După ce turiștii s-au tot plâns, ABADL a strâns 1.300 de tone de alge din sudul litoralului

Algele au invadat litoralul. FOTO ABADL

După furtuna din ultimele zile de pe Marea Neagră, litoralul s-a umplut de alge, turiștii fiind nevoiți să treacă prin metrii buni de alge pentru a ajunge la apa curată și să facă baie. În cele din urmă, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, prin Sistemul de Gospodarire a Apelor Constanţa, s-a mobilizat și a strâns în trei zile peste 1.300 de tone de alge din staţiunile aflate în sudul litoralului românesc.

În perioada 2 – 4 august au fost strânse de la linia ţărmului 200 de tone de alge din staţiunea Vama Veche, 520 de tone din Mangalia şi alte 580 de tone din restul staţiunilor aflate în sudul litoralului românesc (Olimp, Venus, Saturn, Cap Aurora).

Colectarea depunerilor de alge de la linia ţărmului se face manual şi mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare în timpul verii, în fiecare noapte, în intervalul orar 22:00 – 06:00.

„Angajaţii instiuţiei noastre strâng algele depuse pe sectorele de plajă libere de contract (neînchiriate) şi intervin la linia ţărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depăşeşete capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiştilor de fenomenul de înflorire algală, A.B.A. Dobrogea – Litoral acţionează în continuare în fiecare seară, în funcţie de necesitate, în medie cu cate 3 echipe de 5-7 de muncitori şi utilaje ( încărcătoare frontale de mare capacitate, tractoare cu remorcă si autobasculante de diferite capacităţi), încercând pe cât este posibil să nu deranjăm localnicii şi turiştii aflaţi în concediu“, au transmis reprezentanții ABADL Constanța.

Aceștia au mai precizat că strângerea algelor se face pe toata linia ţărmului din zona localităţii Năvodari şi până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei, astfel de lucrăriri fiind interzise şi din motive de siguranţă. Facem precizarea că, prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii.

În ceea ce privește cantitatea mare de alge de pe plaje, de vină este Marea Neagră, lipsa căilor de acces, sau blocarea celor existente de mașinile parcate aiurea.

„Menţionăm că de multe ori, din cauza condiţiilor meteorologice, a valurilor mării, algele aflate în apă nu au putut fi colectate decât atunci când acestea au ajuns la linia ţărmului. Totodată logistica necesară colectării şi transportului algelor de pe suprafeţele de plaje este îngreunată de lipsa zonelor de acces sau de turiştii şi riveranii care blochează căile de acces parcând necorespunzător autoturismele ceea ce face imposibilă trecerea utilajelor şi a autospecialelor“ au mai precizat reprezentanții instituției sus amintite.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*