Filmul documentar „În memoria Elenei Roizen“ a fost proiectat la Centrul Cultural din Ovidiu ce îi poartă numele

Bustul Elenei Roizen în fața Centrului Cultural Ovidiu

La începutul acestei luni, în zilele de 1 și 2 iulie, la Ovidiu, în cadrul zilelor orașului s-a ținut și Festivalul Cântecului Popular „Elena Roizen“, care a ajuns la cea de-a X-a ediţie. Evenimentul cultural s-a ținut la Centrul Cultural „Elena Roizen“ din localitate.

Printre surprizele de anul acesta din cadrul Zileleor orașului Ovidiu, a fost proiectarea filmului documentar „În memoria Elenei Roizen“. Filmul prezintă date din viaţa celei care a fost Elena Roizen, dar şi amintirile celor care au cunscut-o. De altfel, Primăria şi Consiliul Local Ovidiu, prin primarul George Scupra, atrag o mare atenţie acestui festival, care este o manifestare a tezaurului folcloric din România şi are ca obiectiv afirmarea valorilor autentice, introducerea în circuitul naţional de noi talente, cât şi prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etnofolclorice ale ţării.

Cântăreața de muzică populară dobrogeană Elena Roizen s-a născut pe data de 1 februarie 1945, în Ovidiu, şi a plecat dintre noi pe 25 septembrie 2007. Și-a început cariera artistică în anul 1965, debutând la Radiodifuziunea Română cu cântecul „Hai, Dunărea mea“.

De-a lungul anilor a fost, pe rând, angajată a ansamblurilor „Brâulețul” din Constanța, „Nunta Zamfirei” din Eforie și „Dor Transilvan” din Bistrița.

Elena Roizen a înregistrat cât a trăit peste 100 de piese pe discuri, casete, CD-uri. Din cele peste o 130 de melodii imprimate pe discuri amintim: „Dobroge, Măicuţă bună“, „Curge Dunărea la vale“, „La Gheorghiţa-al meu la poartă“ sau „Mândră faţă de pescar“. Pentru activitatea sa, Elena Roizen a primit numeroase distincţii. De-a lungul carierei a participat la numeroase festivaluri, iar după moartea sa, Festivalul cântecului popular din Ovidiu îi poartă numele. Elena Roizen a fost căsătorită cu profesorul de limba engleză Marcel Roizen. Împreună au o fiică, Alina-Clara, care locuiește la Montreal, și un băiat, Mihai-Codruț, ofițer de marină.

 

„Nu pot să o uit pe Elena. Acea fată minunată, trestie de la malul mării, dar şi de la malul ghiolului. Acea minunată doamnă a cântecului dobrogean. Acea mândră fată de pescar. Elena a ajuns la acest palmanes prin sinceritate şi căldură, dar şi prin moştenirea transmisă de mama sa“, a destăinuit interpreta de muzică populară dobrogeană Elena Ionescu Cojocaru.

 

Iată și filmul documentar Elena Roizen realizat de Primăria Oraşului Ovidiu:

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*