Consiliul Județean Constanța dorește extinderea Delfinariului. Proiectul va costa aproape 5 milioane de euro, fonduri de la Ministerul Turismului

Consiliul Județean Constanța dorește extinderea Delfinariului din Constanța, fiind vorba de un proiect în valoare de aproape cinci milioane de euro. Banii vor veni de la Ministerul Turismului.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a anunțat pe 19 decembrie, că Delfinariul din Constanța va fi extins. El a explicat că este vorba de un proiect finanțat de către Ministerul Turismului cu aproape cinci milioane de euro. Cu acești bani vor fi create alte bazine, într-o altă clădire, și vor putea fi aduși mai mulți delfini. Țuțuianu speră ca în curând să semneze și finanțarea pentru acest proiect.

Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, Adrian Bîlbă, spune că spațiul de la Delfinariu este insuficient și din punctul de vedere al legislației românești, fiind nevoie de o suprafață triplă față de cea existentă și de o adâncime a bazinului mai mare de cinci metri.

“Domnul președinte al Consiliul Județean a găsit o soluție financiară prin care să reușim extinderea acestui delfinariu. Vorbim despre o extindere, o casă mai mare pentru acești delfini și bineînțeles că în situația în care avem o casă mai mare ne putem permite să aducem și alți delfini, născuți în condiții de control uman sau captivitate, și care vor întregi o familie mai mare a unor animale care își doresc grupul, societatea. Recomandarea internațională și românească este ca grupul să fie de minim două și ideal șase exemplare. Asta este motivul pentru care într-o casă mai mare vom putea aduce mai mulți delfini după ce o vom avea. Este motivul pentru care acum avem doar doi delfini pentru că avem o suprafață de doar 250 de metri față de un minim de 800 cum cere legea din 2023. Până în 2023 funcționăm așa cum suntem la ora actuală. Vrem să aducem 4,5,6 exemplare”, a afirmat Adrian Bîlbă.

El a mai spus că vor exista un bazin de retenție, unul de separație și va exista chiar posibilitatea de a se naște pui la Delfinariu din Constanța.

“Acest proiect a fost gândit de o echipă a Consiliului Județean și care împreună cu un proiectant au reușit să realizeze o casă interesantă pentru delfini, o casă care înseamnă inclusiv un bazin de retenție, un bazin de separație, înseamnă posibilitatea de a realiza chiar și pui la Delfinariu Constanța. Ne dorim să avem condiții mai bune pentru animale, să respectăm legislația. Dorim, de asemenea, să asigurăm condiții de educație pentru vizitatori. Delfinii din delfinarii sunt ambasadorii celor din natură, sunt delfini care au rolul de a transmite educația de mediu, responsabilitatea față de mediu, responsabilitate care anul acesta a fost culeasă de 360.000 de vizitatori”, a mai afirmat Adrian Bîlbă.

Obiectivele specifice ale proiectului vizează, între altele, dezvoltarea unui obiectiv turistic competitiv pe plan internațional, care să respecte reglementările în vigoare privind condițiile minime de deținere a mamiferelor marine.

Delfinariul din Constanța, unicul în România, a reprezentat încă de la înființare, în 1972, unul dinter cele mai cunoscute și apreciate repere de atractivitate atât pentru vizitatorii constănțeni cât și pentru zecile de mii de turiști naționali sau internaționali care au optat pentru efectuarea vacanțelor pe litoralul românesc.

Prin extinderea bazinului existent se urmărește aducerea Delfinariului la standardele EAZA și EAAM – organisme europene ce reglementează condițiile minimale de deținere a delfinilor, realizarea unei zone ce poate fi descoperită în sezonul favorabil (opt luni pe an) pentru a îmbunătăți condițiile de viață ale delfinilor, creșterea atractivității delfinilor și între reprezentații prin realizarea unei suprafețe vitriate acrilice.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*