FOTO Operațiune spectaculoasă în largul Mării Negre. Sistemul de transfer al țițeiului care ajunge la rafinăria Petromidia a fost înlocuit

Scafandri Petromidia în acțiune. FOTO KMG International
Scafandri Petromidia în acțiune. FOTO KMG International

Echipamentele necesare transferării țițeiului prin terminalul petrolier operat în Marea Neagră au fost înlocuite. Lucrarea ajunge la o valoare record: 3,5 milioane de dolari au fost investite până acum.

Reprezentanții KMG International, compania – mamă a Midia Marine Terminal spun că “proiectul a vizat înlocuirea întregului sistem flexibil de transfer al ţiţeiului de la navele petroliere către parcul de rezervoare al rafinăriei Petromidia. Lucrările de mentenanţă capitale obligatorii menţin terminalul maritim în condiţii optime de siguranţă şi performanţă”.

Lucrările au însă și un alt rol important – menținerea protecției mediului marin. Compania investește 200 mii de dolari la fiecare doi ani, peste 1,4 milioane dolari la fiecare patru ani și aproximativ 4 milioane de dolari la fiecare 8 ani pentru aceste lucrări.

Operațiunea în sine este una spectaculoasă. 6 ambarcațiuni și 20 de scafandri au lucrat 24 ore din 24 timp de 16 zile. Proiectul a fost realizat cu participarea companiei Rominserv, contractorul general al KMG International, pentru aprovizionarea furtunelor şi lucrările efectuate pe uscat.

“Sistemul de furtune flexibile al terminalui petrolier offshore din Marea Neagră este format din două şiruri de furtune din cauciuc ranforsat cu spirală metalică, având o greutate cuprinsă între 3,5 şi 5 tone, prevăzute cu dublă carcasă special concepută pentru protejarea mediului marin, în caz de avarie.

Acest sistem are în componenţă două şiruri de furtune plutitoare cu lungimi de aproximativ 270 metri fiecare şi două şiruri de furtune submarine, garantate la o presiune de 19 bari, fiind construite în conformitate standardele internaţionale dar ţinând cont şi de condiţiile hidro – meteo specifice din zona în care este amplasat, 9 Km est faţă de portul Midia Năvodari. Durata de viaţă în serviciu a acestor furtune este de 2 ani doar pentru cele plutitoare care funcţionează în condiţii de mare stres, de 4 ani pentru furtunele submarine şi de 8 ani pentru celelalte furtunele de transfer. Ansamblul de furtune al terminalului petrolier offshore de la Midia valorează cca. 3 milioane USD”, adaugă sursa citată.

Prin intermediul terminalului petrolier din largul Mării Negre au fost descărcate peste 23 milioane tone de ţiţei de la începutul anului 2009 până în septembrie 2015 şi au fost operate în siguranţă 276 de nave. Terminalul a rezistat fără avarii, în condiţii de frig sever şi la furtuni violente cu valuri care au depăşit 8 metri în zona acestuia fiind proiectat să funcţioneze pentru o perioadă de minim 25 de ani.

În prezent, terminalul asigură necesarul de ţiţei al rafinăriei Petromidia – cea mai mare unitate de profil din România, care a prelucrat în anul 2015 cantitatea record de 5 milioane tone de ţiţei de la punerea în funcţiune (1979), atingând, astfel, capacitatea maximă de producţie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*