mai îndelungat.

De aici decurg și efectele adverse asupra organelor vulnerabile, deoarece expunerea îndelungată nu este benefică pentru pacient” spune Georgel Godja, medic specialist radioterapie la MedEuropa.

La MedEuropa, echipa care se ocupă de acceleratorul liniar de particule este complexă: există un medic fizician care pregătește planul de tratament împreună cu medicul curant, iar la aparat, rolul cel mai important îl are tehnicianul.

“Avantajele aparaturii de la noi sunt majore. Timpul e foarte scurt, adică ședința de iradiere decurge într-un timp scurt și efectele adverse asupra organelor vulnerabile sunt mai puține sau chiar deloc.

Asta ne dorim și încercăm cu aparatura noastră, să oferim un tratament de calitate, cât mai bine țintit, cu o protecție cât mai bună a organelor vulnerabile și, evident, cu reducerea efectelor secundare. Apoi, faptul că aparatele sunt noi și ultramoderne  înseamnă că nu se strică și nu generează liste de așteptare lungi” spune doctorul Godja.

Cu tehnicile moderne de modulare a intensităţii, medicii de la MedEuropa reuşesc să scadă considerabil doza maximă de iradiere din ţesuturile sănătoase, adiacente tumorii.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*