FOTO VIDEO Anul 2018 aduce zeci de proiecte importante pentru orașul Cernavodă. Primăria a primit deja finanțarea și așteaptă vremea bună pentru demararea lor

Bazin de înot în Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

“Semne bune anul are!” spune un vers din plugușorul românesc, iar la Cernavodă am numărat 37 dintre ele. Mai exact, 37 de proiecte care așteaptă să fie demarate în acest an, odată cu instalarea vremii favorabile în construcții. Pentru că planurile sunt făcute, bani există, mai urmează ca vremea să permită și oamenii se apucă de treabă.

“Anul acesta va fi un an plin, după părerea mea. Vor începe proiectele mari și pot să le enumăr: va începe Via Verde care deja urmează să se liciteze, piscina semiolimpică, stadionul – reabilitarea lui, reabilitarea drumurilor din oraș cu covor asfaltic, plus proiectele vechi pe care le vom termina. Printre ele sunt: locuințele sociale – containerele, le spunem noi, care se fac în zona Columbia și mai avem reabilitarea garnizoanei care a început anul acesta – e o clădire reprezentativă, chiar aici, în buricul târgului” spune viceprimarul orașului, Șerif Cârjali.

Omul vorbește cu însuflețire și pare foarte mulțumit că primăria a reușit să pună pe hârtie atâtea lucruri și să asigure și finanțare pentru realizarea lor. 37 de planuri par multe pentru un oraș de dimensiunea pe care o are Cernavodă, dar oamenii de aici sunt ambițioși. Și asta nu e tot.

“În prezent Primăria Cernavodă derulează 37 de proiecte în total, iar lista va fi completată anul acesta și cu alte proiecte noi care au ajuns în atenția primăriei ca urmare a solicitării cetățenilor. Un exemplu ar fi preluarea apelor pluviale din zona Portului și de pe poalele dealului Sofia. În felul acesta am fi în deplină siguranță cu centrul orașului. Este doar un exemplu. Cele 37 de proiecte sunt grupate mai ales pe investiții prioritare pentru oraș și pe infrastructură” ne explică Marian Iordache.

Cel mai frumos proiect se numește Via Verde. Este un viitor parc care își propune să revitalizeze orașul Cernavodă prin refuncționalizarea terenurilor destructurate și crearea de spații verzi pentru petrecerea timpului liber. Cu alte cuvinte va transforma o pârloagă în cea mai frumoasă zonă de agrement din oraș. L-am întrebat pe viceprimar cum va arăta “Via Verde”.

“Via Verde e zona de la Gara Fluvială cum o știu toți, pe marginea Canalului, o pârloagă unde vrem să facem o zonă de promenadă. Vor fi locuri de joacă, agrement, spații verzi – va fi o zona extraordinară! În capul ei va fi o piscină semiolimpică care se va deschide pe timp de vară, se va putea face și plajă în același timp, și în capăt de tot va fi un cinema în aer liber unde  poți să te duci cu mașina să vezi un film. Toată zona aceea se va înfrumuseța pe malul Canalului” spune viceprimarul Șerif Cârjali.

Proiectul Via Verde intenționează să restructureze peste 7 ha de teren abandonat, neîngrijit și nefolosit, în spații verzi de tip parc, cu amenajări de petrecere a timpului liber prin sport, mișcare și evenimente culturale.

“Este un teren viran fără valoare estetică, dar va fi pus în valoare prin implementarea acestui proiect care în mare parte (60-70%) va avea lucrări de terasamente, spații verzi, alei, piste de biciclete, foișoare și tot ce înseamnă zonă de agrement. Se va desfășura pe o perioadă de 18 luni din momentul începerii lucrărilor, cuprinde 2 zone – una pe marginea Canalului de la parcarea Gării Fluviale până la intersecția cu strada Ovidiu (zona aceasta fiind și prioritară, inclusiv prin caietul de sarcini). Anul acesta intenționăm să o recepționăm deja. În cealaltă parte a contractului urmează să tratăm cea de-a două zona: cea din proximitatea fostei Fabrici de Ciment, până la strada Salciei, care se află în zona Columbia” ne explică Silviu Bănuță, șeful serviciului achiziții din primăria Cernavodă.

Un proiect de suflet pentru micii sportivi

Parcul de pe malul canalului se va termina în gardul bazinului de înot.  Locuitorii din Cernavodă vor avea un bazin de înot semiolimpic de care se va bucura toată lumea.

“Bazinul olimpic este un vis pe care cernavodenii îl au mai demult; într-un proiect pe care Guvernul României îl pusese în proiectul de centru cultural și sportiv pentru oraș era și un bazin olimpic inclus acolo. Din păcate Guvernul României a sistat acea finanțare de câțiva ani de zile, iar actuala conducere a primăriei împreună cu conducerea județului au făcut și fac demersuri în continuare pentru reluarea programului social până la finalizarea lui, pentru că este o investiție începută și ar fi firesc să se termine. Totuși, până la această soluție, în zona de pe faleză, în apropierea Dunării, în urmă cu un an și jumătate a pornit un studiu de fezabilitate cu un plan urbanistic de zonă și cu o documentație tehnico-economică pentru construcția unui bazin semiolimpic; scopul este, pe de o parte, învățarea înotului pentru copii și, apoi, să avem și  o zonă de înot și sporturi acvatice pentru cetățenii din Cernavodă” spune Marian Iordache.

Soluția găsită de primărie este o construcție amovibilă, adică bazinul de înot va avea un acoperiș de tip “balon” care asigură o diferență de temperatură de maximum 10 grade între apă și mediul ambiant. Pe timpul verii acoperișul se va da la o parte, iar bazinul va fi total descoperit. Va fi administrat de către Asociația Sportivă din Cernavodă, iar în această perioadă au început deja achizițiile pentru echipamentele de pompare și filtrare a apei, și s-a desemnat firma câștigătoare ca urmare a unei licitații.

