FOTO VIDEO Primăria Cernavodă modernizează creșele din oraș. Primarul Liviu Negoiță: ”Este un proces de transformare totală. Copiii vor avea dormitoare cu peste 25 grade Celsius”

Creșă din Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

Cernavodă își modernizează cele mai mici unități de învățământ și educație – creșele – iar ritmul de lucru este accelerat, acum pe final de an. Mai sunt câteva zile până tragem linie la bilanțul lui 2018 și primarul Liviu Negoiță ar vrea să bifeze la capitolul realizări și modernizarea a două creșe din localitate. La Creșa nr.1 și nr. 2 se lucrează continuu pentru că lucrurile să fie gata în cel mai scurt timp. La jumătatea lunii ianuarie, copiii ar trebui să între în sălile refăcute de la zero și cu mobilier nou-nouț

“Suntem într-un program de reabilitare, este Creșa nr. 1 cu bani de la Guvern pe program MDRAP – 736.000 lei pentru această instituție. Suntem după cum vedeți, în proces de transformare totală. Avem și mobilier nou și bun, doamna administrator spune că este pe măsura așteptărilor iar pe cel vechi intenționăm să-l distribuim la celelalte creșe din teritoriu, pe care le-am mai dotat, cum ar fi creșa din Castelu – am dat tot așa niște pătuțuri, și intenționăm și pe acestea să le dăm în zonă, celor care au nevoie” spune Liviu Negoiță, primarul din Cernavodă.

Lucrările de reabilitare au început “gospodărește” de la zero. Adică nu doar pe interior s-a dat o mâna de var ca să schimbe aerul, ci s-au scos ferestrele vechi și s-au înlocuit cu unele moderne din termopan, zugrăveala pe exterior a fost refăcută astfel încât clădirile să arate frumos și civilizat, instalațiile sanitare sunt noi, iar decorurile interioare au fost schimbate.

S-au adus paturi noi pentru copiii preșcolari, dulăpioare, măsuțe și scaune nou-nouțe. Deja înăuntru e mult mai cald și miroase altfel. Am întrebat-o pe Elena Marcu, administratorul Creșei nr. 1 din Cernavodă, cum îi vor ajuta toate acestea pe copii.

“În primul rând îi va ajuta pentru o dezvoltare armonioasă. Vom avea jucării, vom avea mobilier nou, vor avea pătuțurile pe care le vedeți aici și vor fi noi și eu spun că le asigurăm o siguranță mare și prin prisma lucrărilor care se fac. S-au schimbat geamurile, s-a făcut învelișul clădirii, instalația de căldură s-a reabilitat – este mult mai cald acum, se vede! Copiilor le place, sper să fie și părinții mulțumiți. Avem 25 de copii, de la ora 7 dimineața pot veni până la ora 5 după-amiază. Aici mănâncă, aici dorm, aici se joacă, aici învață primele deprinderi de care au nevoie ca să meargă în colectivități, mai târziu. Sperăm să redeschidem creșa in ianuarie, la jumătatea lunii. Sper să ne ajute și vremea și toată lumea. Până atunci trebuie să terminăm de zugrăvit, se pune și gresia la intrare, și curățenia de după” spune Elena Marcu, administratorul Creșei nr. 1 Cernavodă.

Reabilitarea creșelor în Cernavodă nu este un fapt întâmplător ci face parte din programul primariei de modernizare a tuturor unităților de învățământ din oraș. Acum a venit rândul creșelor, după ce în tot anul 2018 s-a lucrat la grădinițe. Toate grădinițele din Cernavodă au fost luate la mâna și arată cu totul altfel acum, după ce primaria le-a reabilitat.

“Anul acesta au fost reabilitate toate grădinițele și programul va continua și la anul pentru că din câte constat au cam întârziat constructorii, dar asta nu înseamnă că va fi un impediment să intrăm în normalitate, în sensul că la începerea anului școlar și-al programului de grădiniță, toate să fie reabilitate – asta înseamnă pe 15 ianuarie. Cel puțin asta este promisiunea celor care au antamat aceste lucrări și au obligația să le termine. Pentru că banii sunt în vistierie. Banii îi avem, deci ei să-și facă treaba pentru ca noi să putem să facem plățile” spune primarul din Cernavodă.

Iar lucrul e în toi. La Creșa nr.1 clădirea este înconjurată de schelele muncitorilor care lucrează la tencuiala fațadei. La interior sunt scări de zugrav prin băi, iar caloriferiștii lucrau la instalațiile de încălzire. Pardoselile sunt acoperite cu folii mari de plastic ca să protejeze dușumeaua până ce lucrările se vor termina. Am găsit-o pe Ioana Martin , administratorul Creșei nr. 2 printre muncitori, supraveghind lucrările și mișcările de mobilier.

“S-au schimbat foarte multe lucruri în bine. Toate sunt noi, adaptate pentru copiii de aici, între 1 an și 3 ani. Primăria a fost receptivă la tot ceea ce noi am dorit și-am solicitat: absolut tot, mobilierul de la pătuțuri la saltele, apoi parchetul schimbat, instalațiile sanitare, văruit pereții, tot” spune Ioana Martin, administratorul Creșei nr. 2.

Primarul Liviu Negoiță pare mulțumit de cum decurg lucrările de modernizare, cu o excepție: timpul. E mereu pe grabă și i se pare că lucrurile nu se mișcă în ritmul pe care l-ar vrea el. Însă de data asta muncitorii au lucrat bine iar ce-au realizat, pare de calitate.

“Important e să fie mulțumit cetățeanul! Eu sunt mulțumit, dar vă dați seama, important e ca părintele să simtă asta… Astăzi am fost impresionat când am venit la doamna administrator, de căldura care este în această instituție; până acum nu a fost așa de cald, însă acum, prin investiția pe care am făcut-o, este fantastic. Avem cam 25 de grade Celsius aici – este foarte bine, când afară sunt minus 5” spune Liviu Negoiță, edilul din Cernavodă.

Finanțarea proiectelor de dezvoltare din Cernavodă se face în baza unor strategii elaborate de autoritățile publice locale. Banii pot să vină de la guvern sau din fonduri europene. Cernavodă pare să se fi înscris pe o rută a banilor bine cheltuiți care urmează să-și arate efectele în cel mai scurt timp.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*