FOTO Solarii distruse de zapada abundentă și de viscol. Direcția Agricolă centralizează situația pagubelor

Solarii distruse de viscol la Topraisar și Kogălniceanu
Solarii distruse de viscol la Topraisar și Kogălniceanu

Urmare a fenomenelor meteorologice deosebite care au afectat judeţul Constanţa în perioada 6- 8 ianuarie 2017, mai multe solarii au fost distruse în totalitate, iar altele au înregistrat daune de peste 40%. Până la această oră, Direcţia pentru Agricultură a judeţului Constanţa a primit înştiinţări din partea legumicultorilor din zona Tariverde, care au comunicat faptul că vântul puternic şi zăpada abundentă le-au distrus solariile în proporţie de 100 % pe o suprafaţă de 18.500 mp, în proporţie de 50% pe o suprafaţă de 1000 mp şi 40% pe o suprafaţă de 1000 mp. Semnale asemănătoare s-au primit din zonele Mihail Kogălniceanu şi Topraisar.


Vă mai recomandăm:

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, în prag de Cod Portocaliu: “Nu porniți la drum decât în situații de urgență!”

Constanța, din nou sub Cod Portocaliu de viscol, ninsoare puternică și polei. Avertizarea este valabilă de marți seara

FOTO După zăpadă, Constanța e sufocată și de gunoaie

Reactorul 1 al Centralei Nucleare de la Cernavodă, desincronizat de la Sistemul Energetic Național

FOTO Solarii distruse de zapada abundentă și de viscol. Direcția Agricolă centralizează situația pagubelor


În ceea ce priveşte cultura verde, specialiştii Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Constanţa au luat legătura cu mai mulţi producători agricoli care au apreciat că, deocamdată, nu se înregistrează situaţii deosebite la culturile de grâu şi orz, acestea fiind, în mare parte, protejate de un strat benefic de zăpadă. Probleme ar putea interveni în zonele în care viscolul a lăsat descoperite culturile. Temeri sunt în privinţa culturii de rapiţă, mai ales în zonele în care această cultură a rămas fără stratul protector de zăpadă. În nordul judeţului sunt certitudini legate pierderile suferite la cultura de rapiţă.

La viţa de vie, deocamdată nu sunt date certe legate de o posibilă calamitate. Probleme ar putea apărea în cazul în care temperatura ar scădea sub -20 grade Celsius cel puţin 4 zile. Potrivit buletinului agrometeorologic furnizat de Administraţia Naţională de Meteorologie: „Pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita biologică critică de rezistenţă a plantelor(Tmin. ≤-10…-15…-20°C), la culturile de toamnă semănate tardiv, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, sau cu strat superficial (sub 10 cm), se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături)”. Specialiştii recomandă efectuarea controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole.

“Direcţia pentru Agricultură a judeţului Constanţa a solicitat Primăriilor din judeţ o centralizare a tuturor situaţiilor deosebite apărute ca urmare a fenomenelor meteorologice extreme. Acestea vor fi probabil completate de noi informaţii ce vor apărea după codul portocaliu prognozat să înceapă în această seară”, a declarat ing. Ioan Albu, directorul executiv al Direcției Agricole.

Judeţul Constanţa are o suprafaţă agricolă de 558.204 ha. În toamna anului 2016 au fost însămânţate 352.663 ha, din care: 186.855 ha grâu, 28.410 ha orz de toamnă, 18.945 ha orzoaică de toamnă, 35.800 ha rapiţă de toamnă, 82.653 culturi verzi.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*