Finala Competiției Naționale CanSat 2018 se desfășoară la Constanța

Aeroportul Tuzla
Aeroportul Tuzla

Între 3 și 6 mai 2018, nouă echipe de elevi de liceu participă la finala Competiției Naționale CanSat 2018. Evenimentul face parte din calendarul ESERO România, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA).

Ediția de anul acesta este organizată de Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, în colaborare cu Aeroportul Internațional „Alexandru Podgoreanu” Tuzla.

Competiția CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 mililitri.

CanSat-ul va fi lansat de la o altitudine de aproximativ un kilometru, va trebui să îndeplinească o misiune și să aterizeze în condiții de siguranță. Proiectele selectate pentru ediția din acest an vor fi lansate cu ajutorul unui avion. Campania de lansare va avea loc pe Aeroportul Internațional Alexandru Podgoreanu Tuzla.

Înainte de lansare, CanSat-ul pregătit de fiecare echipă va trece printr-o inspecție tehnică ce va determina dacă acesta întrunește condițiile impuse pentru dimensiune, greutate, comunicații radio și parașută.

Evenimentul include următoarele activități:

• 3 mai, ora 14:30, la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța: Festivitatea de deschidere și prezentările inițiale ale echipelor.
• 4 mai, ora 11:00, pe Aeroportul Internațional „Alexandru Podgoreanu” Tuzla, Constanța: Lansarea sateliților CanSat din avion de la o altitudine de 1000m.
• 5 mai, orele 14:00 – 19:00, la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța: Prezentările finale ale echipelor participante și festivitatea de premiere.

Echipele selectate pentru etapa finală a competiției sunt:

• „Sincron”, Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț, coordonată de prof. SAUCIUC Gheorghe
• „TOMIS 4”, Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”, Constanța, coordonată de prof. BĂRARU Ion
• „Carmen Sylva 3: Inspiration”, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud , coordonată de prof. ȘERBU Florin Constantin
• „IVEX” („Ienăchiță Văcărescu Explorers”), Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, Târgoviște, coordonată de prof. VOICULESCU Mihaela
• „Thunderbolt”, Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab”, Râmnicu-Vâlcea , coordonată de prof. RADU Emilia
• „Flying Bots”, CoderDojo Timișoara @Startup Hub (Moisil), Timișoara, coordonată de prof. TICIU Radu
• „Team eXplorers”, Liceul Tehnologic “Nicolae Teclu”, Copșa Mică, coordonată de prof. BERGER Denis Adrian
• „Mikó18-CanSat”, Liceul teoretic „Székely Mikó”, Sfântu Gheorghe , coordonată de prof. PETŐ Maria
• „Canescent”, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București, coordonată de prof. STOICA Ioana

Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat 2018, organizată de Agenția Spațială Europeană.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*