Demonstrație militară în Portul Constanța. Trei nave de război din Turcia au ajuns în apele teritoriale românești

Nava turcească TCG Heybeliada
Nava turcească TCG Heybeliada

România se pregătește să lanseze o licitație internațională pentru dotarea celor două fregate “Regele Ferdinand” și “Regina Maria”. Contractul de un miliard de lei poate fi câștigat de companiile din Marea Britanie, Turcia, Suedia sau Israel care vor să intre în această competiție. Turcii au făcut însă primul pas și au adus la Constanța 3 nave militare pentru a fi vizitate de oficialități și publicul larg.

Navele turcești au deja dotări care corespund standardelor NATO și vizita lor aici înseamnă o mână întinsă pentru Marina Militară Română.

Unul dintre obiectivele acestei inițiative este de a prezenta autorităților române și reprezentanților presei performanțele impresionante ale proiectului MiLGEM și corvetei de ultimă generație din clasă Ada, tehnologii ce ar urma să fie aplicate în procesul de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria, cele două fregate care au intrat în Flota Navală Română în 2004 și 2005, dezechipate de armamentul de la bord. De asemenea, la acest eveniment a avut loc și semnarea pactului de cooperare care certifică faptul că unele dintre cele mai puternice companii de apărare din Turcia își unesc forțele pentru a contura un proiect comun de modernizare.

Forțele Navale Turce și Industriile de Apărare se mândresc cu nava TCG Heybeliada, cunoscută drept Corveta Națională, o corvetă de clasă Ada și o navă de război de vârf în categoria sa a Forțelor Navale Turce, echipată cu rachete anti-suprafață, anti-aeriene, torpile și alte armament de înaltă tehnologie. La bordul acestei nave a avut loc un pas important în relațiile româno-turce, semnarea Proiectului de Cooperare între liderii industriilor de apărare din cele două țări. STM, împreună cu Havelsan și Aseslan din Turcia și-au unit forțele cu CSR din România, construind un parteneriat puternic între companiile de apărare turce și române, cu scopul de a aduce tehnologii și logostică de ultimă generație în programul de modernizare a fregatelor românești. Planurile STM includ modernizarea tehnologică și pregătirea de apărare și luptă a celor două fregate pe teritoriul României, în șantiere navale românești și folosind în proporție maximă resurse locale. Statele Unite și-au arătat sprijinul față de inițiativa STM, iar cea mai mare putere navală din lume a fost și ea prezentă la Constanța prin reprezentanții companiei Raytheon, care au participat la evenimente.

La mijlocul lunii martie, Ministerul Apărării Naționale a demarat procedura de achiziție a serviciilor de modernizare pentru cele două fregate de tip T22R ale Forțelor Navale Române. Respectând directivele Ministerului Apărarii din Turcia și parteneriatul dintre Forțele Navale din România și Turcia, compania STM și-a exprimat intenția de a împărtăși expertiza sa de proiectare și construire cu specific militar de înaltă securitate. STM își propune să incorporeze și industria din România în programul de modernizare a fregatelor Regele Ferdinand și Regina Maria.

“Conform directivelor Ministerului Național al Apărării Naționale din Turcia și Subsecretariatul pentru Industria de Apărare, STM și companiile noastre partenere au început, cu ceva timp în urmă, o serie de întâlniri și discuții cu autoritățile și companiile române pentru a furniza cele mai bune soluții de îndeplinire a cerințelor Forțelor Armate Române. În această privință, STM a fost autorizată să arate României performanțele pe termen lung ale Turciei în materie de construcție și modernizare navală. Prietena și aliata noastră, România, și Forțele Navale Române au solicitat îmbunătățirea resurselor de război pentru a continua demersurile sale ferme de menținere a păcii în bazinul Mării Negre și în lume și pentru a proteja drepturile și interesele României. Ca parte a acestei initiative, Ministerul Apărării Naționale din România a demarat procesul de licitație pentru modernizarea fregatelor de tip 22 ale Flotei Române”, a declarat Directorul General al STM, Dl. Davut Yılmaz, cel care are rolul de principal coordonator în această inițiativă de modernizare.

STM a întocmit deja un proiect complet de modernizare a fregatelor din Forțele Navele Române cu toate procedurile și detaliile tehnice incluse, dar și cu potențialele parteneriate locale cu companiile românești din industria apărării. Proiectul ce ar putea fi realizat de către STM, în asociere cu Havelsan (Turcia), Aselsan (Turcia) și CSR (România) este o acțiune de cooperare a industriilor de apărare din Turcia și România.

Fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria vor fi modernizate pe șantiere navale românești. Acestea urmează să fie dotate cu sisteme de rachetă anti-aeriene, de rachete anti-navă și sisteme de tunuri și rachete pentru apărare contra rachetelor anti-navă, dar și cu senzori cu performanțe superioare, toate integrate într-un sistem computerizat modern care va permite îndeplinirea întregii game de misiuni specifice.

STM participă la licitația internațională pentru programul de modernizare a celor două fregate demarat de Forțele Navale Române. Alocarea proiectului va fi decisă în acest an, urmând ca procesul de modernizarea să dureze aproximativ 3,5 ani.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*