Deputatul Mihai Tararache îi cere premierului Dacian Cioloș să înființeze un Minister al Turismului

Mihai Tararache
Mihai Tararache

Deputatul PNL Mihai Tararache a transmis astăzi o scrisoare primului ministru prin care îi cere să formeze un Minister al Turismului. Iată scrisoarea deschisă semnată de Tararache:

“Vă adresez prezenta scrisoare având convingerea că veți o avea o reacție la fel de pozitivă precum ați avut în momentul în care ați simțit că interesele antreprenorilor români din industria laptelui sunt afectate grav. Vă reamintesc poziția tranșantă pe care ați avut-o, în favoarea economiei românești: “Asta e poziția mea și, dacă se întâmplă să fie lucrurile altfel, am și transmis prin Reprezentanța noastră la Bruxelles către Comisia Europeană, că, dacă aceste lucruri nu sunt clarificate, eu voi lua o poziție foarte clară. Nu pot să accept astfel de erori care au impact asupra economiei agroalimentare românești. Și știu foarte bine despre ce vorbesc”.

Turismul românesc are nevoie de un Minister al Turismului. Această industrie cu un potențial extraordinar are nevoie de mai mult de o Agenție națională, deposedată de puteri și slăbită financiar până într-acolo încât, cu tot efortul și entuziasmul profesioniștilor care o conduc și compun, nu poate să sprijine suficient și eficient dezvoltarea turismului. ANT este, în acest moment, strivită de greutatea unui Minister al Economiei imens ca aparat birocratic, dar și ca responsabilități, mai lent în decizii din pricina complexității activității pe care o desfășoară, privită ca o surioară mai mică și nu prea importantă.

Avem nevoie de un Minister al Turismului, pentru că această industrie poate aduce până la 10% din PIB, ceea ce nu este puțin lucru, însă de veți privi dincolo de aceste cifre, veți putea observa câte zeci de mii de familii trăiesc din veniturile produse de industria ospitalității, fie ca angajați, fie ca mici întreprinzători. Și într-un caz și în celălalt, acești oameni au nevoie de o structură mai puternică, mai eficientă, capabilă să producă măsuri care să-i sprijine în competiția cu întreprinzătorii din țările vecine.

Avem nevoie de un Minister al Turismului fiindcă avem nevoie de o structură capabilă să se implice și să gestioneze planuri integrate. Ne mândrim că avem salbe de mănăstiri unicat în lume, dar nu avem autostrăzi care să ducă turiști într-acolo și nici aeroporturi capabile să preia fluxuri importante de vizitatori. Și chiar dacă le-am avea, infrastructura rutieră secundară este jalnică. O viziune comună a două ministere, Transporturi și Turism, ar aduce României un considerabil plus de valoare financiară și imagine. Dar, vedeți, nu avem Ministerul Turismului!

Avem nevoie de Ministerul Turismului pentru planuri integrate de dezvoltare a Litoralului românesc, aflat acum într-un context deosebit, generat de situațiile instabile din Turcia și Grecia. Dacă Mamaia are norocul sprijinului venit de la o reședință de județ, cum putem lăsa toată greutatea reanimării a șapte(!) stațiuni pe spinarea unei primării mici, fără putere financiară. Pentru ca operatorii din turism să poată face față competiției e nevoie de o viziune puternică a Guvernului României!

Avem nevoie de un Minister al Turismului care să elaboreze, să integreze alături de celelalte ministere, să controleze și să garanteze respectarea unor planuri de dezvoltare întinse pe cel puțin 15 ani, agreate de întreg spectrul profesional specific.

Altminteri, domnule prim-ministru, ne vom scălda în mereu aceleași jumătăți de măsuri sau în măsuri mici cu efecte minore.

Mihai Tararache, deputat PNL
Comisia pentru Turism a PNL”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*