FOTO S-a încheiat „DAPYX” 2018, cel mai mare Festival de gen din Estul Europei

Festivalul Dapyx continuă să fie un succes. FOTO Primăria Medgidia

Primăria Municipiului Medgidia a organizat în perioada 27 – 30 aprilie 2018, pe stadionul ”Iftimie Ilisei”, a doua ediție a Festivalului Internațional de Jocuri și Reconstituiri Istorice ”Dapyx”, singurul festival de reconstituiri istorice din România care acoperă momente din trei perioade istorice: Antichitate, Evul Mediu, perioada Modernă – Contemporană.

Desfășurat sub sloganul „La Medgidia eroii nu mor niciodată!” evenimentul a reunit peste 400 de participanți din partea asociațiilor invitate, transformând Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice – DAPYX, în cel mai mare festival de gen din Estul Europei și reconfirmând avengura unui eveniment care a primit recunoașterea valorii culturale chiar din partea instituțiilor europene, prin acordarea unei finanțări ce acoperă costurile următoarelor două ediții.

Pe parcursul manifestării au avut loc demonstrații de luptă, ateliere tematice de ceramică, pielărie, fierărie, țesătorie, gastronomie, lupte cu gladiatori, antrenamente demonstrative, reconstituiri de bătălii istorice susținute de reenactorii prezenți în taberele antice, medievale și ale soldaților participanți la Primul Război Mondial. În premieră, în cadrul festivalului au fost introduse activități cu efecte educaționale: Librăria de Istorie – care a propus, cu mare succces, o serie de cărți ale scriitorilor Ovidiu Dunăreanu și Cristian Cealera, ultimul fiind prezent în fiecare zi la librărie pentru a lua contact cu toate curiozitățile publicului, concursul de cunoștințe istorice dedicat părinților, dar având drept căștigători… copiii, 40 de elevi urmând să câștige o excursie la Mausoleul de la Mărășești.

O altă premieră înregistrată la DAPYX 2018 a fost invitația adresată unor personalități locale din domeniul Istoriei și Educației de a deveni parte a boardului festivalului, între aceștia fiind și doi dintre cei mai inimoși istorici dobrogeni, Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Național Regele Ferdinand I Filiala Constanța și Sorin Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Deschiderea festivalului a fost făcută, ca și la prima ediție, cu o paradă impresionantă, desfășurată pe principalele artere ale municipiului, la care au participat membrii tuturor asociațiilor prezente: Asociația Culturală Tomis Constanța, Asociația Amicii Muzeului Zalău, Asociația Castrum Novis Sibiu, Asociația Mos Maiorum Ulpiae Serdicae Bulgaria, Asociația DVX Anticae Bulgaria, Asociația Ordinul Cavalerilor de Mediaș, Grupul de Reconstituire Istorică Terra Ultrasilvana Brașov, Asociația Tradiția Militară București, Asociația Deutsches Freikorps București, Societatea Cultural Artistică de Tineret Concret București, SC Antares Corporasion SRL, Asociația Enciclopedia Dacică, Asociația Tradiții Ostășești, Asociația Culturală Omnis Barbaria, Folklorni Ansambl Valiko Kolo, Asociația Novi Sad Serbia, Asociația Vivat Tomis, Cercetașii Marini Constanța, Asociația Cultural Artistică Vulturii Carpaților, Uniunea Democrată a Turco Tătarilor Musulmani din Romania, cărora li s-a alăturat și un grup de militari din Garnizoana Medgidia.

O surpriză plăcută pentru asistență numeroasă care a întâmpinat și urmărit parada a fost alăturarea de reenactori a reprezentanților grupurilor de dansuri populare din Medgidia și a sportivilor mici ai CSM Medgidia. Ca și la ediția precedentă, pe jumătate din traseu, parada a avut în frunte fanfara Forțelor Navale, condusă de colonelul Cornel Ignat.

Pe parcursul evenimentului, publicul de toate vârstele s-a bucurat de un adevărat regal de prezentări ale istoriei, pe gazon fiind reconstituite mai multe bătălii importante, între care și Ultima luptă a lui Dapyx și Lupta lui Vlad Țepeș împotriva otomanilor la Giurgiu.

Serile acestui eveniment major pentru municipiul Medgidia au stat sub semnul muzicii de calitate, prin prezența trupelor și artiștilor consacrați precum: Spitalul de Urgență, Vunk, Compact, Nicolae Botgros și Orchestra „Lăutarii” din Chișinău împreună cu invitații lor, Loredana, Holograf, Andra și Smiley.

Bineînțeles, nu putea lipsi Marea Bătălie cu Perne așteptată cu nerăbdare de foarte mulți din spectatorii prezenți în tribunele stadionului Iftimie Ilisei, care pur și simplu au năvălit peste sacii cu perne și au pornit la luptă pe toată întinderea gazonului, sub îndrumările prezentatorului ultimei seri, Daniel Buzdugan.

Festivalul s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii, construit pe un fond muzical special, care a îndreptat privirile zecilor de mii de spectatori spre cer, timp de minute în șir.

Festivalul de Jocuri și Reconstituiri Istorice DAPYX a primit recunoașterea valorii sale educaționale și culturale de înalt nivel chiar de la organismele europene, care au apreciat întreaga desfășurare a primei ediții și au decis finanțarea a două ediții ale festivalului, în cadrul proiectului „Culture Eternity” pe care municipalitatea din Medgidia îl desfășoară în parteneriat cu municipalitatea din Elena (Bulgaria). Aprecierea de care proiectul s-a bucurat este subliniată de punctajul excelent obținut de proiect, acesta fiind cotat al 6-lea din 57 de proiecte depuse în vederea finanțării.

Proiectul „Culture Eternity” finanţat prin Romania – Bulgaria Cross – Border Cooperation Operational Programme are ca obiectiv principal conservarea patrimoniului cultural și îmbunătățirea utilizării durabile a resurselor culturale între cele două țări partenere. Principalele activități care se vor derula în cadrul proiectului sunt: organizarea a două tabere de pictură în primii doi ani de implementare, organizarea a 12 ateliere de artă cu diverse tematici (pictură pe apă, decupaj și pictură pe lemn, pe ceramică și carton), precum și desfășurarea a două ediții ale Festivalului de Jocuri și Reconstituiri Istorice DAPYX. Valoarea proiectului ,,Culture Eternity”, stabilită prin bugetul de finanțare este de 2.066.301,88 lei cu T.V.A.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*