Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a cerut evacuarea forțată, dacă este nevoie, a familiilor de pe marginea Canalului din Cumpăna

Familiile din casele de pe malul Canalului vor fi evacuate. FOTO CTnews.ro

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență convocat de prefectul Daniel Jeacă în ședință extraordinară, în contextul procesului evolutiv de prăbușire a malului canalului din zona comunei Cumpăna, a decis evacuarea familiilor care locuiesc pe malul Canalului, în localitatea Cumpăna.

Situația s-a agravat după furtuna din data 3 august, când s-au produs degradări suplimentare ale malului respectiv, pe care se află locuințe. S-a constatat că procesul de prăbușire a malului este evolutiv – a apărut o fisură mai aproape de gardul celor trei locuințe deja evacuate, iar falia crăpată care, anterior ploii torențiale, era la șapte metri de gardul locuințelor, s-a prăbușit.

Comisia a luat o decizie de evacuare a familiilor din zona de risc și de a stabili măsurile concrete ce decurg din această decizie.

Hotărârea a fost votată în unanimitate, pe considerentul de a fi eliminat orice risc ce ține de siguranța oamenilor și pentru ca experții proiectanți și constructorii să poată începe, în regim de urgență, realizarea lucrărilor tehnice identificate ca fiind necesare.

Factorii de decizie au punctat în timpul ședinței următoarele aspecte:

  • prăbușirea malului este evolutivă și se impune evacuarea a opt case din prima linie, astfel încât viața localnicilor să nu fie pusă în pericol, iar experții tehnici să poată demara lucrările de consolidare a taluzului. În eventualitate agravării situației astfel încât să fie necesară continuarea evacuării aceasta se va realiza în mod etapizat.
  • soluțiile tehnice, contractate prin coordonarea Companiei Naționale Administrația Canalelor Navigabile, se vor realiza în paralel cu măsurile de urgență în ceea ce privește siguranța populației
  • proiectantul urmează să delimiteze exact zona de risc, estimată acum la 250 m liniar, pentru a putea fi luate măsurile de siguranță și măsurile administrative și operative optime
  • prin colaborarea primăriei Cumpăna cu Inspectoratul Județean de Jandarmi și Gruparea Mobilă de Jandarmi se vor pune în aplicare măsurile de ordine publică și paza gospodăriilor ce fac obiectul evacuării
  • evaluarea locuințelor celor opt familii evacuate, astfel încât, în situația producerii unor pagube, să poate fi activată procedura pentru despăgubiri
  • solicitarea sprijinului Administrației Rezervelor de Stat și Probleme Speciale pentru asigurarea de locuințe modulare, dotate pentru racordarea la utilități, pentru populația ce va urma a fi evacuată, în completare la soluțiile temporare puse la dispoziție de Primăria Cumpăna.

„Cum populația din zona de risc este reticentă la măsura evacuării, se fac eforturi pentru simplificarea procedurilor și prin limitarea consecințelor asupra familiilor în cauză“, au transmis reprezentanții Prefecturii Constanța

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*