Circul îl faceți voi. Lăsați-i pe ei să facă spectacol și educație!

Adrian Boioglu - editorial
Adrian Boioglu - editorial

Am fost să văd unul dintre ultimele spectacole de la Circul Americano Vargas la Mamaia din acest sezon, de la Mamaia.

Am fost surprins să văd că nu mai au numere de circ cu animale, așa cum se întâmpla atunci când eram mici. Niciun leu care să sară prin foc. Niciun elefant care să stea într-un picior sau o maimuță care să facă acrobații.

Cine compară spectacolele de acum 10-30 ani cu cele de azi, poate să spună că acest tip de divertisment nu mai există.

Un dresaj de câini (care săreau peste obstacole), niște ponei care se învârteau în cerc și un elefant care a venit în poză doar ca să facă poze cu copiii.

Fără ghidușii, fără… circ.

Da, circul e mai trist fără animale care fac spectacol, dar poate că e mai bine așa. În schimb am găsit oameni care fac spectacol. Până și clovnii erau amuzanți.

Iar la final am avut o surpriză de proporții – un număr executat de o artistă dn Vietnam – acrobații pe sârmă moale – care a fost un spectacol total.

Mi-am adus aminte de vorbele doctorului Adrian Bîlbă, directorul Delfinariului Constanța care spunea că delfinii nu fac circ. Așa e! Delfinii nu sar prin cercuri, nu fac acrobații cu mingea pe nas și nici nu mai sar în înălțime pentru a prinde un pește.

Circul nu mai e circ. E spectacol cu artiști. Delfinariul nu e nici el circ. E un show educativ care pune accent pe știință. Îl văd mai mereu pe același doctor Bîlbă cum lasă haina de director și ia microfonul și pointerul și arată spectatorilor pe pereți evoluția mamiferelor și apariția delfinilor. Câți directori de instituții din Constanța fac asta în timpul lor liber? Câți vin în weekend la muncă de plăcere?

Vă spun eu: niciunul!

Cu atât mai mult am fost dezamăgit să aflu despre gestul unor indivizi care au sărit în apă pentru a protesta împotriva condițiilor de la Delfinariu. Oamenii aia nu numai că au pus în pericol viața și sănătatea delfinilor, dar au arătat că nu au nici cele mai mici cunoștințe despre ce se întâmplă acolo. La fel se întâmplă și cu cei care blamează și vor să închidă circul.

Da, lumina strălucitoare a circului a dispărut. Delfinii nu fac giumbușlucuri. Acum avem spectacol și educație. Nu ne închideți circurile, grădinile zoologice și delfinariile pentru niște convingeri și gesturi bazate pe informații incomplete și convingeri de carton.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*