Festivalul Filmului Francez, între 16-19 mai, la Cinema Cityplex Tomis Mall Constanța

Afișul Festivalului Filmului Francez.

Ajuns la a  23-a ediție, prezent in 13 orașe cu 146 proiecții în total, Festivalul Filmului Francez  din Romania se va desfășura în acest an la Constanta în perioada 16-19  mai la Cinema Cityplex Tomis Mall.

Unul dintre evenimentele far ale Sezonului Cultural România-Franța, actuala ediție  Festivalul Filmului Francez propune o temă care transcende timpul – Paris, toujours…”  purtând publicul printr-un periplu cinematografic având ca reper capitala Franței, de la momentul fondator al Revoluției din 1789 până într-un prezent al tinerei generații, ce oscilează între deziluzie și dorința de reinventare.

“Acest slogan este firul conducător al unei programări extrem de diverse, publicul cinefil constanțean fiind invitat să descopere o selecție de 7 filme inedite, structurate în jurul a patru secțiuni devenite reper de-a lungul edițiilor precedente: Competiția tinerilor regizori, Panorama filmelor franceze ale anului, Săptămâna Cahiers du Cinéma și  Retrospectiva tinerilor regizori”, au precizat organizatorii.

 EDMOND | CYRANO, MON AMOUR -COMPETIŢIE

Un film de: Alexis Michalik –  Comedie – Franța, Belgia – 2018 – 1h49

Cu: Thomas Solivérès, Olivier Gourmet, Mathilde Seigner

Sinopsis: Decembrie 1897, Paris. Edmond Rostand nu a împlinit încă treizeci de ani, dar are deja doi copii și o mulţime de griji. Nu a mai scris nimic de doi ani. Disperat, îi propune marelui actor Constant Coquelin o nouă piesă, o comedie eroică, în versuri, pentru stagiunea de sărbători. Edmond începe să scrie această piesă de la care nimeni nu așteaptă mare lucru. Pentru moment, are doar titlul: “Cyrano de Bergerac”

Festivaluri: Angoulême 2018, Istanbul 2019, Hong Kong 2019

JOUEURS | JOACĂ-TE CU FOCUL! – COMPETIŢIE

Un film de: Marie Monge – Thriller, dragoste – Franța – 2018 – 1h45

Cu: Tahar Rahim, Stacy Martin

Sinopsis : Când Ella îl întâlnește pe Abel, viața ei se schimbă radical. În mrejele acestei iubiri enigmatice, tânăra descoperă Parisul subteran, cosmopolit, al jocurilor de noroc, unde domnesc adrenalina și banii. Începută dintr-un pariu, relația lor se va transforma curând într-o pasiune devorantă.

Festivaluri: Cannes 2018 (Quinzaine des Réalisateurs), Cinemania 2018, Busan 2018 (Competiţie)

EN GUERRE | GREVA  – PANORAMA

Un film de: Stéphane Brizé Dramă socială – Franța – 2017 – 1h52

Cu: Vincent Lindon, Mélanie Rover

Sinopsis: În ciuda unor sacrificii financiare considerabile din partea angajaților și a profitului record al companiei, conducerea Perrin Industries decide închiderea totală a fabricii. Acordul dintre patronat şi sindicate este ignorat, promisiunile făcute nu sunt respectate, aşa că cei 1100 de angajați, conduși de purtătorul lor de cuvânt, Laurent Amedeo, refuză această decizie brutală și încercă totul pentru a-și salva locurile de muncă.

Festivaluri și premii: Cannes 2018 (Competiţia oficială), Chicago 2018

UN PEUPLE ET SON ROI |UN POPOR ȘI REGELE SAU – PANORAMA

Un film de Pierre Schoeller  – Drama  istorică – Franța – 2017 – 2h02
Cu: Gaspard Ulliel, Adèle Haenel, Olivier Gourmet, Louis Garrel, Laurent Lafitte
Sinopsis: În 1789, un popor a început o revoluție. Să-l ascultăm. Are ceva de spus. Un Peuple et son roi  reunește destinele bărbaților și femeilor simpli din Parisul acelor vremuri cu cele ale figurilor istorice marcante. Locul lor de întâlnire este proaspăt formata Adunare Națională, unde trebuie să decidă care va fi soarta regelui Ludovic al XVI-lea și cum se construiește Republica… Libertatea are o istorie! Filmul  prezinta o frescă despre emancipare și idealurile revoluției de la Paris, 1789, ca piatră de temelie a redefinirii noțiunii de libertate.
Festivaluri : Mostra de la Veneţia 2018, Premiile Césars 2019 (2 nominalizări)

AMANDA  – PANORAMA

Un film de: Mikhaël Hers Dramă – Franța – 2018 – 1h47

Cu: Vincent Lacoste, Isaure Multrier, Stacy Martin

Sinopsis: La cei 24 de ani ai săi, David duce o viață boemă în Parisul zilelor noastre, amânând momentul deciziilor importante. Cursul lucrurilor se schimbă brusc în momentul în care sora lui moare subit, iar David o ia în grijă pe Amanda, nepoata sa de 7 ani. Lăsând în urmă tragicul eveniment, cei doi construiesc o relație solară, plină de tandrețe, în care fiecare dintre ei învață să devină mai bun pe măsura trecerii timpului.

Festivaluri: Mostra de la Veneţia 2018, Premiile Césars 2019 (2 nominalizări)

 LE GRAND MECHANT RENARD | VULPOIUL CEL MARE ŞI RĂU PANORAMA

Un film de: Benjamin Renner, Patrick Imbert – Animație  Franța, Belgia – 2017 – 1h20 (+ 6 ani, SUB RO)

Sinopsis:Cine crede că viaţa la ţară e liniştită şi fără griji se înşală. Acolo se găsesc animale dintre cele mai neobişnuite: o Vulpe care se crede găină, un Iepure care se dă drept barză şi o Raţă care vrea să devină Moş Crăciun. Dacă doriţi să petreceţi o vacanţă odihnitoare, alegeţi altă destinaţie…

Festivaluri și premii: César 2018 (Premiul pentru cel mai bun film de animație), Sevilia 2017

(Premiul Junior Europe), Annecy 2017, Toronto 2017

GARE DU NORD | GARA DE NORD – RETROSPECTIVA CLAIRE SIMON

Un film de: Claire Simon  – Dramă – Franța, Canada – 2012 – 1h59

Sinopsis: Paris, Gara de Nord, locul unde te poţi întâlni cu oricine şi orice, chiar și cu un tren. Ţi-ar plăcea să mai stai, dar te grăbeşti…

Ca mii de alte persoane în fiecare zi, Ismaël, Mathilde, Sacha și Joan se intersectează pe culoarele gării. Ismaël este în acelaşi timp fascinat şi epuizat de acest loc. O vede pe Mathilde pentru prima dată pe peron, şi încet încet se îndrăgosteşte. Sacha îşi caută fiica dispărută, Joan este veşnic între trenuri… Gara este un spaţiu pe care îl traversează toți, francezi, imigranți, emigranți, călători, fantome. Ca o intersecție prin care fiecare trece repede și dispare.

Festivaluri și premii: Linz 2013 (Premiul Fipresci), Locarno 2013, BFI Londra 2013

Prețul unui bilet este de 12 lei.

Organizator: Institutul Francez din România

Co-organizatori: Alianța Franceză și Cinema Cityplex Tomis Mall Constanța

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*