FOTO VIDEO Festival Internațional de Dansuri Folclorice la Negru Vodă. Primarul Petre Urziceanu: “Localnicii au venit alături de noi să petrecem împreună la acest frumos festival”

Festival Internațional de Dansuri Folclorice la Negru Vodă. FOTO Dan Udrea

O idee ingenioasă care a prins viață în urmă cu 6 ani devine cu succes un înlocuitor al Zilelor Orașului. Negru Vodă a transformat un festival internațional de dansuri în sărbătoarea urbei, iar localnicii au adoptat festivitatea ca pe o marca specifică localității lor. Festivalul Internațional de Dansuri Folclorice se numește “Rădăcini Comune”, iar primăria din Negru Vodă îl organizează  împreună cu primăria Topalu și cu alte două primarii partenere din Bulgaria: aceea din localitatea General Toșevo și cu primăria din Tervel. De ce în parteneriat? Pentru că ideea pornită în urmă cu 6 ani a fost parte a unui proiect finanțat cu bani europeni, genul de proiect transfrontalier prin care Uniunea Europeană își propune să lege culturile și comunitățile peste granițele politice, administrative și statale.

“Acest proiect este făcut pe fonduri europene și a debutat în anul 2012. Cele patru primării partenere și-au trimis astăzi ansamblurile care au evoluat pe scenă și am mai avut încă 6 ansambluri invitate ca să cuprindem toate etniile din Dobrogea. Aproape toate etniile”, spune Petre Urziceanu, primarul orașului Negru Vodă.

Ansamblul Folcloric local se numește “Sânziene Dobrogene” și este format din 78 de tineri. Toți evoluează la concurusuri mari de gen și reprezintă urbea, iar administrația le-a furnizat toată recuzita necesară. Spre exemplu, costumele populare sunt replici fidele ale modelelor originale din urmă cu sute de ani, purtate în Dobrogea de Sud, în zona orașului Negru Vodă.

“Costumul fetelor este compus din maramă, pertriță (un ornament care împodobește cocul fetei) vestă, ie, fotă, brâu și poale. La fete, fotele din față sunt roșii, iar cele din spate albastre, pentru că reprezintă marea. Costumul băieților are o vestă albastră, ie, brâu, pantalon și cizme” explică maestru coregraf Gina Nicolin.

La festivalul de sâmbătă seara, grupa mare a ansamblului “Sânziene Dobrogene” a prezentat pe scenă, publicului spectator, o suită de dansuri specifică Dobrogei. A urmat o coregrafie originară din Ardeal (zona Făgărașului), apoi alta din zona Moldovei de Nord (mai precis a Bucovinei), iar finalul a fost din nou în sudul țării cu un dans de fete din zona Olteniei, regiunea Romanați. Și dansurile și costumele au luat ochii publicului, care i-a răsplătit pe tineri cu ropote de aplauze.

“Un rând de costume a fost achiziționat cu banii din proiect, iar în urmă cu doi ani primăria a mai cumpărat 12 costume complete. Sunt cusute manual la Mănăstirea Tismana. Maestrul coregraf Gina Nicolin se ocupă de ansamblul nostru “Sânziene Dobrogene”: sunt 78 de copii care duc mai departe tradițiile, dansurile și portul popular din zona Negru Vodă” spune cu mândrie, primarul Petre Urziceanu.

Banii de la Uniunea Europeană au venit cu o serie de condiții, una dintre ele fiind aceea ca festivalul să fie pus în scenă cel puțin 5 ani. Primăria Negru Vodă a susținut toate spectacole anuale în care ansamblurile din cele 4 localități (și altele invitate) se vizitau reciproc și făceau concerte populare, iar anul acesta, al șaselea, administrația locală a hotărât să-l organizeze din nou, chiar dacă nu mai are finanțare europenă. Ba mai mult: dacă până acum dansurile se țineau într-o sală de spectacole cu locuri puține, în 2019 au decis să-l facă în aer liber.

“În afara spectacolului realizat de ansamblurile invitate, o să performeze și Mioara Velicu, Alex Velea și Jean de la Craiova. După un an de muncă, localnicii au venit astăzi alături de noi să petrecem împreună la acest frumos festival de dansuri folclorice. M-am gândit la tineri și l-am adus pe Alex Velea, m-am gândit la cei care iubesc folclorul și am adus-o pe Mioara Velicu, iar pentru ceilalți l-am adus pe Jean de la Craiova” a declarat pentru Constanța NEWS, edilul din Negru Vodă.

Oamenii s-au bucurat, au cântat și au dansat cu artiștii lor favoriți. Mioara Velicu a încins atmosfera la propriu, iar când a coborât de pe scenă în mijlocul publicului, câteva hore s-au format spontan în jurul ei. Artista nu s-a lăsat mai prejos și i-a pus pe oameni să cânte refrenele celor mai cunoscute melodii populare.

“Eu am făcut parte dintr-un ansamblu folcloric profesionist încă din 1963; veneam în Constanța câte o lună de zile și străbăteam aproape toate comunele și toate orașele din județ. Sunt foarte fericită că am venit la Negru Vodă; asta înseamnă că la vârsta mea pot să cant live, să bucur sufletele tuturor: și celor cu necazuri și celor cu bucurii. Astfel de spectacole mai descrețesc frunțile oamenilor ca să mai uite de necazuri”, a spus Mioara Velicu.

Sărbătoarea a fost un succes total, iar administrația locală din Negru Vodă promite să organizeze și anul viitor ceva asemănător. Și în timp, s-ar putea ca Festivalul de Dansuri să se transforme definitiv în ziua orașului de la granița de sud a Dobrogei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*