Decebal Făgădău spune că în Constanța sunt aproape 2200 de persoane cu dizabilități și 203 dosare pentru ajutoarele sociale

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța. FOTO Adrian Boioglu
Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța. FOTO Adrian Boioglu

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a făcut o inventariere a persoanelor către care se îndreaptă cheltuiele sociale și a reieșit că sunt 2184 de persoane cu dizabilități și 203 dosare pentru ajutoarele sociale.

Edilul a explicat joi, 31 ianuarie, că în cazul în care autoritățile locale primesc o cotă de 60 la sută din impozitul pe venit, așa cum au solicitat Guvernului, atunci cheltuielile sociale le revin acestora.

“Am primit o notă oficială din partea domnului ministru al Finanțelor. O notă în două puncte în care ni se spune că decizia pentru cotele din impozitul pe venit este 60 la sută pentru municipii, orașe, comune, 20 la sută pentru consilii județen, 20 la sută rămân tot la autoritățile locale. Asta era la punctul 1, iar la punctul 2 se spune că pentru o responsabilizare a utilizării acestora fonduri suplimentare vor fi transferate cheltuieli sociale. M-am apucat să fac o inventariere a cheltuielilor sociale pe care le are municipiul Constanța. Foarte mulți constănțeni au senzația că țara aceasta și orașul acesta stau în loc din cauza pomenilor și că uite câte poveri sociale avem și așa mai departe”, a spus primarul.

El a precizat că în Constanța sunt 2184 de persoane cu dizabilități.

“Vreau să vă spun situația la zi a municipiului Constanța, încă nu am evaluat impactul financiar. Populația municipiului Constanța, populația activă, asta înseamnă populația care are domiciliul permanent în municipiul Constanța, îi excludem pe cei cu reședință, este de 314.187 de locuitori. La această populație noi avem 2184 de persoane cu dizabilități, dintre care o parte solicită indemnizație, iar o parte optează pentru asistent personal. Astfel, 920 solicită indemnizație, iar 1264 solicită personal întrucât probabil sunt cazuri mai grave și au nevoie de un asistent pentru a se putea descurca în viață”, a mai spus Făgădău.

În privința ajutoarelor sociale, el susține că la nivelul municipiului Constanța există 203 asemenea dosare.

“În municipiul Constanța vorbim despre 203 dosare pentru ajutoare sociale. Un dosar se face numele familiei, poate acoperi una sau mai multe persoane în funcție de câți membri are familia respectivă. În maximul de plată, pentru că variază de la lună la lună, fie că e cerere de ajutor social fie de asigurarea venitului minim garantat ,care este stabilit prin lege, am plătit 750 de persoane. Evident că pe durata verii sau a sezonului estival scade numărul”, a precizat Făgădău.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*