“Bazinul de înot este o investiție deja contractată care așteaptă vremea bună pentru începere, se va amplasa imediat unde se termină parcul Via Verde. Va fi acoperit și va funcționa tot anul. Bazinul e plănuit să fie gata undeva la jumătatea anului curent, cel mai târziu în septembrie” spune Silviu Bănuță, șeful serviciului achiziții din primăria Cernavodă.

“Urmează ca odată cu instalarea vremii bune care permite lucrările de construcții să înceapă săpătura, realizarea cuvei din beton, a camerei mașinilor, echipamentelor și tot ceea ce este necesar. Termenul de execuție este de 6 luni și noi estimăm că undeva în luna septembrie se va face punerea în funcțiune” spune Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă.

Însă anul 2018 pune mult mai multe provocări în față edililor de la Cernavodă, nu doar parcul Via Verde și bazinul de înot. În România, eterna problemă care pare să canalizeze toate energiile administrative o reprezintă drumurile. Nici Cernavodă nu face excepție, însă măcar ia taurul de coarne.

“Străzile, care nemulțumesc pe toată lumea, reprezintă prioritatea numărul 1 în Cernavodă și ele vor fi abordate pe trei programe importante: avem un program de reabilitare carosabil, avem un program de reabilitare trotuare și avem un program de investiții în domeniul infrastructurii rutiere care cuprinde înlocuiri de conducte de apă, îmbunătățirea rețelei de canalizare pluvială și menajeră și ulterior realizarea infrastructurii drumului și aducerea lui la o stare de circulație normală”, spune Marian Iordache, consilier al primarului din oraș.

Viceprimarul Șerif Cârjali spune că administrația are undă verde și de la Inspectoratul de Stat în Construcții: “Reabilitarea tuturor străzilor? Am vorbit cu Inspectoratul de Stat în Construcții și ne-au spus că se poate lua stratul de uzură și se poate pune covor asfaltic și anul trecut chiar am început să facem asta și am rebilitat în acest fel multe străzi ca să nu mai fie petice de zici că-i “faianțată” toată Cernavodă” spune cu năduf, vicele.

Pregătirea străzilor cu asfalt nou nu e doar un moft electoral sau un punct pe o listă de lucrări: planul asfaltării are bătaie lungă pentru anii care vin. Primăria pregătește redesenarea circulației prin oraș, motivată de creșterea traficului auto, iar un carosabil bun înseamnă o problemă de trafic pe jumătate rezolvată.

Marian Iordache spune că: “Anul trecut, primăria a realizat un studiu de trafic în Cernavodă. Ca peste tot în țară, ultimii ani au însemnat o creștere semnificativă a volumului de trafic, a crescut mult numărul de posesori dar și de autovehicule din oraș  și parcarea și circulația rutieră în oraș în unele zone creează ambuteiaje. Câteva din străzile din centru se vor transforma în sensuri unice astfel încât circulația rutieră să fie una cât mai fluidă, să se evite ambuteiajele și enervarea șoferilor și a pietonilor în trafic. Trebuie ca până la venirea sezonului cald, să introducem reguli noi de circulație rutieră, reguli care vor fi comunicate din timp. Vor fi și în dezbatere publică, astfel încât să fie însușite de conducătorii auto din oraș.”

Circulație nouă pe străzi noi: cam acesta pare să fie planul “în mare”, la Cernavodă. Iar lista străzilor este lungă și se întinde pe câteva foi pe care le frunzărește viceprimarul Cârjali.

“Vom reabilita Strada Tudor Vladimirescu,Străzile Cloșca, Dobrogeanu Gherea, Horia, Crișan, Mircea cel Bătrân, Aleea Florilor, Aleea Mălinului, Nicolae Bălcescu, Mihai Eminescu,Strada Canalului,Strada Medgidiei… Toate acestea le bugetăm și le pornim anul acesta. Vrem ca să le definitivăm. Față de Guvern care bagă banii la consum, noi îi băgăm la investiții. Investițiile îți aduc mai departe alți bani, prin impozite, taxe și firmele care vor lucra la proiectele respective. Avem și bani, din resurse proprii. Bugetul anului trecut a fost în jur de 100 de milioane – noi am previzionat 103 și s-au încasat 98 de milioane; anul acesta cam tot pe aceeași sumă ne bazăm, adică 100 de milioane. Am accesat și fonduri guvernamentale, de la Ministerul Dezvoltării – pentru extinderea Cernavodei cu o zonă de reabilitare și infrastructură în care vor veni șosele, iluminat, canalizare, apă potabilă. Acum vrem să introducem și termoficarea. Sunt 11,5 milioane de la Guvern care urmează să ni se aprobe zilele următoare” spune viceprimarul orașului, Șerif Cârjali.

Străzile de pe lista asfaltării nu au fost reabilitate până acum pentru că o parte dintre ele trebuie să suporte lucrări de introducere a rețelei termice. Ambiția actualului primar, Liviu-Cristian Negoiță, este ca în oraș să se extindă rețeaua termică la toate locuințele din oraș, astfel încât toată lumea să beneficieze de energia termică ieftină care este produsă în Cernavodă și ca toată lumea să înțeleagă că orașul Cernavodă este acel “oraș-energetic” de care se vorbește în România. Pentru că aceste străzi sunt afectate de șanțuri, ar fi fost păgubos să se facă asfaltarea și apoi să se sape șanțurile pentru conductele de agent termic. Acum însă, pe măsură ce proiectul de extinderea rețelei termice se realizează, se va realiza și asfaltarea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*