VIDEO Descinderi la Constanţa într-un amplu dosar de criminalitate organizată – zeci de reţineri!

Masina de politie cu girofar în trafic. FOTO Catalin Schipor

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești împreuna cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul structurilor de combaterea a criminalității organizate Pitești, Craiova, Ploiești, București, Vâlcea și Dâmbovița au efectuat un număr de 71 de percheziții domiciliare pe rază județelor Argeș, Olt, Prahova, Dâmbovița, Constanța și a municipiului București.

Perchezițiile au fost efectuate într-o cauza cu o largă componența transnațională vizând destructurarea a patru grupuri infracționale organizate, formate din 52 de suspecți, specializate în săvârșirea atât în România, cât și în Regatul Unit al Mării Britanii și al Irlandei de Nord, Belgia, Elveția, Germania, Cehia și Spania, a infracțiunilor de trafic de persoane în vederea exploatării sexuale, proxenetism și spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2009, membrii celor 4 grupuri infracționale organizate au recrutat prin inducere în eroare /determinat mai multe tinere în vederea practicării prostituției în Elveția, Germania, Marea Britanie, Belgia, Cehia și Spania (zonă Ibiza), obținând astfel sume importante de bani, ce au fost folosite la cumpărarea de bunuri pe numele membrilor grupurilor infracționale organizate sau pe numele unor persoane din anturajul acestora.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că suspecții au obținut din activitatea infractională importante sume de bani, doar prin transferuri bancare obținând sumă de circa 5 milioane de euro.

În acest context, în vederea probării activitătii infracționale a celor patru grupuri infracționale organizate în data de 19.06.2017 s-a acționat coordonat în România, Marea Britanie, Belgia, Elveția și Cehia cu efectuarea unui număr de aproximativ 20 de percheziții domiciliare.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare  au fost ridicate sumele de 151.910 euro, 170.483 de lei, 30.100  de franci elvețieni, 720 de dolari americani, 3.800 de coroane suedeze precum si  24 de laptop-uri, 92 de smartphone-uri,  9 tablete, 500 de grame aur, în bijuterii,  un grinder, un pistol cu aer comprimat și 4 cartușe de carabină deținute ilegal, 34  de ceasuri de lux , în valoare estimată de circa 210.000 euro.

Acțiunea se înscrie într-o serie mai amplă de activități desfăsurate în cadrul Echipei Comune de Anchetă constituită între autoritățile judiciare din România, Regatul Unit al Mării Britanii și al Irlandei de Nord și Regatul Belgiei.

Eurojust – Unitatea de Cooperare Judiciară a Uniunii Europene-a asigurat suportul operațional și financiar necesar constituirii și desfășurării activităților operaționale aferente acestei echipei. Totodată, Eurojust a facilitat cooperarea dintre Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Pitești și autoritătile judiciare din Regatul Unit al Mării Britanii,Belgia, Elveția, Germania și Cehia, facilitând organizarea de reuniuni de coordonare.

Europol a facilitat schimbul de informații între statele implicate prin organizarea de întâlniri operaționale și a oferit sprijin analitic inclusiv prin prezența unui birou mobil în România pe durată acțiunii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*