F.I.T.I.C. a făcut revoluţie culturală! Mălăele scoate teatrul în stradă la Constanţa!

Claudiu Bleonț
Claudiu Bleonț

Un fenomen nemaiîntâlnit are loc, de câteva seri, în Constanţa, spărgând mitul „la Constanţa nu există public de cultură”. Dimpotrivă, experimentul Festivalului Internaţional de Teatru Independent – Blue Theatre, aflat la prima ediţie, a demonstrat că, la malul mării, mii de constănţeni, din toate categoriile sociale şi de vârstă, vor să vadă spectacole de teatru, indiferent de zi sau oră. Sute de oameni iau cu asalt în fiecare seară sala Teatrului de Stat ( 270 de locuri) din oraşul nostru, în încercarea de a vedea spectacolele Festivalului Internaţional de Teatru Independent. Din păcate, nu toţi pot să facă asta, iar organizatorii au încercat să găsească soluţii pentru a mulţumi pe cât mai mulţi.

Premieră pentru Bleonţ şi Catone – două spectacole în aceeaşi seară, la interval de 10 minute!

Luni seara, peste 600 de persoane s-au strâns în faţa teatrului, protestând împotriva sistemului “primul venit, primul servit”, cum s-a intamplat de sambata. Marţi, situaţia s-a repetat, cu peste 800 de persoane doritoare de cultură, care doreau să intre în sala neîncăpătoare a teatrului. Văzând mulţimea adunată şi care, în mod evident, nu avea cum să intre, Claudiu Bleonţ, binecunoscutul actor care a venit în festival cu “Un bărbat şi mai multe femei”, spectacol în off, a iniţiat o propunere extraordinară, pe care a şi anunţat-o publicului. Ajutat de bodyguarzi, s-a urcat pe un scaun şi a declarat: “Spectacolul se va juca de două ori”! Şi aşa s-a întâmplat. Cu doar o pauză de 10 minute, Claudiu Bleonţ şi Magda Catone au semnat o premieră în experienţa lor de decenii de scenă. Un spectacol după celălalt, cu sala full, cu un public extraordinar, cu o energie debordantă, cu multă improvizaţie şi umor, o adevărată lecţie de interpretare actoricească, de joc, dăruire şi pasiune pentru teatru.

Actorul a declarat, după terminarea reprezentanţiilor: “Nu mi s-a mai întâmplat niciodată aşa ceva. Este o premieră pentru mine. În întreaga mea carieră nu am întâlnit o asemenea situaţie şi un asemenea public. Mulţumesc Constanţei şi constănţenilor pentru această sublimă experienţă”. 

Aglomerație la Teatrul de Stat Constanța
Aglomerație la Teatrul de Stat Constanța

Horaţiu Mălăele duce revoluţia cultural la următorul nivel: scoate teatrul în stradă!

Doritori să iasă în întâmpinarea publicului iubitor de teatru şi pentru că spaţiul nu le-a permis o altă variantă, organizatorii au propus un nou experiment: Festivalul Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa – Blue Theatre se va încheia în stradă, în faţa Teatrului de Stat! Protagonistul evenimentului este Horaţiu Mălăele, cel care a fost de acord ca acest lucru să se întâmple, fiind mai mult decât încântat de fenomenul de la Constanţa.

În acest context, celebrul actor a acceptat să scoată spectacolul său, “Sunt un orb” (sâmbătă, 10 septembrie 2016, ora 20.00), din sală în stradă, pentru ca toţi constănţenii care doresc să devină public şi să ia parte la un adevărat regal actoricesc să poată face asta. “Toţi oamenii trebuie să poată vedea un spectacol de teatru dacă îşi doresc. Este foarte important ca, dacă putem crea premizele pentru ca acest lucru să se întâmple, să o facem!”, au declarat organizatorii.

Şi asta urmează să se întâmple, cu ajutorul autorităţilor locale. Menţionăm, pe această cale, că traseul autobuzelor care merg pe B-dul Ferdinand va suferi modificări ce vor fi anunţate pe facebook şi pe site-ul festivalului, www.fitic.ro, în cursul zilei de astăzi. Vom reveni cu mai multe informaţii.

Vă aşteptăm alături de noi, la sala Teatrului de Stat din Constanţa, în fiecare seară, până sâmbătă, 10 septembrie 2016, inclusiv. Programul poate fi consultat pe site-ul festivalului, www.fitic.ro.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Accesul interzis copiilor. Evenimentul este susţinut de Primăria Municipiului Constanţa.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*