Cerere controversată din partea Partidului M10. “Numele lui Petre Țuțea să fie acordat unei străzi din municipiul Constanța”

Petre Țuțea
Petre Țuțea

Președintele Partidului M10 vrea ca numele lui Petre Țuțea să fie acordat unei străzi din Constanța. Mihai Petre a transmis miercuri, 12 august, o scrisoare primarului interimar Decebal Făgădău prin care solicită acet lucru, în ciuda controverselor legate de faptul că Petre Țuțea ar fi susținut ideologia legionară.

Recent, o stradă din Timișoara care purta numele filosofului român risca să-i fie acordat alt nume în urma adoptării legii “antilegionare”. Petre Țuțea a deținut o funcție în Guvernul legionar din 1940 și și-a exprimat public convingerile sale pro-legionare. El a fost condamnat la 24 luni de detenție pentru convingerile sale.

Iată solicitarea transmisă de Partidul M10.

Luând act de intensa dezbatere publică a ultimelor zile, fapt coroborat cu necesitatea recunoașterii și susținerii puținelor valori naționale care scăpaseră nedenigrate de prezentul obscur, Partidul M10 Constanța vă solicită ca în prima ședință a Consiliului Municipal să propuneți acordarea numelui marelui filosof român, Petre Țuțea, unei străzi din municipiul Constanța (poate chiar strada din vecinătatea Bibliotecii care îi poartă numele).
Nu vom zăbovi asupra descrierii personalității celui care “a fost supranumit un Socrate român datorită preocupărilor filosofice și a rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul personal în orice circumstanțe, chiar și în închisoare”, întrucât doar simplul său nume spune totul, ci asupra necesității, din ce în ce mai stringente, a aprecierii și consolidării în conștiința publică a marilor oameni de artă și de cultură contemporani, pe a căror personalitate și creație se sprijină arta și cultura de astăzi.
Lipsa de consistență, de miez a vieții culturale naționale a anului 2015, dar mai ales perspectiva deloc optimistă a ridicării unei viitoare generații de excepție, ar trebuie să ne determine, pe toți, să privim cu mai multă atenție și respect spre trecutul deloc îndepărtat, punctat de stele precum Mircea Eliade, Constantin Noica, Petre Țuțea sau Emil Cioran, oameni de cultură al căror nivel pare a fi intangibil atât pentru vârfurile consacrate cotidiene, cât mai ales pentru cele care se zăresc la orizont.
Din păcate, periodic, se încearcă tragerea în mocirlă a ultimilor luminători ai culturii autohtone, fapt ce nu ar trebui să ne lase impasibili. Pentru a li se cimenta locul câștigat în cartea de istorie a culturii românești, autoritățile administrației locale au obligația să ancoreze în conștiința publică, în temeiul legii, cel puțin numele personalităților cărora le datorăm o mare parte a culturii de astăzi.
Pe cale de consecință, Partidul M10 Constanța vă solicită să trasăm, împreună, o linie de solidaritate culturală între Timișoara și Constanța și, pentru început, să acordăm numele Petre Țuțea unei străzi din municipiul nostru.”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*