FOTO De Ziua internaţională a Bastonului alb, 45 de calculatoare pentru nevăzătorii din Constanţa au fost pregătite de LIONS Club

Nevăzătorii din Constanța au acces la internet și biblioteci digitale cu ajutorul unei donații a Lions Club Constanța. FOTO Lions Club Constanța

Proiectul BatPro – Calculatoare pentru Nevăzători a ajuns la final, LIONS Club Constanța urmând să doneze un ultim lot de 45 de calculatoare special adaptate nevoilor nevăzătorilor. Computerele au fost adunate din donații, fiind oferite persoanelor membre ale Asociaţiei Nevăzătorilor – filiala Constanţa.

Proiectul s-a desfășurat pe parcursul a cinci ani, numărul total de calculatoare donate în regiunea de sud-est a ţării (Constanța, Tulcea, Galați, Focșani, Călărași) ajungând la 230. În toată această perioadă, alături de LIONS Club Constanța s-au aflat partenerii și prietenii de la Asociația Nevăzătorilor, filiala Constanţa.

La baza proiectului, desfășurat la nivel național și la care au aderat mai multe cluburi LIONS, a stat ideea ca nevăzătorii să poată avea acces la o multitudine de informaţii (cărţi audio, ziare pe internet, radio pe internet, jocuri, etc.) folosind calculatorul, fără a avea cunoştinţe de utilizare. Astfel, noile tehnologii au devenit familiare nevăzătorilor.

Aplicația creată în cadrul BatPro permite persoanelor cu deficiență de vedere ca, folosind doar patru taste (sus, jos, stânga, dreapta), să poată accesa o colecţie de peste 40.000 de cărţi audio, ziare, posturi de radio pe internet, informaţii meteo, horoscop, curs valutar şi rezultate sportive. Totodată, aplicaţia conţine şi câteva cursuri interactive, dezvoltate special pentru nevăzători: curs de învățare a tastaturii, curs de navigare pe internet şi un curs de utilizare a unui editor de texte. De asemenea, pentru petrecerea timpului liber sunt încorporate şi câteva jocuri.

LIONS Club Constanţa este o organizație de voluntariat, care face parte din marea familie LIONS Club Internațional, alături de peste 1,4 milioane de voluntari din peste 200 de ţări din întreaga lume. Motto-ul asociaţiei este „WE Serve” (Noi servim). În cei 27 de ani de activitate, proiectele LIONS Club Constanţa s-au îndreptat cu precădere către domenii precum sănătate, mediu şi educaţie, venind atât în ajutorul tinerilor, cât și vârstnicilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*