EXCLUSIV VIDEO Model de încredere între religii. Muftiul Cultului Musulman din România a făcut lucrarea de doctorat la Facultatea de Teologie Constanța, cu binecuvântarea lui IPS Teodosie

IPS Teodosie si Muftiul Iusuf Muurat. FOTO Adrian Boioglu
IPS Teodosie si Muftiul Iusuf Muurat. FOTO Adrian Boioglu

Muftiul Iusuf Muurat a împlinit ieri 39 ani și aproape toate studiile le-a terminat în Turcia. Conduce Cultul Musulman din România, dar atunci când a decis să devină doctor în științe Teologice, a ales o Facultate din România și nu orice instituție de învățâmânt, ci pe cea păstorită de Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Tema lucrării a fost una pe măsură: “Drepturile omului conform Dreptului Islamic și Dreptului Canonic”.

Constanța NEWS a realizat un dublu interviu, în exclusivitate, cu IPS Teodosie și cu Muftiul Iusuf Muurat pentru a înțelege mai bine felul în care teza de doctorat a fost dezvoltată, precum și raționamentul care a dus ca mai-marele cultului musulman din România să dorească neapărat să ia titlul de doctor de la o Facultate de Teologie care este, până la urmă, Creștin Ortodoxă.

“Musulmanii de aici din Dobrogea sunt niște oameni foarte calzi. Ei întotdeauna sunt cu ajutorul. Noi știm că de când a început libertatea în Dobrogea, acești credincioși musulmani de etnie turco-tătară au dat ajutor la biserici. Nu există chiar niciun diferent între creștinii ortodocși și musulmani, iar pentru mine, domnul Muftiu este un om foarte apropiat, cu care facem cele ale semenilor noștri în comun. Milostenia este, și în ortodoxie și în islam, fapta cea mai plăcută lui Dumnezeu și oamenii se înfrățesc atunci când își fac bine unii altora. Noi ne simțim atât de aproape pentru că dacă ne-a așezat unii lângă alții, înseamnă că noi trebuie să respectăm această iubire de semeni care nu cunoaște bariere nici de etnie, nici de credință”, a declarat IPS Teodosie, pentru Constanța NEWS.

Arhiepiscopul Tomisului spune că a fost impresionat de tema aleasă de muftiu pentru că ambele religii privesc omul cu respect și în egalitate. El a transmis tinerilor musulmani care doresc să urmeze calea deschisă de muftiu și a apreciat că atmosfera de frățietate și dragoste între oamenii de diferite confesiuni ar trebui să se multiplice.

Muftiul Iusuf Muurat spune că a fost atras de pe vremea studenției de Istoria Religiilor și fiind cetățean român l-i-a plăcut să studieze creștinismul și felul în care omul îl slujește pe creatorul divin.

“Ceea ce ne bucură pe noi, musulmanii din Dobrogea, este că trăim cu frații noștri creștini într-o bună conviețuire. Ne mândrim de acest model pe care Înalt prea Sfinția Sa, eu și reprezentanții celorlalte culte încercăm să-l promovăm și este o mândrie că suntem cetățeni români și putem să ne promovăm identitatea noastră religioasă pe aceste meleaguri din Dobrogea”, a declarat, pentru Constanța NEWS muftiul Iusuf Muurat.

Șeful cultului musulman a terminat un master la Târgoviște și apoi ales să facă un studiu comparativ al religiilor. Lucrarea sa evidențiază din punct de vedere științific faptul că religiile monoteiste au acele zece principii comune și ele ne fac viața mai ușoară și ajută la menținerea bunelor relații.

Muftiul Muurat și IPS Teodosie au o relație de prietenie și spun că se sfătuiesc mereu atunci când este nevoie. Relația dintre cei doi nu este deloc una protocolară, pe hârtie, ci a rămas, ani întregi, una de suflet.

Urmăriți interviul realizat în Exclusivitate de Constanța NEWS, cu cei doi lideri ai comunităților creștin ortodoxe și musulmate din Dobrogea.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*